Junak Ricardo Quaresma in nesrečni Domagoj Vida, ki je imel nekaj priložnosti. Foto: Reuters
Junak Ricardo Quaresma in nesrečni Domagoj Vida, ki je imel nekaj priložnosti. Foto: Reuters

Ena izmed najbolj težko pričakovanih tekem osmine finala ni postregla z veliko dogajanja. Namreč gre za prvi obračun v zgodovini evropskih prvenstev, ko v rednem delu sploh ni bilo strela v okvir vrat. Hrvaška je imela pobudo, ki pa je bila bolj jalova. Fernando Santos je nekoliko premešal začetno postavo, kar se mu je obrestovalo, saj je s taktičnega vidika njegova namera uspela in je dobil taktični obračun z Antejem Čačićem.

Od igre je z Adrienom Silvo odrezal motorja hrvaške reprezentance Luko Modrića, ki mu ni uspelo razviti igre, ki je ognjene krasila v skupinskem delu. Po dobrih predstavah in pravi nogometni evforiji, ki je ob velikih apetitih javnosti zajela Hrvaško, se izbrana vrsta zgodaj poslavlja od Francije. Na medsebojnih tekmah Hrvati še nikoli niso premagali Portugalske oziroma sploh niso zatresli njene mreže.

Tudi Hrvaška je bila v obrambi pozorna in poskrbela, da je bil Cristiano Ronaldo popolnoma neviden - do zadnjih minut podaljška, ko je sodeloval v odločilni akciji. Ko je Hrvaška nekoliko konkretneje pritisnila - Ivan Perišić je zadel okvir vrat -, pa je Portugalska prek nadarjenega Renata Sanchesa, ki je s prihodom na zelenico nekoliko poživil "zaspano" portugalsko igro, izpeljala protinapad, ki se je končal z zadetkom Quaresme. Portugalska, ki se je prva v zgodovini EP-jev v izločilne boje uvrstila brez zmage, je prvič na prvenstvu slavila.

Priložnosti se da prešteti na prste ene roke
Portugalci so narekovanje ritma igre prepustili Hrvatom oziroma prepustili so jim žogo, v obrambi pa so stali zelo dobro. Tudi hrvaška obramba je bila ves čas pozorna, predvsem na Ronalda. Ritem igre ni bil visok, bolj so nogometaši čakali drug na drugega in prežali na napake nasprotnika. V 25. minuti je Portugalska prišla do prvega strela, ko je Pepe, potem ko je ob Domagoju Vidi padel Vedran Ćorluka, prišel do strela z glavo, a je meril prek vrat. Portugalski osrednji branilec je bil v prepovedanem položaju, ki pa ga sodniki niso piskali. Po napaki Nanija je v 30. minuti Milan Badelj na sredini prišel do žoge in v ogenj poslal Perišića, ki se je odločil za samostojno akcijo. Meril je mimo vrat, to pa je bil tudi najkonkretnejši poskus Hrvaške.

Začetek drugega dela je bil malce živahnejši, a se je ritem tudi tokrat hitro umiril, priložnosti pa je mogoče našteti na prste ene roke. V 52. minuti je Ivan Rakitić po hitro izvedenem kotu našel Marcela Brozovića, ki je bil v kazenskem prostoru v kar ugodnem položaju, vezist pa je z obrata meril prek vrat. Drugo večjo priložnost je zamudil Vida sedem minut pozneje, ko je dolg predložek v kazenski prostor s prostega strela poslal Darjo Srna. Vida je bil najvišji, z glavo pa je ustrelil mimo vrat. V morda še nekoliko boljšem položaju je bil sicer večino tekme popolnoma nevidni Mario Mandžukić, ki je skočil tik za osrednjim branilcem.

Po pritisku Hrvaške Portugalska zadela
V slogu celotne tekme je bila odigrana tudi večina podaljška. Najlepšo priložnost so imeli Hrvati, ko je v 113. minuti po podaji Brozovića iz kota Rui Patricio šel iz vrat, padel prek Nikole Kalinića in do strela je prišel Vida, ki pa je z glavo ustrelil čez prazna vrata. Toda v zadnjih petih minutah so Hrvati pritisnili. Vroče je bilo po podaji Perišića pred vrata.

V nadaljevanju akcije je Srna poslal predložek pred vrata, kjer je bil najvišji Perišić, ki pa je zadel vratnico. Sledil je protinapad. Žogo je v napadalno polovico popeljal Renato Sanches. Na levi strani je podal Naniju, ki je po tleh med razredčeno hrvaško obrambo poslal žogo proti Ronaldu, ki je takoj ustrelil. Danije Subašić je odbil, a pritekel je Quaresma in z glavo žogo potisnil v mrežo. Ob koncu so imeli Hrvati še eno priložnost po zadnji ofenzivi, a je Vida znova – tokrat z nogo – meril mimo vrat.

Osmina finala, Lens:
Hrvaška - PORTUGALSKA 0:1 (0:0, 0:0) - po podaljšku
Quaresma 117.

Quaresma pokopal upe Hrvatov