Slovaki se veselijo pomembne zmage, s katero so napravili velik korak proti izločilnim bojem. Potrebna bo še kakšna točka iz dvoboja z Angleži. Foto: Reuters
Slovaki se veselijo pomembne zmage, s katero so napravili velik korak proti izločilnim bojem. Potrebna bo še kakšna točka iz dvoboja z Angleži. Foto: Reuters
Marek Hamšik
Marek Hamšik (desno), sicer zvezdnik Napolija, je pokazal, iz kakšnega testa je. Foto: Reuters
Vladimir Weiss
Vladimir Weiss je načel rusko mrežo, nato pa podal pri golu Hamšika. Foto: Reuters
Denis Glušakov
Edini ruski strelec Denis Glušakov je v igro vstopil v 46. minuti in poživil ruski napad. Foto: Reuters
Rusija
Rusija kljub remiju z Anglijo na dveh tekmah ni pokazala veliko. V zadnjem krogu potrebuje zmago nad Walesom. Foto: Reuters

Slovaki so po tudi nekoliko nesrečnem uvodnem porazu z Walesom (1:2) tokrat pokazali zelo dobro predstavo. Večji del tekme, ki jo je sodil Slovenec Damir Skomina, so bili nevarnejši nasprotnik od Rusije.

Slovaki so predvsem v prvem polčasu zasenčili Ruse. Naveza Marek Hamšik-Vladimir Weiss pa je zabila dva lepa zadetka za vodstvo z 2:0.

Celotno tekmo Rusija -Slovaška si oglejte tukaj.


Rusom "v tolažbo" le posest žoge

Dokaj bleda in brezidejna Rusija je v nadaljevanju zaigrala bolje in prek rezervista Denisa Glušakova dosegla gol priključka, več pa ji kljub pritisku v zadnjih minutah - v nasprotju s tekmo z Angleži - ni uspelo. Še statistika: posest žoge 62:38 za Rusijo, streli v okvir vrat pa 4:3 za Slovaško.

Osamljeni poskus Hamšika
Po uvodnem otipavanju so prvi zapretili Slovaki. Marek Hamšik je namreč v 10. minuti z roba kazenskega prostora meril pol metra čez vrata. Slovaška si je malo pozneje priborila še prosti strel, a ga je Jan Durica slabo izvedel. Moštvi sta sicer taktično pazili druga na drugo, tako da si večjih priložnosti v prvih 20 minutah nista priigrali in s tribun so se že zaslišali prvi žvižgi nezadovoljnih gledalcev, ki so želeli napadalnejši nogomet.

Izjemna podaja Hamšika, zadetek Weissa
Rusija je prvič resneje zapretila v 28. minuti, ko je v protinapadu Fedor Smolov sprožil z okoli 20 metrov in s strelom po tleh skorajda oplazil desno vratnico Matusa Kozačika. Nato pa vodstvo Slovakov v 32. minuti. Hamšik je z izjemno dolgo podajo v kazenski prostor Rusov našel Vladimirja Weissa, ki je iz igre vrgel branilca Vasilija Berezuckega in Igorja Smolnikova, za piko na i pa z diagonalnim strelom v malo mrežico matiral še vratarja Igorja Akinfejeva.

Mojstrovina Hamšika "od vratnice v mrežo"
Rusi so v nadaljevanju poskušali izenačiti, a neuspešno. Na drugi strani je Slovaška v 45. minuti izpeljala še eno briljantno akcijo. Weiss je iz kota na kratko podal do Hamšika, ki je nato potegnil kakšen meter v kazenski prostor, nato pa silovito sprožil in poslal žogo v desni zgornji kot Akinfejeva. Žoga se je odbila od vratnice, nato pa končala v mali mrežici na drugi strani. Malo zatem je Skomina odpiskal konec prvega polčasa, v katerem so imeli Rusi žogo nekaj več v nogah (57:43), a so bili Slovaki nevarnejši (streli v okvir vrat 1:2).

Rusi nemočni v napadu
Na začetku drugega polčasa je ruski selektor Leonid Slucki poslal v igro Pavla Mamajeva in Denisa Glušakova. Rusi so imeli tako kot v prvem polčasu terensko premoč, a jim ni uspelo resneje ogroziti Kozačika. Na drugi strani so Slovaki pretili iz protinapadov. Robert Mak je v 54. minuti dobro meril, a je bil Akinfejev na mestu. Čeprav so Rusi v nadaljevanju postajali vse nevarnejši, pa so disciplinirani Slovaki odbili vse njihove poskuse.

Glušakov dosegel zadetek upanja, več ni šlo
In ko je že kazalo, da z ruskim golom ne bo nič, je Fjodor Smolov blokiral izbijanje Tomaša Hubočana, tako da se je žoga odbila do Olega Šatova, ki si je izmenjal dvojno podajo z Romanom Širokovom, nato pa podal v sredino, kjer je osamljeni Glušakov z glavo matiral Kozačika. Rusom je zadetek dal krila, napadi za izenačenje so se vrstili, Slovaki so bili "zbiti" na svoji polovici. Drugi ruski gol je visel v zraku, a se zbornaji komandi tokrat v nasprotju z obračunom z Anglijo ni uspelo izvleči.
Vodilni zadetek Vladimirja Weissa

Hamšik z "evrogolom" poskrbel za 2:0

Glušakov znižal zaostanek Rusov

SKUPINA B, 2. krog

RUSIJA - SLOVAŠKA 1:2 (0:2)
49.822; Glušakov 80.; Weiss 32., Hamšik 45.

Četrtek ob 15.00:
ANGLIJA - WALES (Lens)

Lestvica:                           
WALES              1  1 0 0  2:1   3
SLOVAŠKA           2  1 0 1  3:3   3
ANGLIJA            1  0 1 0  1:1   1
RUSIJA             2  0 1 1  2:3   1