Gareth McAuley (v sredini) je preskočil Jevgena Hačeridija in matiral Andrija Pjatova. Foto: Reuters
Gareth McAuley (v sredini) je preskočil Jevgena Hačeridija in matiral Andrija Pjatova. Foto: Reuters
Gareth McAuley
36-letni branilec McAuley, sicer član West Bromwicha, je dvignil na noge več tisoč zeleno-belih navijačev na tribunah. Foto: Reuters
Niall McGinn
Soigralci čestitajo Niallu MGinnu (številka sedem) za zadetek v 96. minuti. Severni Irci se veselijo prve zmage na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters
Severna Irska
Severni Irci se bodo v zadnjem krogu pomerili z Nemčijo. Z zmago so napravili velik korak proti izločilnim bojem. Foto: Reuters
Toča
Zaradi toče je moral sodnik Pavel Kralovec prekiniti tekmo za nekaj minut. Foto: EPA

Reprezentanci s predstavo nista navdušili. Večji del srečanja ju je oviral tudi močan naliv, ki je za nekaj minut prešel v točo, tako da je sodnik Pavel Kralovec moral prekiniti tekmo.


Celotno tekmo Ukrajina - Severna Irska si oglejte tukaj.

Severni Irci so povedli v 49. minuti, ko je po podaji s prostega strela z glavo zadel Gareth McAuley. Zmago "zeleno-bele armade" je nato v šesti minuti sodnikovega dodatka potrdil rezervist Nial McGinn, ki je bil na pravem mestu po strelu Stevena Davisa in obrambi Pjatova.

Ukrajinci so imeli sicer žogo več v nogah - posest žoge 65:35, a so bili nevarnejši Severni Irci, ki so sprožili več strelov v okvir vrat (7:5). "Otočani" so dobro ustavili najboljša ukrajinska igralca Andreja Jarmolenka in Jevgenija Konopljanko.


Pobuda Ukrajincev, "nastreljana" roka McAuleyja
Uvodne minute so pripadle Ukrajincem, ki so bili nekoliko aktivnejši, a kljub temu si kakšne resne priložnosti niso priigrali. Sporen trenutek se je zgodil v 9. minuti, ko je žoga po strelu Sergeja Sidorčuka v kazenskem prostoru zadela v roko Garetha McAuleyja. Slednji jo je imel resda ob telesu, tako da se češki sodnik Pavel Kralovec ni odločil za najstrožjo kazen. Srečanje se je v nadaljevanju nekoliko umirilo, obe moštvi sta bolj čakali na napako nasprotnika, še vedno pa je bila pobuda na strani Ukrajincev.

Nevarna poskusa Cathcarta in Davisa
Severna Irska si je v 34. minuti priborila kot, po katerem je Craig Cathcart streljal z glavo in za kakšnega pol metra zgrešila vrata Andrija Pjatova. Severni Irci so v drugi polovici prvega dela postali nekoliko nevarnejši. Tako je v 41. minuti Steven Davis sprožil precej z desne strani kazenskega prostora in pošteno namučil Pjatova. Polčas se je končal brez zadetkov. Še statistika: posest žoge 62:38 za Ukrajino, streli v okvir vrat pa 3:1 za Severno Irsko.

Ukrajinci pozabili na McAuleyja
Drugi polčas se je začel z obetavnimi akcijami Ukrajincev, a povedli so Severni Irci na za njih tipičen način - iz prekinitve. V 49. minuti so namreč "Otočani" približno 25 metrov stran od ukrajinskih vrat izsilili prekršek. Oliver Norwood je poslal predložek na daljšo vratnico, kjer so Ukrajinci pozabili na McAuleyja, ki je z glavo matiral Pjatova. Branilec je žogo diagonalno poslal v "malo mrežico".

Toča prekinila tekmo
Tekma se je po zadetku razživela, nevarne akcije so se vrstile na obeh straneh. V 56. minuti je močan naliv v Lyonu prešel v točo, tako da je sodnik Kralovec srečanje prekinil za minuto ali dve.

Jalovi napadi Ukrajincev
V nadaljevanju so Ukrajinci jalovo poskušali izpeljati akcijo za izenačenje, a so se Severni Irci spretno branili, hkrati pa tudi kradli čas z zavlačevanjem pri menjavah. V 88. minuti je dokaj nevidni najboljši ukrajinski strelec Andrej Jarmolenko streljal z okoli 20 metrov, tako da je Michael McGovern s skrajnimi močmi odbil poskus.

McGinn potrdil zmago "Otočanov"
In ko je že kazalo, da se bo obračun končal z 1:0, so Severni Irci v šesti minuti sodnikovega dodatka izpeljali protinapad. Davis je sprožil z roba kazenskega prostora, Pjatov je ubranil poskus, a le do McGinna, ki je žogo z desetih metrov poslal v mrežo.

McAuley: Mnogi so nas odpisali
"Želeli smo se dokazati sami sebi. Proti Poljakom smo nekoliko razočarali. Ta zmaga nam bo dala samozavest, saj so nas mnogi že odpisali," je razmišljal junak tekme McAuley. "Igralci na zelenici niso bili enotni. Niso izpolnili dogovorov. Mogoče so podcenjevali nasprotnike in precenjevali sami sebe. Vedeli smo, kaj lahko pričakujemo od Severne Irske. Niso nas presenetili," pa je po tekmi povedal ukrajinski selektor Mihajlo Fomenko.

Umrl še en severnoirski navijač
Med tekmo pa je na tribuni zaradi srčnega infarkta umrl 64-letni severnoirski navijač. To je že druga smrt navijača, saj je v ponedeljek preminil 24-letni Darren Rodgers, ki je padel sedem metrov globoko.

Vodilni zadetek Garetha McAuleyja

Niall McGinn zapečatil usodo Ukrajincev

SKUPINA C
2. krog
UKRAJINA - SEVERNA IRSKA 0:2 (0:0)
42.000; McAuley 49., McGinn 96.
NEMČIJA - POLJSKA 0:0

Lestvica:                           
NEMČIJA            2  1 1 0  2:0   4
POLJSKA            2  1 1 0  1:0   4
SEVERNA IRSKA      2  1 0 1  2:1   3
UKRAJINA           2  0 0 2  0:4   0