Alan Dzagojev je bil najboljši igralec tekme v Vroclavu. Foto: Reuters
Alan Dzagojev je bil najboljši igralec tekme v Vroclavu. Foto: Reuters
Roman Širokov
Roman Širokov je žogo brez težav poslal mimo Petra Čecha v mrežo. Foto: Reuters

Čehi so imeli na začetku terensko premoč, v 13. minuti pa so prvič zapretili Rusi. Andrej Aršavin je z leve strani našel Aleksandra Keržakova, ki je meril mimo vrat. V naslednji akciji je Konstantin Zirjanov z desne strani podal naravnost na glavo Keržakova, ki je z glavo stresel vratnico, odbito žogo pa je Alan Dzagojev z desnico poslal mimo nemočnega Petra Čecha v mrežo.

V videoposnetkh desno si oglejte vse zadetke. Celotno tekmo pa lahko podoživite na tej (1. polčas) in tej (2. polčas) povezavi.

Rusi so se razigrali, v 19. minuti je Keržakov našel Dzagojeva, ki je bil povsem sam na desni strani, a je žogo slabo zadel in streljal mimo vrat. V 24. minuti je Aršavin z desnico med tremi češkimi branilci mojstrsko podal do Romana Širokova, ki je brez težav poslal žogo prek Čecha v mrežo in povišal na 2:0. Češka obramba je bila povsem razglašena.

Po pol ure igre je Keržakov iz ugodnega položaja streljal prek vrat, Čehom pa se do odmora ni uspelo sestaviti in bi lahko prejeli še kakšen zadetek več. Šele v 45. minuti je Vjačeslava Malafejeva k prvi obrambi prisilil Vaclav Pilar.
Pilar vlil upanje Čehom
V 52. minuti so Čehi znižali. Jaroslav Plašil je sijajno podal v prazen prostor do Vaclava Pilarja, ki je preigral Vjačeslava Malafejeva in zatresel mrežo. V 64. minuti bi lahko Rusi znova ušli na varnejšo prednost, vendar je vse prej kot natančni Keržakov (že predtem je velikokrat poskušal) povsem neoviran z desetih metrov malce z desne strani zgrešil vrata.
Rezervist Pavljučenko neustavljiv
V 73. minuti je Keržakova zamenjal Roman Pavljučenko. Napadalec je šest minut pozneje z diagonalno podajo našel Dzagojeva, ki je z roba kazenskega prostora žogo poslal pod prečko. Osem minut pred koncem je razigrani Pavljučenko z leve strani krenil v kazenski prostor, preigral Romana Hubnika in z desnico matiral še Čecha.

Bilek zelo razočaran
"Zelo smo razočarani. Vse skupaj sem si predstavlljal popolnoma drugače. Nismo imeli nadzora nad igro, izgubili smo preveč žog. Treba se bo zares izboljšati do naslednje tekme," je dejal trener Čehov Michal Bilek.

Ruski selektor Dick Advocaat je bil seveda precej bolj zadovoljen: "Vedno je zelo pomembno, da dobiš prvo tekmo. Opazil sem nekaj manjših napak, ki jih bo še potrebno odpraviti. Tri točke so bile naš cilj in uspelo nam je. Aršavin je odigral odlično, zelo se je trudil, bil je ključen za ta uspeh. Čehi so nam pustili prostor, kar smo izkoristili in bili zelo nevarni."

Skupina A, Vroclav:
RUSIJA - ČEŠKA 4:1 (2:0)
40.803; Dzagojev 15., 79., Širokov 24., Pavljučenko 82.; Pilar 52.

Rusija: Malafejev, Anjukov, A. Berezucki, Ignaševič, Žirkov, Širokov , Denisov, Zirjanov, Dzagojev ( 84./Kokorin), Keržakov ( 73./Pavljučenko ), Aršavin.

Češka: Čech, Gebre Selassie, Hubnik, Sivok, Kadlec, Plašil, Jiraček ( 76./Petržela), Pilar , Rosicky, Rezek ( 46./Hübschman), Baroš ( 86./Lafata).

Sodnik: Howard Webb (Anglija)

POLJSKA - GRČIJA (Varšava) 1:1 (1:0)

Lestvica:                         
RUSIJA         1  1 0 0  4:1  3
POLJSKA        1  0 1 0  1:1  1
GRČIJA         1  0 1 0  1:1  1
ČEŠKA          1  0 0 1  1:4  0