Madžari so se zasluženo veselili točke. Foto: Reuters
Madžari so se zasluženo veselili točke. Foto: Reuters
Birkir Saevarsson
Birkir Saevarsson je takole poslal žogo v prazna islandska vrata. Foto: Reuters
Gylfi Sigurdsson
Gylfi Sigurdsson je rutinirano zadel z bele točke. Foto: Reuters
Aron Gunnarsson
Po "biljardu" v kazenskem prostoru in padcu dveh Islandcev je ruski sodnik Sergej Karašev pokazal na belo točko. Foto: Reuters

Islandija je po sporno dosojeni enajstmetrovki povedla v 40. minuti, ko je "darilo" ruskega sodnika Sergeja Karaševa izkoristil Gylfi Sigurdsson.

Madžari, ki so imeli vseskozi veliko terensko premoč, so do izenačenja prišli v 88. minuti. Nemanja Nikolić je z desne strani poslal žogo v kazenski prostor, tam pa jo je Birkir Saevarsson, ki mu je za vrat dihal Roland Juhasz, poslal v lastno mrežo. Še končna statistika: posest žoge 67:33, streli v okvir vrat pa 4:2 - oboje za Madžare.

Gudmundsson izgubil dvoboj s Kiralyjem
Po uvodnem otipavanju je prva zapretila Islandija, pri kateri je Jon Dadi Bodvarsson z glavo meril čez vrata. Srečanje je bilo tudi v nadaljevanju dinamično, a si nobena izmed ekip ni priigrala kakšne večje priložnosti. Madžarska je imela žogo bistveno več v nogah, toda vse njene akcije so se končale pred kazenskim prostorom Islandije. Ta je v 31. minuti prišla do velike priložnosti, ko je Johan Gudmundsson izkoristil napako Tamaša Kadarja in na desni strani sam pritekel pred Gaborja Kiralyja, ki pa je z nogo odbil strel po tleh.

Sporna enajstmetrovka za vodstvo Islandije
V 39. minuti pa je v vodstvo prišla Islandije po sporni odločitvi ruskega sodnika Sergeja Karaševa. Po podaji iz kota je madžarski vratar Kiraly izpustil žogo oziroma jo slabo izbil, do nje je prišel Aron Gunnarsson, ki je ob stiku s Kadarjem (teatralno) padel, a očitno prepričal Karaševa, tako da je ta pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je rutinirano izvedel Gylfi Sigurdsson. Madžari so zaman protestirali pri ruskem sodniku. Slovenski vzhodni sosedje so imeli ob polčasu veliko terensko premoč - 68:32, a niso sprožili niti strela v okvir islandskih vrat. Na drugi strani Islandci dva.

Madžari le poželi sad terenske premoči
Tudi v drugem delu se slika na zelenici ni spremenila. Madžari so pletli akcije pred islandskim kazenskim prostorom, toda brez uspeha. Na drugi strani so Islandci pretili iz protinapadov. V 66. minuti je Balazs Dzsudzsak s prostega strela kar namučil vratarja Hannesa Halldorssona. In ko je že kazalo, da se bodo Islandci izvlekli, so Madžari v 88. minuti na desni strani izpeljali lepo akcijo, v kateri je Nemanja Nikolić poslal predložek v sredino kazenskega prostora, tam pa je Birkir Saevarsson poslal žogo v lastno mrežo.

Sigurdsson imel prosti strel "za zmago"
A to še ni bilo konec. Islandija je imela v 94. minuti prosti strel z roba kazenskega prostora, a je poskus Sigurdssona končal v živem zidu, strel Eidurja Gudjohnsena po odbiti žogi pa so madžarski branilci preusmerili v kot.

Razočarani Islandci, veseli Madžari
"Smo zelo razočarani. Tri točke smo imeli že v rokah, nato pa nam je zmanjkalo koncentracije, čeprav smo v obrambi igrali zelo dobro,"
je bil razočaran Sigurdsson, medtem ko je madžarski selektor Bernd Storck dejal: "Čeprav smo prevladovali na igrišču, si nismo priigrali veliko priložnosti, saj se je Islandija zelo dobro branila. A nismo se vdali in na koncu smo zasluženo osvojili točko."

Kratek stik med madžarskimi navijači in varnostniki
Pred tekmo je prišlo do manjšega "pretepa" med skupino madžarskih navijačev in varnostniki, ki Madžarom niso dovolili prehoda iz enega v drug navijaški sektor. Strasti so se umirile po posredovanju policije.

Vodilni gol Gylfija Sigurdssona

Birkir Saevarsson poslal žogo v lastno mrežo

SKUPINA F

2. KROG

Marseille:
ISLANDIJA - MADŽARSKA 1:1 (1:0)
60.848; Sigurdsson 40./11-m; Saevarsson 88./ag

Pariz:
PORTUGALSKA - AVSTRIJA 0:0

Lestvica:                           
MADŽARSKA          2  1 1 0  3:1   4
ISLANDIJA          2  0 2 0  2:2   2
PORTUGALSKA        2  0 2 0  1:1   2
AVSTRIJA           2  0 1 1  0:2   1