Nogometaši Chelseaja so še drugič v letu dni dvignili evropsko lovoriko in s tem preprečili sezono brez naslova. Foto: EPA
Nogometaši Chelseaja so še drugič v letu dni dvignili evropsko lovoriko in s tem preprečili sezono brez naslova. Foto: EPA
Branislav Ivanović
Branislav Ivanović je bil junak na amsterdamski Areni. Foto: EPA
Fernando Torres
Fernando Torres je po uri igri spretno poskrbel za vodstvo modrih. Foto: EPA
Oscar Cardozo
Oscar Cardozo je bil največja nevarnost za vrata Chelseaja. V 68. minuti je tudi izenačil z bele točke. Foto: EPA
Ivanović odločil finale Evropske lige

Modri so še drugo sezono zapored končali z osvojitvijo evropske lovorike. Chelsea je postal prvi klub v zgodovini, ki ima oba evropska klubska naslova hkrati. Uradno bo "nekdanji zmagovalec Lige prvakov" postal 25. maja po finalu med Bayernom in Borussio iz Dortmunda.


Londončani so postali šele četrti klub v zgodovini, ki ima v svojih vitrinah lovorike za zmago v Ligi prvakov, Evropski ligi in nekdanjem Pokalu pokalnih zmagovalcev. Predtem je to uspelo Bayernu, Juventusu in Ajaxu.

Benfica nevarnejša v prvem delu
V prvem polčasu so bili Portugalci nevarnejši, a jim ni uspelo matirati Petra Čecha. V 12. minuti je Eduardo Salvio podal pred vrata, neovirani Nicolas Gaitan pa je žogo poslal visoko čez gol. V nadaljevanju so Angleži nekoliko umirili nalet Benfice, prvo resno priložnost pa si je v 27. minuti s strelom od daleč priboril Oscar, a je bil Artur Moraes na mestu. V 38. minuti je Frank Lampard prišel do neoviranega strela, Artur je krenil v napačno smer in žogo komaj z levico odbil čez gol. V sodnikovem podaljšku prvega polčasa je od daleč znova poskusil Lampard, a je žoga letela čez gol.
Izjemna akcija "El Ninja"
V 51. minuti je Oscar Cardozo zatresel mrežo, a je bil v prepovedanem položaju. Po uri je vratar Čech z roko podal do Fernanda Torresa na sredini igrišča, "El Ninjo" se je mojstrsko otresel branilca Luisaa, nato pa preigral še vratarja Arturja in z desnico poslal žogo v mrežo.
Cardozo izenačil z najstrožje kazni
Slavje Londončanov ni dolgo trajalo. V 68. minuti je Cesar Azpilicueta v kazenskem prostoru igral z roko, sodnik Björn Kuipers je takoj pokazal na belo točko. Cardozo je z levico ukanil Čecha. Gola se ni mogel preveč veseliti, saj je imel težave s krči in za krajši čas je moral zapustiti igrišče.
Ivanović mož odločitve
Izjemno priložnost je imel Frank Lampard v predzadnji minuti, ko je z močnim strelom s 25 metrov stresel prečko.
Na sporedu so bile še tri minute sodnikovega dodatka, v 93. minuti je Juan Mata izvajal kot, Ivanović pa je visoko skočil in žogo v loku poslal v malo mrežico, Artur se ni niti premaknil. V 94. minuti je Cardozo nevarno zapretil, a sta Ivanović in Lampard s skupnimi močmi odbila žogo.
Benitez ni menjal niti enkrat
Rafael Benitez
ni mogel računati na poškodovana Johna Terryja in Edena Hazarda, Victor Moses in Demba Ba nista imela pravice nastopa, zato španski strateg ni opravil niti menjave. Benitez, ki je ob prihodu na Stamford Bridge jeseni prejel toliko kritik, se poslavlja z evropsko lovoriko.

Posebej so trenirali proste strele in kote
"To je res izjemen občutek. Ta ekipa si je zaslužila to zmago, saj smo imeli zelo težko sezono. Odigrali smo veliko tekem. Še posebej smo se pripravili na proste strele in kote, kar se nam je na koncu obrestovalo," je bil navdušen srbski branilec Ivanović.

Lampard želi podaljšati pogodbo
"V zadnjih dveh letih smo doživeli izjemne vzpone in padce. To je bila zelo napeta tekma, nihče si ne zasluži bolj tega naslova od Ivanovića, ki je odigral fantastično. Kemija v ekipi je izjemna," je bil nasmejan Lampard, ki si želi ostati na Stamford Bridgeu tudi naslednje leto: "Nismo se še usedli in pogovorili o naslednji sezoni. Upam, da bom ostal pri Chelseaju."
Neverjetna smola Benfice
Igralci Benfice so bili na podelitvi pokalov popolnoma potolčeni, saj so še drugič v štirih dneh zapravili lovoriko v sodnikovem podaljšku. V soboto so izgubili v Portu z 1:2 v 91. minuti, kar je pomenilo, da je Porto krog pred koncem portugalskega prvenstva prevzel vodstvo.

Evropska liga, finale, Amsterdam:
Benfica - CHELSEA 1:2 (0:0)
51.800; Cardozo 68./11-m; Torres 59., Ivanović 93.

Benfica: Artur Moraes, Andre Almeida, Garay ( 78./Jardel), Luisao , Melgarejo ( 66./John), Matić, Perez, Rodrigo ( 66./Lima), Gaitan, Cardozo, Salvio.

Chelsea: Čech, Azpilicueta, Ivanović, Cahill, Cole, Lampard, David Luiz, Ramires, Mata, Oscar , Torres.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Zmagovalci Pokala Uefa/Evropske lige v zadnjih 30 letih:
1983 Anderlecht
1984 Tottenham
1985 Real Madrid
1986 Real Madrid
1987 IFK Goeteborg
1988 Bayer Leverkusen
1989 Napoli
1990 Juventus
1991 Inter
1992 Ajax Amsterdam
1993 Juventus
1994 Inter
1995 Parma
1996 Bayern
1997 Schalke
1998 Inter
1999 Parma
2000 Galatasaray
2001 Liverpool
2002 Feyenoord
2003 Porto
2004 Valencia
2005 CSKA Moskva
2006 Sevilla
2007 Sevilla
2008 Zenit St. Peterburg
2009 Šahtar Donjeck
Evropska liga:
2010 Atletico Madrid
2011 Porto
2012 Atletico Madrid
2013 Chelsea



Ivanović odločil finale Evropske lige