Lars Bender je Nemčijo rešil pred trepetanjem v zadnjih minutah. Foto: Reuters
Lars Bender je Nemčijo rešil pred trepetanjem v zadnjih minutah. Foto: Reuters
Lukas Podolski
27-letni Lukas Podolski za "elf" igra od leta 2004 in sodeluje na petem velikem tekmovanju. Foto: Reuters
Michael Krohn-Dehli
Michael Krohn-Dehli je izenačil z glavo. Foto: Reuters Foto: Reuters
Danska - Nemčija
Danci so dolgo grozili Nemcem. Foto: Reuters
Nemci neporaženi v izločilne boje

V prvem polčasu je Nemce v 19. minuti v vodstvo popeljal Lukas Podolski po podaji z desne strani, v 24. minuti pa je izenačil Michael Krohn-Dehli z glavo. Novo vodstvo in zmago je Nemčiji deset minut pred koncem prinesel zadetek Benderja iz hitrega protinapada. Že predtem, v 47. minuti, je bila blizu vodstvu Danska, saj je Jacob Poulsen s silovitim udarcem z roba kazenskega prostora zadel vratnico.
Pri Nemcih, ki se bodo v četrtfinalu v petek v Gdansku pomerili z Grki, je Bender v obrambi zamenjal kaznovanega Jeroma Boatenga. Edini "novinec" v danski reprezentanci je bil Jacob Poulsen, ki je nadomestil poškodovanega Dennisa Rommedahla.
Podolski z zadetkom kronal 100. nastop
Nemški selektor Joachim Löw je pred tekmo opozarjal svoje izbrance, da morajo odigrati resno do konca. V tem slogu so Nemci tudi začeli dvoboj. Danci so sicer zelo dobro zapirali sredino igrišča in povzročali tekmecem precej težav, a so ti vseeno imeli nekaj zrelih priložnosti. Prvič je vratarja Stephana Andersena preizkusil Thomas Müller že v drugi minuti, pa nato še bolj nevarno v šesti, ko je meril s kakšnih petih metrov, a je danski vratar z nekaj težavami žogo ukrotil. V 19. minuti so Nemci povedli, potem ko je po podaji iz avta Müller podal v kazenski prostor, Mario Gomez je le nekoliko spremenil smer žogi, Podolski - kot sedmi je stotič oblekel dres Nemčije - pa je z nekaj metrov neubranljivo meril.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Danci so že po prvi nevarni akciji izenačili. Po podaji iz kota je Nicklas Bendtner z glavo podal visoko žogo v kazenski prostor, tam pa je bil med nemškimi branilci najbolj spreten Krohn-Dehli in matiral nemočnega Manuela Neuerja. Do konca polčasa so imeli še dve lepi priložnosti Nemci, a je Podolski žogo po prostem strelu z roba kazenskega prostora poslal tik nad prečko, Sami Khedira pa je meril kakšen meter mimo gola.

Prvi gol Benderja za "elf"
Ob izidu 2:1 na tekmi med Portugalsko in Nizozemsko so Danci vedeli, da jim remi ne zadostuje za napredovanje. Bendtner je bil v 76. minuti v nevarni napadalni akciji, a je njegov strel z nekaj metrov Neuer ubranil. Nemški navijači so si nato le oddahnili: Mesut Özil je s podajo z leve strani iskal Miroslava Kloseja (ta je pred tem zamenjal Gomeza), ki pa mu je spodrsnilo, vendar je bil na pravem mestu Bender in s prvim golom za Nemčijo svojo državo dokončno popeljal v izločilni del EP-ja. Če bi z 2:1 zmagali Danci, bi Nemci potovali domov.

Statistika

DANSKA

NEMČIJA

Streli 1012
Streli v okvir vrat66
Prekrški86
Posest žoge4357
Koti53


Skupina B:
DANSKA - NEMČIJA 1:2 (1:1)
Krohn-Dehli 24.; Podolski 19., Bender 80.

Danska: Andersen; Jacobsen, Kjär, Agger, S. Poulsen; Kvist, J. Poulsen ( 82./Mikkelsen), Zimling ( 79./C. Poulsen), Eriksen, Krohn-Dehli; Bendtner.

Nemčija: Neuer; Bender, Hummels, Badstuber, Lahm; Khedira, Schweinsteiger; Müller ( 84./Kroos), Özil; Podolski ( 64./Schürrle); Gomez ( 74./Klose).

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)
PORTUGALSKA - NIZOZEMSKA 2:1 (1:1)
Ronaldo 28., 74.; van der Vaart 11.

Lestvica: 
NEMČIJA 3 3 0 0 5:2 9 PORTUGALSKA 3 2 0 1 5:4 6 -------------------------------- DANSKA 3 1 0 2 4:5 3
NIZOZEMSKA 3 0 0 3 2:5 0

Nemci neporaženi v izločilne boje