27-letni Hal Robson-Kanu, sicer član angleškega Readinga, je bil veliki junak Walesa. Foto: Reuters
27-letni Hal Robson-Kanu, sicer član angleškega Readinga, je bil veliki junak Walesa. Foto: Reuters
Gareth Bale
Veselje Garetha Bala po vodilnem golu. Foto: Reuters
Ondrej Duda
Ondrej Duda je Slovake vrnil v igro. Foto: Reuters
Wales
Zgodovinsko zmago je v Bordeauxu videlo več kot 20.000 navijačev Walesa. Foto: Reuters
Wales
Valižani lahko po zmagi nad Slovaki mirno pričakujejo četrtkov obračun z Angleži. Foto: EPA

Mož odločitve je bil rezervist Hal Robson-Kanu, ki je v 81. minuti pospravil žogo za hrbet slovaškega vratarja Matusa Kozačika. Pred tem je Wales, ki ima na zeleno-beli zastavi rdečega zmaja, povedel v 10. minuti, ko je bil s prostega strela uspešen Gareth Bale.

Celotno tekmo Wales - Slovaška si oglejte na tej povezavi, analizo obračuna pa tukaj.

Slovaška je izenačila v 61. minuti, potem ko je Ondreja Duda zadel le 58 sekund po vstopu na igrišče. Slovaki so bili po zadetku Robson-Kanuja najbližje izenačenju v 86. minuti, a je strel Adama Nemca ustavila vratnica. Še statistika: posest žoge 56:44, streli 13:10 - oboje v korist Slovaške, medtem ko je Wales sprožil več strelov v okvir vrat (8:2).


Davies preprečil zadetek Hamšika
Slovaška si je že v 3. minuti priigrala izjemno priložnost, ko se je Marek Hamšik sprehodil skozi obrambo Walesa, tako da se je sam prebil pred vratarja Warda, poslal žogo mimo njega, a je nato vodstvo Slovakov preprečil branilec Ben Davies, ki je še pravočasno izbil žogo.

Bale pokazal mojstrstvo
In kdor ne da, dobi. V deveti minuti je namreč Patrik Hrošovsky približno 25 metrov od vrat napravil prekršek nad Jonathanom Williamsom, kar je pomenilo prosti strel za Wales. K žogi je pristopil Gareth Bale in jo poslal čez živi zid v desno stran slovaških vrat. Vratar Matus Kozačik bi lahko posredoval oziroma stal bolje, saj Bale ni poslal žoge čisto v spodnji kot vrat.

Streli v okvir vrat 3:1 za Wales
Slovaška je po zadetku poskušala organizirati napad za izenačenje, a so Valižani dobro "stali" na zelenici, hkrati pa pretili iz protinapadov. Vsi poskusi Slovakov so bili tako jalovi. Statistika ob polčasu: posest žoge 54:46 za Slovaško, skupaj streli 6:4, streli v okvir vrat pa 3:1 za Wales.

Duda vstopil, videl in zadel
V drugem polčasu je do prve priložnosti prišla Slovaška, pri kateri je Rober Mak utekel za obrambo Walesa in sprožil, a je njegov poskus z roba kazenskega prostora zletel čez vrata. Malo pozneje je na drugi strani Bale poskusil z glavo, Kozačik pa je bil na mestu. V 60. minuti je pri Slovakih v igro vstopil Ondrej Duda in po vsega 58 sekundah izenačil na 1:1. Veliko dela je opravil Mak, ki je prodrl v kazenski prostor, nato podal do osamljenega 21-letnega Dude, ta pa je s približno 13 metrov s strelom po tleh za levo vratnico matiral Warda.

Robson-Kanu as iz rokava
Slovakom je zadetek dal krila, tako da so pritiskali za vodstvo. Toda spet so napadali jalovo, učinkovitejši je bil na drugi Wales, ki je v 81. minuti prišel do drugega zadetka. Aaron Ramsey je preigraval na robu kazenskega prostora, žoga je prišla do rezervista Hala Robsona-Kanuja, ki je ni zadel najbolje, a dovolj dobro, da se je odkotalila v mrežo.

Nemec zadel vratnico
Slovaška je v končnici vložila vse sile v napad. Najbližje izenačenju je bila v 86. minuti, ko je Adam Nemec po podaji Dušana Šventa stresel vratnico.

Kozak: Remi bi bil pravičnejši
"Tekma je bila izenačena. Remi bi bil pravičnejši. Wales je bil srečnejši,"
razočaranja ni skrival slovaški selektor Jan Kozak. "Kakšna izjemna izkušnja. Robson-Kanuja sem poslal na igrišče, da bi nas dvignil, in uspelo je," pa je bil bolj zadovoljen selektor Walesa Chris Coleman.

Vodilni gol Garetha Bala:


Izenačenje Ondreja Dude:


Zmagoviti zadetek Hala Robsona-Kanuja:

SKUPINA B, Bordeaux

WALES - SLOVAŠKA 2:1 (1:0)
38.831; Bale 10., Robson-Kanu 81.; Duda 61.

ANGLIJA - RUSIJA 1:1 (0:0)
67.394; Dier 73.; V. Berezucki 92.

Lestvica:                           
WALES              1  1 0 0  2:1   3
ANGLIJA            1  0 1 0  1:1   1
RUSIJA             1  0 1 0  1:1   1
SLOVAŠKA           1  0 0 1  1:2   0