Kapetan Vasilij Berezucki je Rusiji zagotovil izjemno pomembno točko. Foto: Reuters
Kapetan Vasilij Berezucki je Rusiji zagotovil izjemno pomembno točko. Foto: Reuters
Eric Dier
Eric Dier je s prostega strela poskrbel za vodstvo Anglije. Foto: Reuters

Angleži so imeli večji del tekme na stadionu Velodrome pobudo. Povedli so v 73. minuti, ko je Eric Dier sijajno izvedel prosti strel. Rusi so delovali nemočno, v sodnikovem dodatku pa je kapetan Vasilij Berezucki z glavo izenačil.

Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.


Lallana dvakrat nezbran

Angleži so hitro pritisnili, prevladovali so na sredini igrišča. V 7. minuti je Kyle Walker v kazenskem prostoru našel Adama Lallano, ki je takoj močno sprožil, Igorju Akinfejevu je uspelo žogo odbiti prek vrat.

Rusi so imeli najlepšo priložnost v prvem polčasu v 17. minuti, ko je po podaji s prostega strela do strela z glavo prišel Sergej Ignaševič, vendar je bil Joe Hart zbran. V 22. minuti sta znova kombinirala Walker in Lallana, a je igralec Liverpoola iz ugodnega položaja z diagonalnim strelom z desnico meril mimo vrat
.


Rooney z volejem ni meril dovolj natančno

Angleži so imeli jalovo premoč, zadnjo priložnost pred odmorom je imel Wayne Rooney v 35. minuti, ko je po lepi podaji Deleja Allija z roba kazenskega prostora streljal z volejem. Žoga je šla preveč po sredini vrat in Akinfejev ni imel težav. Ob odmoru so imeli izbranci Roya Hodgsona 59-odstotno posest žoge, precej boljši so bili tudi v dvobojih na sredini igrišča.

Akinfejev odbil strel Rooneyja v prečko
Na začetku drugega polčasa so Rusi pokazali drugačen obraz, igra je bila precej enakovrednejša. V 55. minuti je Rooney s prostega strela streljal prek vrat. V 63. minuti je sprožil napadalec Krasnodarja Fjodor Smolov, toda žogo je poslal malo mimo vrat.

V 71. minuti izjemna priložnost za Angleže. Danny Rose je z leve strani podal pred vrata, obramba Rusov je slabo izbila žogo, Rooney je prišel do strela s 14 metrov, Akinfejev pa je izvrstno posredoval in žogo odbil v prečko. Zatem je streljal še Lallana, zadel vratnico, a bil v prepovedanem položaju.

Dier zadel v slogu Beckhama
Dve minuti zatem je Dier poskrbel za navdušenje pri angleških navijačih. Vezist Tottenhama je zadel pod prečko s prostega strela z 20 metrov. Živi zid Rusije ni bil najbolje postavljen, tudi Akinfejev ni reagiral najbolje, ni pokril vratarjevega kota, ampak je stal preveč na sredini vrat.

To je bil prvi angleški zadetek s prostega strela na velikih tekmovanjih po desetih letih. Nazadnje je to na SP-ju 2006 uspelo Davidu Beckhamu proti Ekvadorju.

Berezucki šokiral Angleže
Vse je kazalo, da bodo Angleži rutinsko zadržali prednost in odnesli vse tri točke. V drugi minuti sodnikovega dodatka je Georgi Ščenikov z leve strani podal v kazenski prostor, Vasilij Berezucki pa je z glavo poslal žogo prek Harta v mrežo. Branilec moskovskega CSKA-ja je šokiral Angleže, ki niso imeli več časa za odgovor.

Hodgson: Zdaj se počutimo poraženci
"Zelo smo razočarani, saj smo prejeli izenačujoči zadetek minuto pred koncem tekme. Le uvodnih 15 minut drugega polčasa nismo igrali dobro, drugače pa smo imeli vse pod nadzorom. Zadovoljen bi bil z zmago z 1:0, po prejetem golu pa se vsi počutimo kot poraženci, saj smo bili vsi že pripravljeni na veselje po osvojenih treh točk," je bil slabe volje selektor Hodgson.

"Mislim, da smo bili celotno tekmo boljši tekmec, odnesli pa smo le točko. Vse je bilo popolno do 92. minute. Mislim, da smo igrali na zelo visoki ravni. Z današnje tekme lahko povlečemo tudi nekaj pozitivnih stvari," je dodal Dier.


Skupina B, Marseille:

ANGLIJA - RUSIJA 1:1 (0:0)
67.394; Dier 73.; V. Berezucki 92.
Bordeaux:
WALES
- SLOVAŠKA 2:1 (1:0)
42.115; Bale 10., Robson-Kanu 81.; Duda 61.

Lestvica:                           
WALES              1  1 0 0  2:1   3
ANGLIJA            1  0 1 0  1:1   1
RUSIJA             1  0 1 0  1:1   1
SLOVAŠKA           1  0 0 1  1:2   0