Francozi so postali pravi mojstri napetih končnic. Tudi na Velodromu so se veselili v sodnikovem dodatku. Foto: Reuters
Francozi so postali pravi mojstri napetih končnic. Tudi na Velodromu so se veselili v sodnikovem dodatku. Foto: Reuters
Dimitri Payet
Dimitri Payet je dosegel drugi zadetek na tem EP-ju. Znova je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Foto: Reuters

Po zelo slabem polčasu so Francozi pritisnili v drugem delu. Selektor Didier Deschamps je v igro poslal Paula Pogbaja, Antoina Griezmanna in Pierra-Andreja Gignaca.
V zadnjih minutah je Albancem zmanjkalo moči, kar sta unovčila Griezmann in junak uvodne tekme EP-ja Dimitri Payet. Galski petelini so se tako že prebili v osmino finala.

Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.


V prvem polčasu Francozi brez idej

Francozi so bili prvič nevarni v 4. minuti. Dimitri Payet je s prostega strela z desne strani podal pred vrata, Olivier Giroud pa je meril z glavo, a ni bil natančen. Albanci so se organizirano branili in niso dopustili velikih priložnosti.

V 39. minuti je Ermir Lenjani prišel do strela po podaji iz kota, vendar žoge ni najbolje zadel. Francozi si niso priigrali nobene velike priložnosti v prvem polčasu, navijači na razprodanem Velodromu so bili razočarani ob odmoru.


Coman zapretil z glavo

Na začetku drugega polčasa je Deschamps v igro poslal Paula Pogbaja, ki je zamenjal Anthonyja Martiala. Francozi so iz garderobe prišli precej bolj odločno. Giroud je že po 30 sekundah z leve strani podal pred vrata, Blaise Matuidi je žogo podaljšal na daljšo vratnico, kjer je Kingsley Coman z glavo za las meril mimo vrat. V 48. minuti je Payet s prostega strela zavrtinčil žogo, a je bil branilec Adil Rami malce prekratek z glavo.
Vratnica rešila Llorisa
Igra se je popolnoma razživela. Albanci so imeli izjemno priložnost v 52. minuti, ko je po podaji z desne strani Rigolo Kante stresel lastno vratnico, potem ko je skušal posredovati pred Ledianom Memushajem. Vse nevarne akcije gostiteljev EP-ja so potekale prek Payeta, ki je z zunanjim delom desnice sijajno podal žogo na daljšo vratnico, pritekel je Pogba, a žogo je poslal prek vrat. Francozi so nato znova pritisnili, a po uri igre nobena ekipa ni prišla do strela znotraj okvira vrat.
Tudi Giroud v vratnico
V 68. minuti je vstopil še napadalec Griezmann, ki je zamenjal Comana. Pritisk Francozov se je stopnjeval. Le minuto zatem je Patrice Evra podal pred vrata, kjer je Giroud z glavo stresel vratnico. Albanci so se le še branili, iz minute v minuto je bilo bolj vroče pred njihovimi vrati. Tudi Bacary Sagna in Kante nista bila natančna in časa je bilo vse manj.
Griezmann in Payet zrežirala dvojni vrhunec
V zadnji minuti rednega dela je Rami z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je Griezmann z glavo je s petih metrov neoviran zatresel malo mrežico. Veliko veselje na Velodromu. Za popoln večer je poskrbel Payet po protinapadu. Pogba je z dolgo žogo zaposlil rezervista Gignaca, ki je spodrsnil, a žogo vseeno spravil do Payeta, ki je z desnico matiral Etrita Berischo.

Deschamps: Vsi favoriti imajo težave

"Že od začetka tekme moramo igrati tako, kot smo začeli drugi polčas. Ko sta vstopila Pogba in Griezmann, smo spremenili sistem igre in vse se je obrnilo na bolje. S prvim polčasom res ne morem biti zadovoljen, na srečo smo vtis popravili v nadaljevanju. Na evropskem prvenstvu ni lahkih tekmecev, vse velike ekipe imajo težave," je pourdail Deschamps, ki je bil kapetan Francije, ko je leta 1998 postala svfetovni prvak in dve leti kasneje še evropski prvak.

Selektor Albanije Gianni De Biasi je bil razočaran: "Nismo se le branili, priigrali smo si velike priložnosti. Če ne dosežeš zadetka, ne moreš zmagati proti tako kakovostnemu tekmecu."

Odločitev v nedeljo

Francozi so tudi Romune na uvodni tekmi evropskega prvenstva premagali z golom Payeta v predzadnji minuti (2:1). V zadnjem krogu v nedeljo ob 21.00 se bodo s Švicarji pomerili za zmago v skupini A, zadostuje jim že točka. Albanci morajo nujno premagati Romune, če še želijo računati na napredovanje s tretjega mesta.


Skupina A, Marseille:
FRANCIJA - ALBANIJA 2:0 (0:0)
67.354; Griezmann 90, Payet 96.

Pariz:
ROMUNIJA - ŠVICA 1:1 (1:0)
Stancu 18./11-m; Mehmedi 57.


3. krog, nedelja ob 21.00:
ŠVICA - FRANCIJA (Lille)
ROMUNIJA - ALBANIJA (Lyon)

Lestvica:                           
FRANCIJA *         2  2 0 0  4:1   6
ŠVICA              2  1 1 0  2:1   4
ROMUNIJA           2  0 1 1  2:3   1
ALBANIJA           2  0 0 2  0:3   0
- v osmini finala