Napadalni dvojec Marcos Tavares in Luka Zahović ni imel svojega dne. Priložnosti je bilo veliko, učinek pa ničeln. Foto: BoBo
Napadalni dvojec Marcos Tavares in Luka Zahović ni imel svojega dne. Priložnosti je bilo veliko, učinek pa ničeln. Foto: BoBo
Allan McGregor je ubranil vse strele, na koncu tudi Tavaresovo enajstmetrovko. Foto: BoBo
Maribor po številnih zapravljenih priložnostih izpadel

Škotska ekipa je prvo tekmo dobila s 3:1 in napreduje v play off, kjer bo tekmec Ufa. Maribor bo še dolgo obžaloval, kaj vse je zapravil v tem poletnem večeru. Žoga v polnem Ljudskem vrtu (prišlo je tudi 650 Škotov) ni in ni hotela v mrežo, največji osmoljenec je bil Marcos Tavares. V 70. minuti žoge s štirih metrov ni uspel spraviti v mrežo, na začetku sodnikovega dodatka pa ni unovčil enajstmetrovke. Allan McGregor, nesporni junak večera, je njegov strel ubranil.

Mariborski pritisk ni obrodil sadov
Mariboru ne gre očitati, da ni poskušal, da ni pritisnil in se boril. Ob dvojcu Zahović-Tavares je Milanić na igrišče poslal tudi Jasmina Mešanovića, a v drugačni vlogi, v kateri se ni tako dobro znašel. Predvsem sredi prvega polčasa so vijoličasti nevarno oblegali škotska vrata, med drugim je dvakrat poskusil Dino Hotić. Po pol ure dvoboja je Amir Dervišević izvedel kot, Saša Ivković je bil v dobrem položaju, vendar je zgrešil žogo.

V kotih do polčasa 7:0
V 36. minuti je Dervišević odlično izvedel prosti strel s 30 metrov, 36-letni vratar McGregor, ki ni pričakoval neposrednega strela na gol, je z veliko težavami žogo odbil v kot. V 42. minuti je Blaž Vrhovec skoraj s sredine igrišča krenil proti škotskim vratom, toda njegov strel s 17 metrov ni bil nevaren. Ob polčasu ni bilo dvoma, kdo je pokazal več – v strelih v okvir vrat je bilo 4:1, v kotih kar 7:0, toda vedno je bilo "nekaj vmes", da bi se žoga odkotalila v mrežo.

Zahović ni bil pri strelu
Tudi drugi del je Maribor začel agresivno, Denis Klinar je našel Luko Zahovića, ki pa ni bil v najboljšem položaju. Nato je po akciji Tavares-Zahović-Hotić v kazenskem prostoru poskusil Hotić, toda zelo nekonkretno in žoga spet ni prišla do škotskih vrat. Zaradi poškodbe Klinarja je Milanič v igro poslal Pihlerja. Sledili sta novi priložnosti za Zahovića: v 59. minuti bi se v kazenskem prostoru lahko sprehodil do škotskih vrat, toda iskal je Hotića, v 62. minuti pa se je po podaji Vilerja zapletel.

Tavares zgrešil "zicer" ...
"Promet" proti vratom Rangersov ni usahnil. Viler je napletel nevarno akcijo, po lepem predložku Derviševića iz kota je nato z glavo neuspešno poskusil Vrhovec. Nervoza je bila vse večja, prekinitev vse več, da o zavlačevanju McGregorja ne govorimo. Po točno 70 minutah igre je do velike priložnosti prišel Marcos Tavares. To je bila žoga, ki bi po vseh zakonih morala v mrežo, kapetanu je z glavo vse pripravil Pihler, toda Taveresov strel s štirih metrov je McGregor ubranil s konico čevlja.

... in nato še enajstmetrovko
Menjavi, ki jih je v želji po oživitvi napada opravil Milanić (Vršić, Mlakar), nista prinesli zasuka. Do konca je imel Maribor sicer terensko premoč, toda še naprej ni bil konkreten. Škotska ekipa, ki nima pravih evropskih izkušenj, je znala ubraniti vodstvo s prve tekme (3:1), nekaj upanja pa so navijači Maribora dobili le v 91. minuti ob dosojeni enajstmetrovki po prekršku nad Zahovićem. Toda McGregor je dobil tudi ta dvoboj s Tavaresom in tekma, v kateri je bilo na koncu razmerje v strelih v okvir vrat 7:2, se je končala brez zadetkov, Maribor pa je ostal brez evropske jeseni.



Evropska liga, 3. predkrog, povratna tekma:

Maribor - RANGERS 0:0 (prva tekma: 1:3)
11.160 gledalcev
Maribor: Handanović, Viler, Šuler, Ivković, Klinar ( 53./Pihler), Mešanović ( 80./Mlakar), Dervišević ( 73./Vršić), Vrhovec, Hotić, Zahović, Tavares.
Rangers: McGregor, Halliday, Goldson, Katić, Tavernier, Jack, Ejaria ( 68./Kent), Arfield, Murphy ( 76./McCrorie), Morelos, Candeias.

Sodnik: Jonathan Lardot (Belgija)



Tekme slovenskih nogometašev v tujih klubih:
Progres Niedercorn (LUKS) - UFA 2:2 (1:0) 1:2
Jokić (Ufa) je igral vso tekmo.

Craiova (ROM) - RB LEIPZIG 1:1 (0:1) 1:3
Kampl (Leipzig) je igral vso tekmo.

ZENIT - Dinamo Minsk 8:1 (4:0, 1:0) - po podaljšku 0:4
Mevlja (Zenit) je igral vso tekmo.

Dinamo Brest - APOLLON LIMASOL 1:0 (0:0) 0:4
Filipović (Dinamo Brest) je igral do 76. minute.

ATALANTA - Hapoel Haifa 2:0 (0:0) 4:1
Iličić (Atalanta) je poškodovan.

BASEL - Vitesse 1:0 (1:0) 1:0
Matavž (Vitesse) je igral do 71. minute.

GENT - Jagiellonia Bialystok 3:1 (1:0) 1:0
Bezjak in Mitrović (oba Jagiellonia) sta igrala vso tekmo.

RAPID DUNAJ - Slovan Bratislava 4:0 (1:0) 1:2
Šporar in Bajrić (oba Slovan) sta igrala vso tekmo.

Preostali zanimivejši pari:
Rijeka - SARPSBORG (NOR) 0:1 (0:0) 1:1

STEAUA - Hajduk 2:1 (0:0) 0:0

PARTIZAN - Nordsjälland (DAN) 3:2 (3:1) 2:1

AEK LARNAKA - Sturm Gradec 5:0 (1:0) 2:0

Lask Linz - BEŠIKTAŠ 2:1 (1:0) 0:1

Feyenoord - TRENČIN 1:1 (1:1) 0:4

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Maribor po številnih zapravljenih priložnostih izpadel