Poljaki so se v tretjem nastopu na evropskih prvenstvih prvič prebili v četrtfinale. Foto: Reuters
Poljaki so se v tretjem nastopu na evropskih prvenstvih prvič prebili v četrtfinale. Foto: Reuters
Grzegorz Krychowiak
Grzegorz Krychowiak je v peti seriji takole zadel odločilno enajstmetrovko. Foto: Reuters
Granit Xhaka
Granit Xhaka je v drugi seriji ustrelil mimo vrat. Foto: Reuters
Xherdan Shaqiri
Xherdan Shaqiri, rojen leta 1991 v Gnjilanah na Kosovu, od koder se je njegova družina leta 1992 priselila v Švico, je s spektakularnim zadetkom poskrbel za izenačenje. Foto: Reuters
Jakub Blaszczykowski
Jakub Blaszczykowski je dosegel drugi zadetek na prvenstvu, saj je bil uspešen že proti Ukrajini. Foto: Reuters

Redni del in podaljšek sta se končala z 1:1. Poljska je povedla v 39. minuti, ko je Jakub Blaszczykowski uspešno zaključil protinapad.

Švica je v drugem polčasu zaigrala bolje in v 82. minuti izenačila. Za potezo tekme je poskrbel Xherdan Shaqiri, ki je s "škarjicami" z roba kazenskega prostora poslal žogo za hrbet Lukasza Fabianskega.


Celotno tekmo si oglejte tukaj.


Xhaka mimo vrat, Krychowiak zdržal pritisk

Odločitev je nato padla po enajstmetrovkah, kjer je Granit Xhaka v drugi seriji grdo zgrešil, saj ni zadel niti okvira vrat, medtem ko so bili vsi Poljaki uspešni. V peti seriji je odločilno enajstmetrovko prispeval Grzegorz Krychowiak. Poljska se tako veseli zgodovinskega uspeha.


Že po 20 sekundah priložnost za Milika

Poljaki so do izjemne priložnosti prišli že po 24 sekundah. Johan Djorou je neprevidno podal žogo do svojega vratarja Yanna Sommerja, ta jo je izbil tik pred Robertom Lewandowskim. Žogo je na robu kazenskega prostora prejel Arkadiusz Milik, ki pa je meril čez vrata. Poljaki so bili tudi v nadaljevanju nevarnejši nasprotnik, a so Švicarji brez težav odbili vse njihove poskuse. V 29. minuti je po podaji iz kota z glavo sam streljal Grzegorz Krychowiak, vendar meril čez vrata. Malo pozneje je bil v protinapadu podobno nenatančen Kamil Grosicki.

Grosicki prodrl, Blaszczykowski dosegel gol
Švicarji so se prebudili v zadnjih 15 minutah. V 38. minuti je Blerim Džemaili sprožil z okoli 20 metrov, Kamil Glik je ustavil strel, Fabianski pa ga je s skrajnimi močmi odbil čez vrata. Že minuto pozneje pa je Poljska povedla. Razpoloženi Grosicki je v hitrem protinapadu prodrl po levem boku v kazenski prostor, nato podal na drugo stran, kjer je osamljeni Jakub Blaszczykowski s strelom po tleh matiral Yanna Sommerja. Statistika prvega polčasa: posest žoge 55:45 za Švicarje, streli 8:4 za Poljake, streli v okvir vrat pa 2:2.

Živahen začetek drugega dela
Švicarji so drugi polčas odprli napadalneje, tako so že v prvem napadu zapretili po podaji iz kota. Na drugi strani je Lewandowski v 50. minuti z okoli desetih metrov meril v Sommerja. Malo pozneje je Xherdan Shaqiri silovito sprožil z roba kazenskega prostora, a je bil Fabianski na mestu. Tekma se je razživela, Blaszczykowski je v 53. minuti po protinapadu udaril z roba kazenskega prostora, Sommer pa je odbil žogo.

Fabianski odbil poskus Rodrigueza
Srečanje se je nato nekoliko umirilo. Poljska je nadzirala položaj na zelenici, Švicarji niso imeli večjih priložnosti. V 74. minuti je Ricardo Rodriguez izvedel prosti strel z okoli 20 metrov, žoga je letela pod prečko, a jo je Fabianski s sijajno parado odbil v kot.

Prečka Seferovića, mojstrovina Shaqirija
Švica, ki je vse moči usmerila v napad, je v 78. minuti prišla do še ene priložnosti. Po blokiranem strelu Djourouja je žoga prišla do Harisa Seferovića, ki je z okoli 10 metrov stresel prečko. Vse nevarnejši Švicarji so v 82. minuti le prišli do izenačenja. Žoga se je po akciji Seferovića in Erdena Derdiyoka odbila do Shaqirija, ki jo je spektakularno "s škarjicami" poslal za hrbet Fabianskega. Žoga se je v mrežo odbila od leve vratnice poljskega vratarja. Zares izjemen zadetek člana Stoke Cityja.

Derdiyok imel na glavi "četrtfinale"
24-letni Shaqiri je tako izsilil podaljšek, v katerem je bila Švica nevarnejša. V 112. minuti je po podaji Shaqirija Derdiyok z nekaj metrov ustrelil z glavo, Fabianski pa je žogo s parado izjemno odbil. Derdiyok je imel malo pozneje še eno priložnost, a je bil za las prekratek. In tako so odločale enajstmetrovke.

Nawalka: Pokazali smo karakter
"Pripravljeni smo bili na takšno bitko. Švicarji so reprezentanca svetovnega kova, zato ni presenečenje, da so se v drugem polčasu vrnili v igro. A najpomembnejše je, da smo po prejetem zadetku pokazali karakter. Psihično smo pripravljeni na četrtfinale,"
je dejal trener Poljakov Adam Nawalka. "To je veliko razočaranje. Lahko bi dosegli kaj velikega. Moj zadetek je bil resda lep, vedno sem ponosen, ko zadenem za reprezentanco, a na koncu smo izpadli," pa je bil poklapan Shaqiri.

Jakub Blaszczykowski popeljal Poljake v vodstvo

Xherdan Shaqiri je s "škarjicami" izenačil na 1:1

Izvajanje enajstmetrovk

EP V NOGOMETU, osmina finala

Saint Etienne:
Švica - POLJSKA 5:6 (0:1)
39.000; Shaqiri 82.; Blaszczykowski 39.

Enajstmetrovke (4:5):
Lichtsteiner
Lewandowski
Xhaka (mimo vrat)
Milik
Shaqiri
Glik
Schär
Blaszczykowski
Rodrigues
Krychowiak