Roy Hodgson je klavrno končal svojo pot na čelu angleške nogometne reprezentance. Foto: Reuters
Roy Hodgson je klavrno končal svojo pot na čelu angleške nogometne reprezentance. Foto: Reuters

Hodgson je bil taktično popolnoma izgubljen. Kako lahko v ekipo uvrstila igralca, kot je Jack Wilshere? V tej reprezentanci so bili nogometaši, ki tam niso imeli kaj iskati. Raheem Sterling je eden izmed takšnih. Seznam je dolg. Tudi Harry Kane je razočaral z izvajanjem udarcev iz kotov.

Alan Shearer
Islandski nogometaši
Islandski nogometaši so se pobrali po zaostanku in izločili visokoletečo Anglijo. Foto: Reuters

Mislili so, da se bodo sprehodili do četrtfinala, a mi smo verjeli v svoje sposobnosti. Vse se je izšlo po načrtu. Menimo, da si Anglija ni priigrala veliko zrelih priložnosti. Dolge podaje v napad smo brez težav izbijali stran od gola. V drugem polčasu sploh nisem občutil pritiska.

Ragnar Sigurdsson
Islandski navijači
Islandski navijači so prišli na svoj račun. Foto: Reuters

Angleška nogometna reprezentanca je v osmini finala letošnjega EP-ja doživela enega najhujših porazov v zgodovini. Angleški mediji so ekipo Roya Hodgsona pred obračunom z Islandijo po tihem že videli v četrtfinalu, a so imeli varovanci Larsa Lagerbäcka drugačne načrte (1:2).

Anglija je sicer tekmo začela odlično, že v uvodnih minutah je po strelu Wayna Rooneyja z bele točke povedla, nato pa je Islandcem z Ragnarjem Sigurdssonom in Kolbeinnom Sigthorssonom uspel preobrat. Igra angleške reprezentance je bila slaba, na sredini igrišča so bili nogometaši povsem brez idej, v napadu sila neučinkoviti.

Mediji brez milosti
Po izpadu z EP-ja so bili britanski mediji - pričakovano - neusmiljeni. V Daily Mailu so poudarili, da je veliko Anglijo ugnala reprezentanca iz države, ki šteje komaj 323 tisoč ljudi, veseli so bili odhoda selektorja Roya Hodgsona, ki je s svojega mesta odstopil nemudoma po tekmi. "Brrrexit Hodgson" se bohoti na naslovnici Mirrorja, v Timesu so zapisali, da Hodgson odhaja osramočen. V Expressu so med drugim poudarili, da ekipa ni imela pojma. Prav vsi mediji so omenili, da si nogometaši takšne sramote ne bi smeli privoščiti. Zaslediti je bilo mogoče tudi izraz Brexit 2.0.

Shearer: Zaslepljeni smo s Premier ligo
Z igro Hodgsonovih varovancev je bil skrajno nezadovoljen tudi nekdanji izjemni napadalec angleške izbrane vrste Alan Shearer, ki je za Anglijo na 63 nastopih zbral 30 golov. "To je bila najslabša predstava katere koli angleške reprezentance. Nadigrali so nas v vseh pogledih, vseh 90 minut smo igrali povsem brez idej. Že po skupinskem delu sem rekel, da Anglija za kaj več letos ni dovolj dobra, neke kakovosti preprosto nisem videl," je dejal 45-letnik iz Newcastla in dodal: "Hodgson je bil taktično popolnoma izgubljen. Kako lahko v ekipo uvrstila igralca, kot je Jack Wilshere? V tej reprezentanci so bili nogometaši, ki tam niso imeli kaj iskati. Raheem Sterling je eden izmed takšnih. Seznam je dolg. Tudi Harry Kane je razočaral z izvajanjem udarcev iz kotov." Shearer je poudaril, da so vsi igralci v preteklosti za reprezentanco igrali pod velikim pritiskom, letošnja ekipa pa se je pod pritiskom klonila. "Vsi so razočarali. Najstniku Marcusu Rashfordu je Roy namenil le štiri minute na koncu, a v teh štirih minutah je storil več kot vsi drugi ," je še dodal.

Sklenil je: "Zaslepljeni smo s Premier ligo. Menimo, da gre - kar se talenta tiče - za najboljšo ligo na svetu. Ni res. Popolnoma smo odvisni od tujih nogometašev in menedžerjev. Nismo tako dobri, kot mislimo, da smo."

Ferdinand: Vse skupaj je velik polom
Enakega mnenja je bil dolgoletni branilec angleške izbrane vrste Rio Ferdinand. "To je bilo sramotno. Največja težava je, da niti ne vemo, katera angleška postava je najmočnejša, niti nimamo prave filozofije. Pred prvenstvom sem bil navdušen nad to ekipo. Nisem sicer pričakoval, da bomo postali evropski prvaki, a menil sem, da se bodo mladi nogometaši izkazali. Tega nisem videl. Razočaran sem tudi nad taktično postavitvijo. Vsako tekmo smo igrali z dvema bočnima napadalcema in glavnim napadalcem. Toda, koliko pravih bočnih napadalcev smo sploh imeli na voljo? Vse skupaj je en velik polom," je dejal.

Hodgson: Čas je, da ekipo prevzame nekdo drug
Hodgson, ki je angleško izbrano vrsto vodil od leta 2012, je po bolečem porazu odstopil kot selektor. "Žal mi je, da se je tako končalo, a to se dogaja. Upam, da boste lahko kmalu angleško reprezentanco videli v finalu velikega turnirja. Zdaj je čas, da zelo talentirano in uspeha željno ekipo prevzame nekdo drug. Igrali so fantastično in storili vse, kar sem od njih zahteval," je povedal 68-letnik iz Croydona, ki je Anglijo na 56 tekmah popeljal do 33 zmag. "Tako kot vsi, smo tudi mi zelo razočarani nad razpletom. Prepričani smo bili, da nam lahko letos uspe veliko več, a nam to ni uspelo. Sprejemamo dejstvo, da nismo dosegli pričakovanj," pa so sporočili z angleške nogometne zveze.


Rooney: Včasih imaš le smolo

Strelec edinega angleškega zadetka na tekmi Rooney po zadnjem sodnikovem žvižgu ni mogel skriti razočaranja. "To je za nas zelo žalosten dan. Težko je. V nogometu bodo vedno razočaranja. Včasih ni vse odvisno od taktike, včasih imaš enostavno le smolo. Vemo, da smo dobra ekipa. Enostavno vam ne morem pojasniti, kaj se je zgodilo," je dejal. Vratar Joe Hart je bil kratek: "Naslednji selektor bo imel veliko dela. Trdo smo garali, a trud se nam ni izplačal. Po tem porazu si bo javnost zapomnila našo ekipo."

R. Sigurdsson: Mislili so, da se bodo sprehodili do četrtfinala
Povsem drugačno razpoloženje je seveda vladalo v islandski reprezentanci, ki letos piše eno najlepših zgodb prvenstva. Branilec Kari Arnason je poudaril, da mu je s soigralci uspelo šokirati svet. "Vsi smo verjeli v uspeh. Ves svet je dvomil, a mi smo verjeli. To je nedvomno največji uspeh v zgodovini islandske nogometne reprezentance! Šokirali smo svet," je v izbruhu veselja dejal Arnason. Ragnar Sigurdsson je poraz Angležev pripisal predvsem pocenjevanju islandske ekipe, ki je ostala neporažena na tekmah s Portugalsko in Madžarsko in je okusila slast zmage proti Avstriji. "Mislili so, da se bodo sprehodili do četrtfinala, a mi smo verjeli v svoje sposobnosti. Vse se je izšlo po načrtu. Menimo, da si Anglija ni priigrala veliko zrelih priložnosti. Dolge podaje v napad smo brez težav izbijali stran od gola. V drugem polčasu sploh nisem občutil pritiska," je povedal.

Hallgrimsson: Nobena ovira ni previsoka
Trener Heimir Hallgrimsson, ki ekipo vodi skupaj s selektorjem Lagerbackom, pa je pojasnil, da je bil med tekmo z Angleži bistveno bolj umirjen kot na tekmi zadnjega kroga skupinskega dela proti Avstriji. "Če bi mi kdo pred leti povedal, da se bomo uvrstili v četrtfinale evropskega prvenstva, mu vsekakor ne bi verjel. Toda v tem trenutku nobena ovira ni previsoka za naše igralce. Če hočeš v življenju doseči najboljše, moraš biti vselej pripravljen, da izkoristiš ponujeno priložnost. Priložnost, ki se jim je ponudila in ki so jo izkoristili, jim lahko spremeni življenje," je povedal in dodal: "Pred nadaljevanjem tekmovanja smo optimistični. Nekateri Islandci menijo, da smo morda preveč optimistični, da se imamo za nepremagljive ... a pred nadaljevanjem imamo dober načrt."

Angleži potujejo domov, Islandci pa se bodo v četrtfinalu pomerili z gostiteljico prvenstva Francijo. Tekma bo v nedeljo ob 21. uri. V neposrednem prenosu si jo boste lahko ogledali na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Hodgson je bil taktično popolnoma izgubljen. Kako lahko v ekipo uvrstila igralca, kot je Jack Wilshere? V tej reprezentanci so bili nogometaši, ki tam niso imeli kaj iskati. Raheem Sterling je eden izmed takšnih. Seznam je dolg. Tudi Harry Kane je razočaral z izvajanjem udarcev iz kotov.

Alan Shearer

Mislili so, da se bodo sprehodili do četrtfinala, a mi smo verjeli v svoje sposobnosti. Vse se je izšlo po načrtu. Menimo, da si Anglija ni priigrala veliko zrelih priložnosti. Dolge podaje v napad smo brez težav izbijali stran od gola. V drugem polčasu sploh nisem občutil pritiska.

Ragnar Sigurdsson