Paul Pogba je v prvem polčasu dvakrat zadel prečko. Foto: Reuters
Paul Pogba je v prvem polčasu dvakrat zadel prečko. Foto: Reuters
Švicarji so se veselili točke. Tekmeca bodo dobili v torek, ko bo znan razplet skupine C. Foto: Reuters
Damir Skomina
Koprčan Damir Skomina je imel miren večer v Lillu. Pokazal je le dva rumena kartona. Foto: Reuters

Selektor Didier Deschamps je premešal začetno postavo, najboljši francoski igralec na tem prvenstvu Dimitri Payet je vstopil šele v 63. minuti. Vseeno so bili galski petelini precej boljši tekmec in zasluženo so osvojili prvo mesto v skupini A. Švica je z remijem potrdila drugo mesto.
Vratar Hugo Lloris je z današnjim nastopom izenačil rekord po številu nastopov za reprezentanco v vlogi kapetana. S 54 tekmami je ujel selektorja Deschampsa.
Pravico so delili slovenski sodniki Damir Skomina, Jure Praprotnik in Robert Vukan, pomočnika za goloma pa sta bila Matej Jug in Slavko Vinčić.

Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.


Djourou malce prekratek

Prvo veliko priložnost so imeli Švicarji. V 8. minuti je Fabian Schär v kazenskem prostoru z glavo podaljšal žogo na daljšo vratnico, kjer Paulu Pogbaju ni uspelo izbiti žoge, a je tudi Johan Djourou z drsečim startom ni zadel.

Pogba dvakrat v prečko
V 12. minuti je Andre Pierre Gignac lepo našel Pogbaja na robu kazenskega prostora. Vezist Juventusa se je odločil za strel s 17 metrov, vratarju Yannu Sommerju žoge ni uspelo odbiti, padla je na vrh prečke. Pogba je bil razigran, pet minut zatem se je odločil za močan strel z levico s 25 metrov, Sommer je imel veliko srečo, da je žoga znova zadela prečko.
V 55. minuti počila žoga!
Švicarji so od odmoru prejeli dobro novico iz Lyona, saj je Albanija povedla. Nadaljevali so taktično igro. Navijači na tribunah so na svoj račun prišli v 55. minuti, ko je počila žoga. V žaru boja pred švicarskim kazenskim prostorom sta Antoine Griezmann in Valon Behrami pohodila žogo.

Payet vstopil in z volejem stresel prečko
Francija je imela premoč, izvajala številne kote, toda brez učinka. V 57. minuti si je Griezmann izmenjal dvojno podajo z Gignacom, nato pa močno streljal z roba kazenskega prostora, a je Sommer žogo odbil prek vrat. Gledalci na stadionu Pierra Mauroya so postajali nezadovoljni, razveselili so se le menjave, ko je v 63. minuti Payet zamenjal Kingsleyja Comana.

Najlepšo priložnost v drugem polčasu so imeli Francozi četrt ure pred koncem. Hitri Moussa Sissoko je ušel po desni in podal pred vrata, kjer je Payet z volejem z desnico stresel prečko. Sommer je imel še tretjič srečo.

Mirna končnica tekme
Zadnjih deset minut sta ekipi le še čakali na konec, za Francijo je imel priložnost še Payet s prostega strela, a je zadel soigralca v živem zidu. Na drugi strani je Blerim Džemaili v sodnikovem dodatku zaradi vlečenja tekmeca za dres zahteval enajstmetrovko, a Skomina ni bil takega mnenja. Končni izid 0:0 je ustrezal obema, saj sta se tako obe ekipi že uvrstili v nadaljevanje.

Deschamps: Zdaj se začenja popolnoma novo tekmovanje
"Želel sem si več, a vseeno smo izpolnili glavni cilj - zmagali smo v skupini. Tokrat smo imeli nekaj lepih priložnosti, čeprav imajo tudi Švicarji nekaj tehnično dovršenih igralcev. Nisem slep in jasno mi, da bomo morali že v osmini finala igrati precej bolje. Zdaj se začenja popolnoma novo tekmovanje, moramo stopiti na plin. Potrebujemo Pogbaja v taki izvedbi. V prvem polčasu je bil srce in duša naše igre," je pojasnil Deschaps.

Švicarji proti Nemčiji, Poljski ali Severni Irski
Zadovoljen je bil tudi švicarski selektor Vladimir Petković: "Izpolnili smo naš minimalen cilj. V prvem polčasu smo igrali zelo dobro, nato pa nam je malce zmanjkalo moči. Še vedno smo zelo lačni uspeha, želimo doseči nekaj posebnega."

Švicarji se bodo v soboto ob 15.00 v Saint Etiennu srečali z drugouvrščeno ekipo iz skupine C. Možni tekmeci so Nemčija, Poljska in Severna Irska.

"Zdaj si lahko odpočijemo in spremljamo razplet v skupini C v torek. Vsi trije možni tekmeci so zelo dobri. S Poljsko smo se srečali na prijateljski tekmi, O Nemcih nima smisla izgubljati besed, Severna Irska pa je veliko presenečenje," je še dodal Petković.


Skupina A, Lille:
ŠVICA - FRANCIJA 0:0
49.822 gledalcev

Lyon:
ROMUNIJA - ALBANIJA 0:1 (0:1)
49.752; Sadiku 43.

Lestvica:                           
FRANCIJA *         3  2 1 0  4:1   7
ŠVICA *            3  1 2 0  2:1   5
ALBANIJA           3  1 0 2  1:3   3
ROMUNIJA           3  0 1 2  2:4   1
* - v osmini finala