Nogometaši madridskega Atletica so drugič v treh letih osvojili Evropsko ligo. Foto: EPA
Nogometaši madridskega Atletica so drugič v treh letih osvojili Evropsko ligo. Foto: EPA
Radamel Falcao
Radamel Falcao je bil nerešljiva uganka za obrambo Baskov. Foto: EPA
Diego
Diego je podal za prvi gol Falcaa, nato pa je postavil piko na i pet minut pred koncem. Foto: Reuters
Thibaut Courtois
Vratar Atletica Thibaut Courtois se je izkazal z nekaj izjemnimi posredovanji. Foto: Reuters
Falcao junak finala v Bukarešti

Atletico je drugič slavil v Evropski ligi v zadnjih treh letih, leta 2010 je zmagal v prvem letu tega tekmovanja v zdajšnji obliki. Baski so izgubili tudi drugi evropski finale. Leta 1977 so v finalu Pokala Uefa (predhodnik Evropske lige) samo zaradi manjšega števila golov v gosteh klonili pred Juventusom.
Falcao že v prvem delu odločil zmagovalca
Madridčani so povedli v 7. minuti, ko je Diego na desni strani kazenskega prostora našel Falcaa. Kolumbijski velemojster je ob neodločnem Fernandu Amorebieti prišel do strela s 13 metrov z levico. Žogo je z diagonalnim strelom poslal v malo mrežico, vratar Gorka Iraizoz pa je bil brez možnosti.
V 18. minuti je imel priložnost Fernando Llorente, a je meril mimo vrat, šest minut pozneje je s 25 metrov poskusil Iker Muniain, vendar je bil Thibaut Curtois na pravem mestu.
Atletico je bil precej učinkovitejši. V 34. minuti je Arda Turan podal do Falcaa, ki se je sijajno znašel v kazenskem prostoru, žogo si je namestil na levico in jo ob dveh branilcih poslal v mrežo. Kolumbijski napadalec je že lani odločil finale Evropske lige, ko je dosegel edini zadetek za Porto proti Bragi.
Izjemna akcija Diega
V drugem polčasu je trener Bilbaa Marcelo Bielsa v igro poslal Iniga Pereza, Ibaija Gomeza in Gaizko Toquera. Athletic je bil precej nevarnejši, a brez pravih idej v napadu. V 81. minuti je po protinapadu Falcao s 15 metrov zadel vratnico, Iraizoz je bil že premagan.
Piko na i je postavil Diego pet minut pred koncem. Žogo je sprejel na sredini igrišča, krenil proti vratom in s sedmih metrov z levico z diagonalnim strelom mojstrsko zatresel malo mrežico. V sodnikovem dodatku je Ibai Gomez s 25 metrov zadel še zgornji del prečke in kronal nesrečni večer Baskov.
Lani je "Tiger" dosegel še pet golov več
"Zelo sem vesel. Le malo igralcev je lahko zaigralo v dveh zaporednih finalih tako velikega tekmovanja. Brez odličnih soigralcev ne bi mogel doseči toliko golov, zahvala gre tudi trenerskemu štabu in navijačem," je bil nasmejan Falcao, ki je v letošnji Evropski ligi dosegel kar 12 golov, a ni presegel lanskega rekorda v dresu Porta (17).
Bilbao čaka še finale španskega pokala
Za Athletic Bilbao to ni bil zadnji letošnji finale, saj bodo 25. maja igrali tudi v finalu španskega pokala, kjer jih čaka Barcelona. Zadnjo lovoriko so osvojili v sezoni 1983/84, ko so osvojili tako domači naslov kot pokal.

Finale, Bukarešta:
ATLETICO MADRID
- Athletic Bilbao 3:0 (2:0)
52.347; Falcao 7., 34., Diego 85.

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Filipe, Mario Suarez, Gabi, Adrian Lopez ( 88./Salvio), Diego ( 90./Koke), Arda Turan ( 93./Alvaro Dominguez), Falcao .

Athletic Bilbao: Iraizoz, Iraola, Javi Martinez, Amorebieta , Aurtenetxe ( 46./Ibai), Ander Herrera ( 63./Toquera), Iturraspe ( 46./Inigo Perez ), de Marcos, Susaeta , Llorente, Iker Muniain.

Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija)

Falcao junak finala v Bukarešti