Gareth Bale je skupaj z Antoinom Griezmannom in  Alvarom Morato prvi strelec evropskega prvenstva. Dosegli so po tri zadetke. Foto: Reuters
Gareth Bale je skupaj z Antoinom Griezmannom in Alvarom Morato prvi strelec evropskega prvenstva. Dosegli so po tri zadetke. Foto: Reuters
Eden Hazard
Eden Hazard je bil igralec tekme proti Madžarski. Foto: Reuters

dsebojnih tekem.

Wales in Belgija sta bila na poti do Francije v isti kvalifikacijski skupini, obakrat pa so dolgih nosov z igrišča odšli petkovi favoriti. Na tekmi v Belgiji sta se moštvi razšli brez zadetkov, Wales pa je pred enim letom pred svojimi navijači slavil z 1:0. Belgijci, drugouvrščena reprezentanca na lestvici Fife, v skupinskem delu niso navdušili. Drugače je bilo v osmini finala, ko so izjemni posamezniki končno le pokazali, česa so sposobni in odpravili Madžare s 4:0.

Belgijci pred svojim pragom
Belgijci od svoje zlate generacije pričakujejo preboj v finale. Tekma z Wallesom bo v Lillu, ki je le 100 kilometrov oddaljen od belgijske meje, in rdeči vragi bodo igrali praktično pred svojimi navijači. "Belgijci so favoriti in igrajo pred svojim pragom, toda pritisk je v takih primerih po navadi največji. To bomo skušali izkoristiti v svoj prid," je povedal Gunter.

Vertonghen zaradi poškodbe že končal EP
Jan Vertonghen je že odigral zadnjo tekmo za belgijsko reprezentanco na letošnjem evropskem prvenstvu. 29-letni branilec Tottenhama si je na današnjem treningu poškodoval vezi v gležnju. Vertonghen bo po prvih ocenah manjkal do štiri mesece.

Za ekipo selektorja Marca Wilmotsa je to nov udarec, predvsem za obrambno vrsto, saj proti Walesu ne bo še enega osrednjega branilca Thomasa Vermaelena, ki je kaznovan zaradi kartonov. Namesto Vermaelena naj bi zaigral Jason Denayer, namesto Vertonghna pa Jordan Lukaku, mlajši brat bolj znanega napadalca Romeluja Lukakuja.

Bale: Iz tekme v tekmo smo bolj samozavestni
Oči bodo še posebej uprte v Garetha Bala in Edena Hazarda. Bale, najdražji nogometaš sveta, je s tremi goli prvi strelec turnirja. Bil je tudi podajalec pri zmagovitem golu v osmini finala, ko je Wales z 1:0 izločil Severno Irsko.

"Ponosen sem, da smo edina reprezentanca iz Velike Britanije, ki je še ostala na turnirju. Zdaj je čas, da še bolj zasijemo," je povedal Bale. "Imamo izjemne igralce in ekipo. Nismo zaman med osmerico najboljših. Napredujemo iz tekme v tekmo, smo vedno bolj samozavestni. Ekipni duh je neverjeten. Če kdo izgubi žogo, se vsi takoj poženemo za njo. Vsak daje svoj delež, natančno vemo, kaj je treba storiti," kipi Bale od samozavesti.

Najboljša tekma Hazarda v reprezentančnem dresu
Hazard je po slabšem začetku navdušil proti Madžarski, ko je bil strelec in podajalec. Belgijski mediji so si enotni, da je bila to njegova najboljša tekma, odkar igra za reprezentanco. Belgijski kapetan je zaradi poškodbe izpustil dva dneva treninga, a naj bi bil do tekme pripravljen. Hazard si je ime ustvaril prav v Lillu, iz katerega je leta 2012 prestopil v Chelsea. "So izjemno neugodna ekipa s čvrsto obrambo in Balom v napadu," pravi Hazard.

Coleman: Nimamo se česa bati
Valižani igrajo na prvem velikem tekmovanju od leta 1958, ko so v četrtfinalu klonili proti poznejšim svetovnim prvakom Brazilcem. "Wales ima zelo močno ekipo. Gareth Bale je izjemen, a imajo še vrsto drugih dobrih igralcev," opozarja belgijski selektor Marc Wilmots.

Belgija ima nedvomno večjo globino igralskega kadra. Kevin De Bruyne je neutruden v zvezni vrsti, Romelu Lukaku je vedno nevaren. "Na igrišču in klopi imajo igralce, ki bi lahko obogatili vsako reprezentanco," visoko ceni Belgijce selektor Walesa Chris Coleman, vendar dodaja: "V zadnjih štirih letih smo z njimi igrali štirikrat. Enkrat smo zmagali in dvakrat remizirali, zato se nimamo česa bati."

Glavni sodnik tekme bo Koprčan Damir Skomina.

ČETRTFINALE, Lille, petek ob 21.00:
WALES - BELGIJA

Verjetni postavi:

Wales: Hennessey, Chester, A. Williams, Davies, Gunter, N. Taylor, Ramsey, Allen, Ledley, Vokes, Bale.

Belgija: Courtois, Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku, Nainggolan, Witsel, Mertens, De Bruyne, Hazard, Lukaku.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)