EP v nogometu 2016
Eder
Eder Lopes - junak finala evropskega prvenstva v nogometu 2016. Foto: Reuters
VIDEO
Zadetek Ederja za zmago P...

Dodaj v

Eder Lopes - iz Gvineje Bissaua do svetovne slave

Starši zanj niso mogli skrbeti
12. julij 2016 ob 11:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Portugalska je postala evropski nogometni prvak, največ pozornosti je požel Cristiano Ronaldo, v njegovi senci pa se je kar malce pozabilo na moža odločitve Ederja Lopesa.

28-letni napadalec je v 109. minuti finalne tekme v Parizu z razdalje premagal francoskega vratarja Huga Llorisa, Portugalski je zagotovil krstni naslov evropskih prvakov, navijače pa je spravil v delirij.

Številni so bili presenečeni nad tem, da je Eder odločil finalno tekmo, a novopečeni napadalec Lilla je užival zaupanje svojih soigralcev, predvsem pa portugalskega selektorja Fernanda Santosa, ki je po tekmi o svojem varovancu dejal, da se je "grdi raček spremenil v lepega laboda".

Kljub zmagovitemu zadetku ostal skromen
Na Portugalskem se ga je še pred začetkom prvenstva stare celine držal sloves štorastega nogometaša, ki ne dosega veliko zadetkov. Do finalne tekme jih je na 28 tekmah dosegel le tri, a zadel je, ko je bilo najpomembneje, in se z zlatimi črkami zapisal v anale portugalskega (in evropskega) nogometa. "To je bil zadetek, za katerega je garala vsa ekipa. Letos smo bili spektakularni. Zelo lepo je, ko ti vsi čestitajo. Takoj ko sem izvedel, da bom vstopil v igro, sem vedel, da se mi bo ponudila priložnost. Selektor je verjel vame in mi zaupal," je po finalu povedal Eder.

Starši zanj niso mogli skrbeti
Ederzito Antonio Macedo Lopes se je rodil v prestolnici Gvineje Bissau, majhne zahodnoafriške države, in se že pri dveh letih skupaj z mamo preselil k očetu na Portugalsko v Lizbono. Starši zanj čez čas niso mogli več skrbeti, zato so ga poslali v rejništvo v Coimbro. Tam je naredil tudi prve nogometne korake, s prijatelji je na ulici ves dan igral nogomet, kmalu so ga opazili ogledniki in mu ponudili priložnost v tamkajšnji nogometni akademiji. Pri 18 letih je podpisal prvo profesionalno pogodbo, ki mu je na mesec navrgla 400 evrov. Plačo je skoraj v celoti vsak mesec poslal materi v Lizbono. Nase je prvič še najbolj opozoril v dresu Brage, za katero je na 82 uradnih tekmah zadel 33 golov in si dvignil ceno na nogometni tržnici.

Sanje: igrati na Otoku
Že kot otrok si je želel kruh služiti v Veliki Britaniji, leta 2013 so se zanj zanimali številni angleški klubi, med drugimi tudi Tottenham, a mu je sanjski prestop preprečila huda poškodba kolena. Vseeno je lani dobil priložnost na Otoku, ko je 28. junija podpisal triletno pogodbo s Swansea Cityjem, ki je zanj Bragi odštel 5 milijonov evrov. V valižanskem klubu je imel krizo, na 15 uradnih nastopih mreže niti enkrat ni zatresel, zato je sledila selitev v Lille, kjer je igral kot posojeni nogometaš. Nekdanji klub Mileta Ačimovića se je znašel v strelski krizi, strelska forma pa se je s prihodom Ederja precej izboljšala. Do konca sezone se je med strelce vpisal šestkrat, ekipa je s 15. napredovala na 5. mesto in si priigrala kvalifikacije za Evropsko ligo. Portugalec je v Lillu vodilne prepričal s svojo kakovostjo, tako da je po koncu sezone tudi uradno postal član ekipe, podpisal je štiriletno pogodbo.

Po finalu so Ederja z vseh strani zasuli s čestitkami, ki jih 28-letnik vsekakor ni vajen. Še najbolj pa so ob vsem tem razočarani navijači Swansea Cityja, ki so prepričani, da so iz rok izpustili izjemnega napadalca - za nekatere celo novega Emmanuela Adebayorja.

M. L.
Prijavi napako
Komentarji
kar eden
# 12.07.2016 ob 11:39
Meni se pa zdi, da si ti obremenjen z Ronaldom, mina.
Zbornaya Komanda
# 12.07.2016 ob 12:02
Portugalc ?!?!

Seveda. Eder iz Gvineje Bissau ni nič manj Portugalec, kot je Dragić iz Tuzle Slovenec.
Awesomeness
# 12.07.2016 ob 11:35
Baje pride v FC Koper, bo Swiss Sport Agency zrihtal peneze!
kar eden
# 12.07.2016 ob 14:46
mina, mina, Ronaldo bo lahko "majhen človek", ampak tudi ti, z vsem svojim širokoustenjem in blatenjem po tej strani, boš vedno samo košček dreka na travi, po kateri je nekoč on hodil.
FCTurboAljo
# 12.07.2016 ob 12:53
pazi_mina kolikor vem je to kar je Ronaldo povedal o Islandiji bila resnica? Dejal je da so ekipa, ki nebo zarad obrambne mentalitete osvojila ničesar? Torej po eni strani je imel prav ali?
Drugo je to ali je bila ta izjava primerna ali ne. Zagotovo bi bilo bolje, če bi o njej premislil preden je le to izrekel, a obenem ne smemo pozabiti, da je bila izrečena pod vplivom hude jeze in emocij ob remiju proti Islandiji. Pa vendarle je bila hudo neprimerna in je pravilno, da jo je celotna javnost obsodila.

Sicer pa tisti, ki pišete o tem, da je CR iskal pozornost režiserjev. Vi niste normalni. Kot prvo je leta 2004 izgubil finale prav na Portugalskem, celo življenje je garal in razdajal dušo za svojo državno reprezentanco in velikokrat se je moral zadovoljiti s povprečnimi rezultati ali pa z razočaranji, kot na prvenstvu leta 2012 in 2004. Torej nekdo, ki je celo kariero garal noč in dan, ter vse-svoj čas, svoje telo, svoje srce, svoje življenje podredil enemu cilju in to je, da je lahko izjemen nogometaš in, da bi osvojil čimveč. Če je igralec, ki je storil prav to in celo dosedanje življenje živel z enim ciljem-biti zmagovalec. Če je to igralec, ki je antipatičen in išče pozornost režiserjev, potem pa tudi prav. Takšen igralec navsezadnje si zasluži pozornost in je lahko vzor ne le drugim igralcem, ampak tudi mladim in ostali publiki. Nikakor ni v nogometni karieri vse naredil popolno. Bili so izgredi, bila so simuliranja, ki so vrgla črno luč na njegovo podobo, a v kolikor damo to nekoliko v senco imamo pred seboj izjemnega nogometaša, kakršen je konec koncev prav tam kjer si zasluži biti. Na evropskem vrhu.
Kdor pa mu očita iskanje pozornosti na finalni tekmi v nedeljo, dvomim da razume za kaj točno se je šlo-za naslov evropskega prvaka in ravno to, da je navkljub poškodbi želel pomagati ekipi tako na igrišču, kot tudi izven je dokaz, da je to športnik z velikim srcem in ogromno željo. Kdor pa mu očita solze, tako solze razočaranja in žalosti, ker je kot kapetan moral zapustiti igrišče in pustiti svojo ekipo na cedilu, kot tudi solze sreče ob koncu. Kdor bo dejal da je jokica. Pa kaj potem, če je? Še en dokaz koliko mu nogomet pomeni in ne, v nedeljo Ronaldo nikakor ni jokal sam. Z njim je jokala cela Portugalska in pa večina Evrope. Vsaj tisti, ki razumejo kaj točno se je dogajalo.
marialorca
# 12.07.2016 ob 12:17
Portugalska je postala evropski nogometni prvak, največ pozornosti je požel Cristiano Ronaldo, v njegovi senci pa se je kar malce pozabilo na moža odločitve Ederja Lopesa.

kakšen napisan nesmisel...ta novinar je neverjeten

v mojem spominu bo ostal prav in le eder.


V mojem pa, da je eden in edini CR-7, Portugalec s srcem in vsem ostalim, moral, po menjavi, s klopi, navijati za "portugalce", ki so mu prigrali tako željeni pokal.... EDERju gre slava EUSEBIA .... Ronaldo bi si zaslužil, da "odloči" finale, je vedel "francoz z Reuniona", kako ga zadeti v koleno (in srce).
rovtarx
# 12.07.2016 ob 15:12
Pika Kranjec hčerka Roberta Kranjca je mislim, da prav tako iz iz Gvineje Bissaua.
FCTurboAljo
# 12.07.2016 ob 13:08
Ali pa tekmo z Walesom. To je tista tekma, ko je z golom in podajo pomagal Portugalski do finala in do zmage nad ekipo, ki je v četrfinalu deklasirala Belgijo. Preden kaj rečeš poglej kje na FIFA lestvici je pravzaprav Belgija.
Heldarion
# 12.07.2016 ob 15:46
@FCTurboAljo

"Dejal je da so ekipa, ki nebo zarad obrambne mentalitete osvojila ničesar? Torej po eni strani je imel prav ali?"

Če je res to rekel, je to navaden debilizem. Islandci so prišli tako daleč kot so zgolj in samo zaradi tega, ker sploh igrali obrambno. Da bi oni karkoli osvojili bi rabili precej več igralske kvalitete, kot jim je na razpolago, scat bi moral kri, vse zvezde bi se jim morale poravnat, pa še potem jim kakršenkoli naslov ne bi bil niti približno zagotovljen.

Lahko pa bi se seveda odprl in igral "z napadalno mentaliteto" pa kasiral 5 komadov vsako tekmo (kot proti Franciji), da se Ronaldo ne bi jokcal.
daco1
# 12.07.2016 ob 15:00
Kot sem napovedal,Portugalska prvak.Kapo dol.
hrgotax
# 13.07.2016 ob 18:17
FC-MB,
očitno hitro pozabljaš, kar ti ni všeč.
Dejstvo pa je, da je bil Ronaldo ključni
mož odločitve v korist Portugalske
vsaj na tekmah z Madžarsko in Walesom.
slibar
# 12.07.2016 ob 16:05
Eder je bil zadnja leta najšibkejši člen portugalske reprezentance, človek je bil v napadu res štorast.
mike1968
# 12.07.2016 ob 14:07
CR7

http://www.publishwall.si/Mike.1968./pos
t/215108/ljubljeni-in-osovrazeni-c-ronaldo-kavc-analiza-xxiv
el CARTEL
# 12.07.2016 ob 13:08
Eder Lopes - iz Gvineje Bissaua do svetovne slave

očitno ne tako zelo svetovne,
saj sem iz naslova najprej pomislil: kdo pa je eder lopes.
FCTurboAljo
# 12.07.2016 ob 13:07
pazi_mina seveda sem vse pravilno povzel. Med drugim ti lahko povzamem tekmo Madžarska-Portugalska, ko je lastnoročno vlekel Portugal do krvavo potrebne točke.
Bivši uporabnik
# 12.07.2016 ob 17:47
Mladen Rudonja black edition
čak mal noris
# 12.07.2016 ob 16:52
Tip je živalsko močen,zagradi se izjemno, je taprav material.In kot vsi Portugalci;zna.
vinklkugla
# 12.07.2016 ob 11:40
Portugalska je postala evropski nogometni prvak, največ pozornosti je požel Cristiano Ronaldo, v njegovi senci pa se je kar malce pozabilo na moža odločitve Ederja Lopesa.

kakšen napisan nesmisel...ta novinar je neverjeten

v mojem spominu bo ostal prav in le eder.
FC-MB
# 12.07.2016 ob 18:23
V finalu smo lahko doživeli Ronaldo time...2x5minut jokcanja, 5minut veselja in 5 minut brez majice(čeprav to ta zadnje še najmanj razumem, ker je 90m minut sedel na klopi, pa celo prvenstvo ni nič naredil).
pazi_mina
# 12.07.2016 ob 16:35
Hvala, opravičilo sprejeto.
kar eden
# 12.07.2016 ob 16:20
A, pardon. Če pa ti veš, da je Ronaldo nesrečen, ker imaš ti svojo službico in družino, potem se pa opravičujem. Nisem vedel, da si ti tak mojstrski psiholog.
7klemen7
# 12.07.2016 ob 12:15
Nekdo na RTV se je pa precej potrudil ... da je tale članek prepisal iz nogomanije
pazi_mina
# 12.07.2016 ob 12:20
Prav nič ni moral iz klopi navijat...skakal je ko majmun in iskal pozirnost režiserja da se slučajno ne pozabi da tudi njegovo veličanstvo igra za portugalce...
pazi_mina
# 12.07.2016 ob 13:02
Fcturbo...pa sej si sam vse pravilno povzel...dokler je igral v reprezentanci niso nardili nič...tudi na tem prvenstvu...prvo tekmo ga ga ni v prvih enajst pa iz prve zmagajo finale...človek duši reprezentanco ne pa ji koristi
pazi_mina
# 12.07.2016 ob 14:54
Kar eden...Če že primerjaš mene in njega...jaz sem s svojim življenjem vec kot zadovoljen, zadovoljen s službo, družino ki sem si jo ustvaril medtem ko bo njegov kozarec kljub vsem denarju ki ga premore in wga ki gs ima vedno napol prazen, ker je portugalska finale zmagala brez njega...ce se že primerjamo
Torzo
# 12.07.2016 ob 12:37
Se pravi je kot naš Rudonja. Gol je bolj posledica sreče kot znanja.
slovenc pa pol
# 12.07.2016 ob 11:37
Portugalc ?!?!
pazi_mina
# 12.07.2016 ob 11:48
Jaz obremenjen :) prehitro se pozablja kakšne izjave je podajal po tekmi z Islandijo...pri vsej višini bo vedno majhen človek...
pazi_mina
# 12.07.2016 ob 11:29
Ni res, najbolj razočaran je ronaldo, ker mu je anonimnez ukradel kar je smatral za njegovo...odločiti finale za zmago portugalske v finalu...
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!