Daniel Sturridge je z golom v 92. minuti poskrbel za veliko veselje v angleškem taboru. Foto: Reuters
Daniel Sturridge je z golom v 92. minuti poskrbel za veliko veselje v angleškem taboru. Foto: Reuters
Jamie Vardy
Jamie Vardy je že po desetih minutah igre dosegel prvi gol na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Gareth Bale
Gareth Bale je z lepim strelom z velike razdalje kaznoval nepozornega Joeja Harta. Foto: Reuters

Anglija je dosegla prvo zmago na evropskem prvenstvu. Če je proti Rusiji dobila gol tik ob koncu, je tokrat v zaključku srečanja zrežirala preobrat. 137-letno rivalstvo med Anglijo in Walesom je dočakalo prvo poglavje na velikem tekmovanju, 102. medsebojni obračun pa je pripadel uspešnejšim trem levom, ki so 67. ugnali sosede. Anglija je prvič na velikih tekmovanjih slavila zmago po zaostanku po prvem polčasu. V 11 takih primerih je doslej le dvakrat remizirala.

Valižani že 32 let niso ugnali Angležev, ki so jih premagali petič zapored. Zmaji so sicer povedli prek odličnega Garetha Bala, ki je po 32 letih kot prvi Valižan zatresel angleško mrežo. Anglija je ves čas imela pobudo ter napadala, ofenzivna igra in pravi menjavi Roya Hodgsona pa so rezultat prinesle v drugem delu. Selektor je le ponudil priložnost najboljšemu igralcu Premier lige Jamieju Vardyju in Danielu Sturridgeu, ki sta priigrala tri točke.

Celotno tekmo Anglija - Wales si lahko ogledate tukaj.

Angleži so prvič valižanska vrata ogrozili v sedmi minuti, ko je na sredini Harry Kane poslal žogo v prostor. V protinapad je po desni strani stekel Adam Lallana, ki je podal pred vrata proti nekdanjemu soigralcu pri Liverpoolu Raheemu Sterlingu. Mladi krilni napadalec je poskusil s slabšo (levo) nogo, žoga pa je zletela prek vrat. Valižani so naredili kar nekaj prekrškov, po katerih so bili s predložki Angleži zelo nevarni. Ko je Joe Ledley podrl Dannyja Rosa, je prosti strel izvedel Wayne Rooney. Poslal je predložek pred vrata, kjer je ob Garyju Cahillu kapetanu Walesa Ashleyju Williamsu malce spodrsnilo. Angleški osrednji branilec je tako prišel do strela. S hrbtom je bil obrnjen proti vratom, z glavo pa je žogo poslal naravnost v naročje Wayna Hennesseyja.

Po enem izmed predložkov Sterlinga je v 32. minuti najvišje skočil Kane. Žoge ni najbolje zadel, ko je nato v glavo nastreljal klubskega soigralca Bena Daviesa, zatem pa je valižanskega branilca žoga zadela še v roko. Štiri minute pozneje so trije levi nevarno zapretili še po kotu. Znova je podal Rooney, skok z Jamesom Chesterjem pa je dobil Chris Smalling, a je žoga zletela za las mimo vrat. Kljub angleški pobudi se je prvi polčas sanjsko končal za Wales. Rooney je podrl Hala Robson-Kanuja. S približno 30 metrov je natančno sprožil Bale. Žoga je presenetila Joeja Harta, ki bi moral bolje posredovati, ter končala v mreži. Prvi valižanski zvezdnik je že drugič na evropskem prvenstvu zadel s prostega strela.

Hodgson je reagiral že na začetku drugega dela, ko je prevetril napad in namesto nerazpoloženih Sterlinga ter Kana v igro poslal Sturridgea ter na veselje navijačev Vardyja. Poteza se je angleškemu selektorju obrestovala že po desetih minutah. Najprej je Rooney z natančnim strelom po tleh preizkusil Hennesseyja, ki je bil pozoren in odbil v kot. Valižanski obrambi ni uspelo izbiti žoge, ki je prišla na levi strani kazenskega prostora do Sturridgea. Ta je poslal predložek pred vrata, kjer je nespretno posredoval Ashley Williams. Žogo je poslal nazaj pred vrata, kjer jo je v mrežo pospravil Vardy.

Tudi po izenačenju so Hodgsonovi varovanci še naprej ves čas napadali. Bili so bistveno nevarnejši in konkretnejši kot zmaji, ki so se povsem osredotočili le na branjenje izida. Angleški napad se je okrepil še z nadarjenim Marcusom Rashfordom in ofenzivna igra se je obrestovala. V 92. minuti sta znova sodelovala rezervista Sturridge in Vardy. Liverpoolov napadalec je podal Leicesterjevemu. Vmes je žoga prišla še do Dela Allija, ki jo je spravil do Sturridgea. Ta se je dobro znašel med valižansko obrambo in žogo poslal za hrbet Hennesseyja, ki bi lahko bolje posredoval. Tik ob izteku triminutnega dodatka je z glavo poskusil Bale, kar je bila ena redkih priložnost Walesa v drugem delu, a je žoga zletela mimo vrat.

Skupina B, 2. krog:
ANGLIJA - WALES (Lens) 2:1 (0:1)
Vardy 56., Sturridge 92.; Bale 42.
Odigrano v sredo:
RUSIJA - SLOVAŠKA 1:2 (0:2)
49.822; Glušakov 80.; Weiss 32., Hamšik 45.

Lestvica:                           
ANGLIJA            2  1 1 0  3:2   4
WALES              2  1 0 1  3:3   3
SLOVAŠKA           2  1 0 1  3:3   3
RUSIJA             2  0 1 1  2:3   1

Sturridge v sodnikovem podaljšku za zmago Anglije

Rezervist Vardy izenačil za Anglijo

Bale s prostega strela kaznoval napako Harta