Wayne Rooney, ki je bil na zelenici le štiri minute, je dvignil pokal za zmago v Evropski ligi. Foto: Reuters
Wayne Rooney, ki je bil na zelenici le štiri minute, je dvignil pokal za zmago v Evropski ligi. Foto: Reuters
Henrik Mhitarjan in Paul Pogba
Henrik Mhitarjan in Paul Pogba sta bila junaka na Friends Areni. Foto: Reuters
Jose Mourinho
Jose Mourinho ne pozna poraza na finalnih tekmah v evropskih pokalih. Foto: Reuters
Damir Skomina
Koprčan Damir Skomina je pokazal šest rumenih kartonov, po tri na vsaki strani. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je podeljeval medalje in tudi prestrižni pokal. Foto: EPA

Mladeniči iz Amsterdama na celotnem obračunu niso resneje ogrozili Sergia Romera, čeprav so jim Angleži večji del srečanja prepustili terensko pobudo (streli 8:5, koti 5:2, posest 67:33 %). Rdeči vragi so osvojili še edino lovoriko, ki jim je manjkala v bogati klubski vitrini.
Tekma v Stockholmu se je začela z minuto molka v spomin na žrtve torkovega napada v Manchestru. Sodil je Koprčan Damir Skomina, ki ni imel težkega dela.

Pogba kronal boljši začetek Angležev
Rdeči vragi so začeli odločno. V uvodne četrt ure so bili boljši tekmec. Povedli so v 18. minuti, ko je Marouane Fellaini na robu kazenskega prostora zaposlil Paula Pogbaja. Strel Francoza je zadel kolumbijskega branilca Davisona Sancheza, žoga je spremenila smer in končala v mreži. Andre Onana v vratih Ajaxa je že krenil v napačno smer in ni mogel posredovati. Ajax je nato pritisnil, vendar si ni priigral nobene velike priložnosti za izenačenje.

Mojstrska poteza Mhitarjana
Takoj na začetku drugega polčasa je po podaji Juana Mate iz kota najvišje skočil Chris Smalling, žogo je poslal pred vrata, kjer je Henrik Mhitarjan s štirih metrov z desno nogo spretno zabil žogo pod prečko.
Ajax popolnoma brez idej
Rdeči vragi so nato rutinirano odbili vse napade Ajaxa. V 70. minuti je Mhitarjan 18 metrov od vrat igral z roko, vendar tudi iz zelo ugodnega položaja Hakim Ziyech ni ogrozil vratarja Sergia Romera, zadel je le živi zid.
Rooney vstopil šele v zadnji minuti
Rezervist Jesse Lingard je imel tri minute priložnost za tretji zadetek, ko je sam stekel proti vratom, a ga je v zadnjem trenutku zaustavil Sanchez. V 90. minuti so navijači Manchester Uniteda pozdravili še Wayna Rooneyja, ki je vstopil namesto Juana Mate. V sodnikovem dodatku je napadalec David Nesres Campos z desne strani prišel pred vrata, skušal je lobati Romera, a mu ni uspelo dobro zadeti žoge.
Četrta evropska lovorika za Mourinha
Jose Mourinho je v svojem četrtem evropskem finalu še četrtič zmagal. S Portom je osvojil Pokal Uefa in Ligo prvakov (2003 in 2004), z Interjem pa Ligo prvakov leta 2010. Imel je veliko težav zaradi poškodb, a se to ni poznalo. Eric Bailly je bil kaznovan, Zlatan Ibrahimović, Luke Shaw, Marcos Rojo in Ashley Young pa so bili poškodovani.

Portugalec ima vsega dovolj in gre na dopust
"To je konec zelo težke sezone, ki je zdaj postala zelo dobra. Raje smo se v Ligo prvakov prebili z lovoriko, kot pa da bi končali na drugem, tretjem ali četrtem mestu v prvenstvu. To je zelo pomembna lovorika za naš klub, ki ima zdaj v vitrini vse pomembne naslove v svetovnem merilu. Vse od začetka sezone smo načrtovali zmago v Evropski ligi," je bil navdušen Mourinho, ki so ga igralci dvignili visoko v zrak.

Portugalec je v prvi sezoni na klopi Manchester Uniteda osvojil tudi angleški superpokal in ligaški pokal, v Premier ligi pa ni izpolnil pričakovanj s šestim mestom.

Najtežja sezona v Mourinhovi karieri
"Odigrali smo zelo pametno tekmo. Zanesljivo smo zmagali, precej močnejša ekipa smo od Ajaxa. Odlično smo unovčili njihove slabosti. V nogometu je veliko filozofov, ki pa na koncu ne osvojijo nobene lovorike. Res sem vesel za vse poškodovane igrlace, ki so na berglah spremljali finalno tekmo. Zdaj imam vsega dovolj in grem na dopust. Ne bom si ogledal nobene reprezentančne tekme. To je bila najtežja sezona v moji trenerski karieri, ki pa smo jo zaključili s tremi naslovi in prebojem v Ligo prvakov," je še dodal Mourinho, ki je direktorju Edu Woodwardu že predal seznam igralcev, ki si jih želi imeti v kadru za naslednjo sezono.

"Seveda sem zelo razočaran. Finalne tekme vedno želiš dobiti. Na igrišču nisem videl Ajaxa, ki sem si ga želel. Nismo dobro pritisnili njihove obrambne vrste. Zelo težko je igrati proti tako dobri ekipi, ko si v zaostanku. Za vse igralce je bila to prva finalna tekma in veliko so se naučili," je pojasnil trener Ajaxa Peter Bosz.

Finale, Stockholm:
Ajax - MANCHESTER UNITED 0:2 (0:1)
46.961; Pogba 18., Mhitarjan 47.

Ajax: Onana, Veltman , Sanchez, de Ligt, Riedewald ( 82./F. de Jong), Schöne ( 70./van de Beek), Klaassen, Ziyech, B. Traore, Dolberg ( 62./Neres Campos), Younes .

Man. United: Romero, Valencia, Smalling, Blind, Darmian, Fellaini , Ander Herrera, Pogba, Mata ( 90./Rooney), Mhitarjan ( 74./Lingard), Rashford ( 84./Martial).

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)


Zmagovalci Pokala Uefa/Evropske lige od leta 2000 naprej:
2000 Galatasaray
2001 Liverpool
2002 Feyenoord Rotterdam (Nizozemska)
2003 Porto
2004 Valencia
2005 CSKA Moskva
2006 Sevilla
2007 Sevilla
2008 Zenit St. Peterburg
2009 Šahtar Doneck
Evropska liga:
2010 Atletico Madrid
2011 Porto
2012 Atletico Madrid
2013 Chelsea
2014 Sevilla
2015 Sevilla
2016 Sevilla
2017 Manchester United