Eder Lopes - junak finala evropskega prvenstva v nogometu 2016. Foto: Reuters
Eder Lopes - junak finala evropskega prvenstva v nogometu 2016. Foto: Reuters

28-letni napadalec je v 109. minuti finalne tekme v Parizu z razdalje premagal francoskega vratarja Huga Llorisa, Portugalski je zagotovil krstni naslov evropskih prvakov, navijače pa je spravil v delirij.

Številni so bili presenečeni nad tem, da je Eder odločil finalno tekmo, a novopečeni napadalec Lilla je užival zaupanje svojih soigralcev, predvsem pa portugalskega selektorja Fernanda Santosa, ki je po tekmi o svojem varovancu dejal, da se je "grdi raček spremenil v lepega laboda".

Kljub zmagovitemu zadetku ostal skromen
Na Portugalskem se ga je še pred začetkom prvenstva stare celine držal sloves štorastega nogometaša, ki ne dosega veliko zadetkov. Do finalne tekme jih je na 28 tekmah dosegel le tri, a zadel je, ko je bilo najpomembneje, in se z zlatimi črkami zapisal v anale portugalskega (in evropskega) nogometa. "To je bil zadetek, za katerega je garala vsa ekipa. Letos smo bili spektakularni. Zelo lepo je, ko ti vsi čestitajo. Takoj ko sem izvedel, da bom vstopil v igro, sem vedel, da se mi bo ponudila priložnost. Selektor je verjel vame in mi zaupal," je po finalu povedal Eder.

Starši zanj niso mogli skrbeti
Ederzito Antonio Macedo Lopes se je rodil v prestolnici Gvineje Bissau, majhne zahodnoafriške države, in se že pri dveh letih skupaj z mamo preselil k očetu na Portugalsko v Lizbono. Starši zanj čez čas niso mogli več skrbeti, zato so ga poslali v rejništvo v Coimbro. Tam je naredil tudi prve nogometne korake, s prijatelji je na ulici ves dan igral nogomet, kmalu so ga opazili ogledniki in mu ponudili priložnost v tamkajšnji nogometni akademiji. Pri 18 letih je podpisal prvo profesionalno pogodbo, ki mu je na mesec navrgla 400 evrov. Plačo je skoraj v celoti vsak mesec poslal materi v Lizbono. Nase je prvič še najbolj opozoril v dresu Brage, za katero je na 82 uradnih tekmah zadel 33 golov in si dvignil ceno na nogometni tržnici.

Sanje: igrati na Otoku
Že kot otrok si je želel kruh služiti v Veliki Britaniji, leta 2013 so se zanj zanimali številni angleški klubi, med drugimi tudi Tottenham, a mu je sanjski prestop preprečila huda poškodba kolena. Vseeno je lani dobil priložnost na Otoku, ko je 28. junija podpisal triletno pogodbo s Swansea Cityjem, ki je zanj Bragi odštel 5 milijonov evrov. V valižanskem klubu je imel krizo, na 15 uradnih nastopih mreže niti enkrat ni zatresel, zato je sledila selitev v Lille, kjer je igral kot posojeni nogometaš. Nekdanji klub Mileta Ačimovića se je znašel v strelski krizi, strelska forma pa se je s prihodom Ederja precej izboljšala. Do konca sezone se je med strelce vpisal šestkrat, ekipa je s 15. napredovala na 5. mesto in si priigrala kvalifikacije za Evropsko ligo. Portugalec je v Lillu vodilne prepričal s svojo kakovostjo, tako da je po koncu sezone tudi uradno postal član ekipe, podpisal je štiriletno pogodbo.

Po finalu so Ederja z vseh strani zasuli s čestitkami, ki jih 28-letnik vsekakor ni vajen. Še najbolj pa so ob vsem tem razočarani navijači Swansea Cityja, ki so prepričani, da so iz rok izpustili izjemnega napadalca - za nekatere celo novega Emmanuela Adebayorja.