Julian Draxler je z lepim volejem dokončno pokopal slovaške upe. Foto: Reuters
Julian Draxler je z lepim volejem dokončno pokopal slovaške upe. Foto: Reuters
Jerome Boateng
Jerome Boateng je z izvrstnim strelom dosegel prvi zadetek v reprezentančni majici. Foto: EPA
Nemčija
V četrtfinalu se bo Nemčija pomerila s Španijo ali Italijo. Foto: Reuters
Mario Gomez
Mario Gomez je nemško vodstvo povišal po izvrstnem prodoru Juliana Draxlerja. Foto: Reuters

Še naprej zanesljiva ostaja nemška obramba, ki v Franciji še ni dobila zadetka. S tem tudi ostaja edina reprezentanca, ki na letošnjem evropskem prvenstvu še ni pobrala žoge iz svoje mreže. Slovaška je nekaj upov polagala v dobro predstavo proti Nemčiji na pripravljalni tekmi, ko je slavila s 3:1, a že hitro je elf zatresel mrežo, ko je odlično z razdalje žogo udaril Jerome Boateng. Zatem je Nemčija imela še enajstmetrovko, a je poskus Mesuta Özila Matus Kozačik ubranil.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.

Vseeno so Nemci imeli vse niti igre v svojih rokah, Slovaki pa enostavno niso bili enakovreden tekmec močni nemški reprezentanci. Zmago sta potrdila še Mario Gomez, ki je zadel po lepem preigravanju Juliana Draxlerja. Odlično predstavo je mladenič kronal še z izvrstnim volejem za 3:0. Že v četrtfinalu pa Nemčijo čaka izjemno zahtevna naloga, saj se bo pomerila z zmagovalcem ponovitve finala zadnjega EP-ja Španija – Italija.

Nemčija povedla s prvencem Boatenga
V prvem polčasu so Nemci hitro zagospodarili na igrišču. Po uvodnem pritisku so že v osmi minuti povedli. Nevarno je bilo najprej po podaji Tonija Kroosa, ko je z glavo poskusil Sami Khedira, Kozačik pa je s konicami prstov odbil žogo čez prečko. Po tem kotu je elf povedel. Kroos je podal, z glavo je odbil Juraj Kucka. Z dobrih 20 metrov je s prve odlično ustrelil Boateng, malenkost se je žoge dotaknil Milan Škriniar in končala je v desnem kotu vrat Kozačika.

Gomez povišal po lepem preigravanju Draxlerja
Pet minut pozneje je Szymon Marciniak po zračnem duelu Martina Škrtela in Gomeza hitro pokazal na belo točko in slovaškemu kapetanu pokazal še rumen karton. Odgovornost je prevzel Özil, ki ni najbolje streljal, z obrambo pa se je izkazal Kozačik. V 19. minuti je nevarno meril Draxler, a je žoga zletela tik ob vratnici.

Najnevarnejšo akcijo so Slovaki izpeljali v 40. minuti, ko je po desnem boku prodrl Peter Pekarik in s predložkom v sredini kazenskega prostora našel Kucko, ki je bil najvišji v skoku, a žoge ni najbolje zadel. Vseeno je nevarno zletela proti vratom, z lepo parado pa se je izkazal znova zanesljivi Manuel Neuer. Ko so Nemci naslednjič krenili v napad, je razigrani Draxler mojstrsko preigraval po levi strani, prodrl mimo Kucke in podal pred vrata, kjer je Gomez le še podstavil nogo za 2:0.

Draxler pokopal zadnje slovaške upe
V drugi polčas so Nemci vstopili nekoliko mirneje. Njihov ritem ni bil več tako visok. Slovaška je najresneje zapretila štiri minute po prihodu iz garderob, ko je po podaji Mareka Hamšika z roba kazenskega prostora naravnost v Neuerja meril Kucka. S prve priložnosti v drugem polčasu pa so svetovni prvaki dokončno zatrli vse slovaške upe. S kota je v 63. minuti znova podal Kroos. Ob Škrtelu in Janu Gregušu je bil najvišji Mats Hummels, ki je žogo spravil do osamljenega Draxlerja, ki se je na šestih metrih res lepo znašel in z izvrstnim volejem žogo pospravil pod prečko.

Po zaostanku s 3:0 je Slovaška povsem popustila, tudi Nemčija je umirila ritem. Sicer si je vrsta Joachima Löwa priigrala še nekaj priložnosti, najlepšo prav ob koncu, ko je s približno desetih metrov po podaji Thomasa Müllerja streljal Kroos, a se je z novim dobrim posredovanjem izkazal Kozačik.

Osmina finala, Lille:
NEMČIJA - SLOVAŠKA 3:0 (2:0)
44.312; Boateng 8., Gomez 43., Draxler 63.
Kozačik je v 13. minuti Özilu ubranil 11-m.

Boateng z razdalje za vodstvo Nemčije

Kozačik ubranil Özilu sporno 11-m

Neuer preprečil izenačenje, Gomez pa podvojil vodstvo

Draxler z voleja za vodstvo Nemčije s 3:0