Napadalec Southamptona Graziano Pelle je potrdil zmago Italije v sodnikovem dodatku. Foto: Reuters
Napadalec Southamptona Graziano Pelle je potrdil zmago Italije v sodnikovem dodatku. Foto: Reuters
Emanuele Giaccherini
Emanuele Giaccherini je odlično sprejel žogo in zatresel mrežo. To je bil njegov četrti gol za izbrano vrsto, vse preostale tri je prispeval leta 2013. Foto: Reuters

Najvišje uvrščena evropska reprezentanca na Fifini lestvici Belgija je imela 59-odstotno posest žoge, več izrazitih priložnosti pa so imeli azurri. Belgijci so imeli podporo kakšnih 20.000 privržencev, odigrali so prvo tekmo na prvenstvenih stare celine po letu 2000, ko so bili z Nizozemsko sogostitelji turnirja.


Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.


Zelo živahen uvod

Belgijci so prvi resno zapretili. Po podaji Marouaneja Fellainija je do strela z 22 metrov prišel Radja Nainggolan. Z desnico je močno sprožil, Gianluigi Buffon pa je žogo odbil.

Giaccherini unovčil lepo podajo Bonuccija
Italijani so kmalu prišli do pobude. V 29. minuti je Graziano Pelle z 22 metrov meril mimo vrat. Tri minute pozneje je Leonardo Bonucci sijajno podal s svoje polovice, z desnico je poslal žogo 40 metrov z diagonalno podajo naravnost do Emanueleja Giaccherinija. Vezist Bologne je mojstrsko ustavil žogo in z desnico matiral nemočnega Thibauta Courtoisa.

Belgijci zmedeni v obrambi
Azzurri so dobili zalet. Antonio Candreva je s 25 metrov močno streljal, Courtois pa se je izkazal. Obramba Belgijcev je bila pod velikim pritiskom, v 36. minuti je Pelle z glavo za las meril mimo vrat po podaji Marca Parola. Belgijci so poskušali s streli od daleč, tudi Axel Witsel ni bil natančen.


Lukaku za las prek vrat

V 53. minuti so Belgijci zapravili izjemno priložnost. Kevin De Bruyne je lepo zaposlil Romeluja Lukakuja, ki je malce z leve strani sam tekel proti Buffonu. Napadalec je skušal poslati žogo prek veterana v vratih azzurov, a je za nekaj centimetrov meril čez gol. Takoj so na drugi strani odgovorili Italijani, Pelleju pa je veselje z izjemno obrambo preprečil Courtois. Belgija je bila spet nevarna v 56. minuti, ko je meril Eden Hazard, Buffon pa je bil na mestu.

Italijani nevarni v protinapadih
Belgijci so vse sile preusmerili v napad, selektor Marc Wilmots je v igro poslal Driesa Mertensa, Divocka Origija in Yannicka Ferreiro Carrascoja. Osem minut pred koncem je Origi ob trenutku nepazljivosti italijanske obrambe z glavo meril čez gol. Italijani so stavili na protinapade. Ciro Immobile je v 85. minuti krenil v protinapad in z roba kazenskega prostora, a se je z novo odlično parado izkazal Courtois.

Pelle posavil piko na i
V sodnikovem dodatku so azzurri krenili v protinapad. Immobile je v kazenskem prostoru našel Candrevo, ki je z desne strani podal pred vrata, kjer je Pelle z desnico z volejem postavil končni izid.

Italijani bodo naslednjo tekmo igrali v petek proti Švedski, Belgijci pa bodo v soboto imeli popravni izpit proti Irski.

Conte: Mi smo govorili le na zelenici
"Končni izid je dokaz, da v nogometu ni nobenih garancij. Mi smo govorili le na zelenici. Že dolgo časa poudarjam, da imamo zelo dobre nogometaše, ki znajo igrati moško. Navdušen sem nad pristopom vseh igralcev, tudi na klopi je bilo izjemno vzdušje. V našem moštvu je odlična kemija," je bil zadovoljen selektor Italije Antonio Conte, ki bo po koncu prvenstva prevzel Chelsea.

Wilmots: Izgubili smo bitko, nikakor pa ne tudi vojne
Seveda je bil precej slabše volje Wilmots: "Izgubili smo bitko, nikakor pa ne tudi vojne. Pommebno je, da se prebijemo v osmino finala. kar nekaj stvari smo naredili zelo dobro, a nismo zadeli. Učikovitost bo treba popraviti do druge tekme."

Belgijski navijač umrl zaradi infarkta
71-letni belgijski navijač je bil na poti na tekmo v Lyonu, a je na avtobusu doživel srčni napad, se zgrudil in umrl. Že dlje časa je imel težave s srcem. Dogodek se je zgodil na poti iz Nancyja v Lyon. Kljub tragediji so se navijači odločili, da nadaljujejo pot do Lyona.

Skupina E, Lyon:
BELGIJA - ITALIJA 0:2 (0:1)
55.408; Giaccherini 32., Pelle 92.


Saint Denis:
IRSKA - ŠVEDSKA 1:1 (0:0)
73.419; Hoolahan 48.; Clark 71./ag

Lestvica:                           
ITALIJA            1  1 0 0  2:0   3
ŠVEDSKA            1  0 1 0  1:1   1
IRSKA              1  0 1 0  1:1   1
BELGIJA            1  0 0 1  0:2   0