Rciardo Qauresma je že drugič zapored portugalski junak, potem ko je odločil že dvoboj osmine finala proti Hrvaški. Foto: Reuters
Rciardo Qauresma je že drugič zapored portugalski junak, potem ko je odločil že dvoboj osmine finala proti Hrvaški. Foto: Reuters
Renato Sanches
Renato Sanches je po lepi kombinaciji z Nanijem izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski je že v drugi minuti zatresel portugalsko mrežo. Foto: Reuters

Prvi polčas je bil dinamičen in je obetal zanimiv obračun, a v drugem se je tekma prevesila v taktičen boj. Poljaki, ki so dosegli najboljšo uvrstitev na EP-jih, so z disciplinirano obrambo prepustili igro Portugalski, ki pa je večino časa jalovo napadala. Robert Lewandowski je že v 97. sekundi dosegel drugi najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev, Renato Sanches pa je s prvencem v portugalski majici, ko je kaznoval eno redkih napak poljske zadnje linije, izenačil še v prvem polčasu.

Portugalska je tako še na peti tekmi tega prvenstva po rednem delu ostala brez zmage, a vseeno prišla med štiri najboljše. Poljaki so drugič zapored izvajali enajstmetrovke, izvajali so jih tudi po enakem vrstnem redu kot proti Švici. Doslej so le še Francozi in Angleži leta 1996 dvakrat zapored dvoboj odločali s streli z bele točke in oboji so drugič klonili. Po treh zanesljivih serijah je Nani v četrti uspešno izvedel strel, Jakub Blaszczykowski pa je za njim slabše streljal, Rui Patricio je njegovo namero prebral in branil. Portugalsko je v peti polfinale in drugi zapored popeljal Ricardo Quaresma, ki je bil junak že v osmini finala.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.


Že v drugi minuti poljsko vodstvo

Silovito so Poljaki začeli tekmo. Lukasz Piszczek je povsem z desne strani prenesel igro na drugo stran. Dolgo podajo poljskega bočnega branilca je slabo ocenil Cedric, ki ga je žoga preskočila in prišla do Kamila Grosickija. Z leve je poslal natančno podajo v kazenski prostor, kjer je portugalska obramba pozabila na Lewandowskega, zamudil je tudi William Carvalho, poljski napadalec pa je z 11 metrov z natančnim strelom v 97. sekundi zatresel mrežo. Lewandowski je prekinil strelski post, ki je trajal sedem tekem.

Po prejetem golu so morali narekovanje ritma prevzeti Portugalci. S hitrimi prehodi v napad so bili še nekajkrat nevarni Poljaki. Tako se je v 17. minuti Lewandowski na robu kazenskega prostora otresel Pepeja, a nato nekoliko z desne strani streljal naravnost v Ruija Patricia. Šest minut pozneje je bilo vroče po lepi kombinaciji Arkadiusza Milika, Arturja Jedrzejczyka in Grosickija, ko so izigrali obrambo Portugalske, a zaključnega strela po podaji Grosickija ni bilo. Prvič so Portugalci na vrata streljali v 28. minuti, ko je na robu kazenskega prostora Michal Pazdan slabo šel na žogo, nato je do strela prišel Cristiano Ronaldo, a Lukasz Fabianski ni imel težav.

Akcija Nani - Renato Sanches za izenačenje
Ko se je zdelo, da imajo Poljaki z organiziranim branjenjem izid pod kontrolo, se je izkazal Renato Sanches, ki je prvič začel tekmo v prvi postavi, dosegel prvi gol za reprezentanco in postal tretji najmlajši nogometaš, ki je zadel na evropskem prvenstvu. Novi nogometaš Bayerna si je z Nanijem, ki je podal s peto, izmenjal dvojno podajo, nato pa z levico z roba kazenskega prostora zatresel mrežo. Žoga je po strelu malce zadela Grzegorza Krychowiaka in malce spremenila smer, tako da je bil Fabianski brez moči.

V drugem polčasu sta mreži obmirovali. Prvi so zapretili Poljaki, ko je po podaji Piszczeka z glavo poskusil Lewandowski, ki pa ni najbolje zadel žoge. Nevarno je bilo tudi po podaji z leve Jedrzejczyka, ko je do strela ob Pepeju prišel Milik, toda Rui Patricio je bil pozoren. Več priložnosti so imeli Portugalci. Nani je v 60. minuti po prodoru po levi iskal v kazenskem prostoru Ronalda, ki pa je zgrešil žogo.

Tudi po 120 minutah 1:1
Nespretno je prvi portugalski zvezdnik reagiral tudi v 86. minuti, ko je po lepi podaji Joaa Moutinha, ki je poslal žogo prek zadnje poljske linije, ušel nasprotnikovi obrambi, se znašel pred Fabianskim, a z obrata zgrešil žogo. Do velike priložnosti je po kotu z glavo v 79. minuti prišel tudi Jose Fonte, ki je meril naravnost v vratarja, kar precej sreče pa je Poljska imela dve minuti zatem, ko je Pepe skušal podati Ronaldu, Jedrzejczyk pa je žogo izbil z drsečim startom, zletela pa je tik ob vratnici v kot.

V podaljšku je bilo akcije še manj kot v drugem polčasu. Poljaki so se osredotočili na branjenje izida. Nekajkrat so poskusili z razdalje. Večjo priložnost je imel Milik, a njegov strel ni bil natančen. Tudi portugalski poskusi niso bili posebej nevarni. Še najbolj vroče je bilo kmalu po začetku podaljška, ko je pred vrata podajal Renato Sanches, mimo žoge je poletel Pazdan, a je prišla nekoliko za hrbet Ronaldu, ki je ni mogel ustaviti, sicer bi bil sam tik pred vrati.

Četrtfinale, Marseille:
Poljska - PORTUGALSKA 4:6 (1:1, 1:1) - po enajstmetrovkah
62.940; Lewandowski 2.; Renato Sanches 33.

Enajstmetrovke (5:3):
Ronaldo
Lewandowski
Renato Sanches
Milik
Joao Moutinho
Glik
Nani
Blaszczykowski (obramba Ruija Patricia)
Quaresma

Lewandowski že v 2. minuti povedel Poljsko v vodstvo

Renato Sanches z roba kazenskega prostora izid izenačil

Izvajanje 11-metrovk