Cristiano Ronaldo je bil na tretji tekmi odlično razpoložen in je dosegel dva zadetka. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je bil na tretji tekmi odlično razpoložen in je dosegel dva zadetka. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Ronaldo je bil za Nizozemce nerešljiva uganka. Foto: Reuters
Rafael van der Vaart
Rafael van der Vaart je premagal Ruija Patricia. Foto: EPA
Ronaldo eksplodiral ob pravem času

V skupini B poleg Portugalcev v četrtfinale potujejo tudi zmagovalci skupine Nemci. Nizozemci se od prvenstva poslavljajo po treh porazih. Pred zadnjim krogom skupinskega dela so imeli "tulipani" še (teoretične) možnosti - v primeru njihove zmage nad Portugalci z najmanj dvema zadetkoma razlike bi morali Nemci premagajo Dance, kar se je sicer tudi zgodilo, a kaj ko so svetovni podprvaki klonili tudi tokrat. Portugalska, ki se je od leta 1996 uvrstila na vsa evropska prvenstva, je vedno napredovala v četrtfinale. Tokrat jih tam čakajo Čehi, Nemce pa Grki.

Zadetka van der Vaarta in dva Ronalda si lahko ogledate v videoposnetku na desni strani.

Nizozemski selektor Bert van Marwijk se je zavedal, da mora vse staviti na napad, na klopi je pustil kapetana Marka van Bommla, priložnost pa sta že od začetka dobila ljubljenca navijačev, napadalec Klaas-Jan Huntelaar in vezist Rafael van der Vaart. Če je bil Huntelaar precej neopazen, pa je van der Vaart Nizozemce popeljal v vodstvo. Kapetan oranžnih je po podaji Arjena Robbna natančno streljal z okoli 20 metrov v daljši vratarjev kot in zadel malo mrežico.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:

Po vodilnem zadetku Nizozemcev so finalisti EP-ja leta 2004 pritisnili. Lepo priložnost je najprej zapravil Cristiano Ronaldo, ki je z roba kazenskega prostora oplazil desno vratnico. Helder Postiga je po napaki Gregoryja van der Wiela, ki mu je podal na noge, sam krenil proti vratom in streljal mimo. Maarten Stekelenburg se je izkazal ob poskusu Nanija z glavo.

Portugalski napadi so obrodili sadove v 28. minuti. Joao Pereira je natančno podal med nezanesljivimi branilci do Ronalda, ki je hladnokrvno dosegel svoj prvi zadetek na tokratnem EP-ju. Nizozemska obramba ni mogla slediti portugalskemu kapetanu. V prvem polčasu je imel Ronaldo več strelov (8) kot celotna nizozemska reprezentanca skupaj.

Statistika

Portugalska

Nizozemska

Streli 2213
Streli v okvir vrat85
Prekrški1712
Posest žoge4159
Koti75

Nizozemci so tudi na začetku drugega polčasa začeli bolje, Ron Vlaar je po kotu streljal prek vrat. V 60. minuti je sodnik razveljavil zadetek Portugalske, ker je bil Postiga v nedovoljenem položaju. Podobno kot v prvem delu je Portugalska prihajala do več priložnosti. Po protinapadu je Ronaldo našel Fabia Coentraa, ki je streljal naravnost v Stekelenburga.

Ronaldo postavil piko na i
Nizozemski čuvaj mreže se je ponovno izkazal, ko je po podaji Ronalda z desne ubranil strel Naniju neposredno pred golom. Van Marwijk je še bolj tvegal in branilca Jetra Willemsa zamenjal z napadalcem Ibrahimom Afellayjem, kar je še bolj odprlo prostor za varovance Paula Benta. Nekaj minut kasneje je sledil nov protinapad - Pepe je iz nizozemskega kazenskega prostora podal do Nelsona Oliveire, ki je vstopil namesto Postige in našel Ronalda, ta pa je zadel v bližnji kot. Van der Vaartu je izenačenje preprečila vratnica, tik pred koncem pa na drugi strani Ronaldu, da bi dosegel hat-trick. Huntelaar in Robin van Persie sta v zaključku merila mimo vrat.

Portugalci še naprej ostajajo neugodni za Nizozemce. Reprezentanci sta se vključno s tekmo v Harkovu srečali enajstkrat - Portugalci so slavili sedemkrat, tri tekme so se končale brez zmagovalca. Nizozemci so slavili le leta 1991.

SKUPINA B
PORTUGALSKA
- NIZOZEMSKA 2:1 (1:1)
Ronaldo 28., 74.; van der Vaart 11.

Portugalska: Rui Patricio, Joao Pereira , Pepe, Bruno Alves, Coentrao, Veloso, Raul Meireles ( 72./Custodio), Joao Moutinho, Nani ( 87./Rolando), Ronaldo , Postiga ( 64./Oliveira).

Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems ( 67./Afellay), van der Vaart , de Jong, Robben, van Persie , Sneijder, Huntelaar.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

DANSKA - NEMČIJA

Lestvica:
NEMČIJA 3 3 0 0 5:2 9
PORTUGALSKA 3 2 0 1 5:4 6
----------------------------------
DANSKA 3 1 0 2 4:5 3
NIZOZEMSKA 3 0 0 3 2:5 0
Ronaldo eksplodiral ob pravem času