Novi kapetan Barcelone Andres Iniesta je dvignil evropski superpokal. Foto: Reuters
Novi kapetan Barcelone Andres Iniesta je dvignil evropski superpokal. Foto: Reuters
Lionel Messi
Messi je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Dvakrat je zadel s prostega strela, enkrat je stresel okvir vrat in v podaljšku še zrežiral odločilni gol Pedra. Foto: Reuters
Pedro Rodriguez in Lionel Messi
Pedro Rodriguez je že drugič odločil evropski superpokal v 115. minuti. Pred šestimi leti mu je to uspelo proti Šahtarju v Monte Carlu. Morda je bil to njegov zadnji zadetek za Barcelono, saj je zelo blizu odhodu k Manchester Unitedu. Foto: Reuters
Ever Banega
Ever Banega je v 3. minuti mojstrsko zavrtinčil žogo prek živega zidu Barce. Foto: EPA
Lionel Messi
Messi je dokazal, da je že na začetku nove sezone v izjemni formi. Foto: EPA
Kevin Gameiro
Kevin Gameiro je zanesljivo zadel z bele točke in vrnil upanje Sevilli. Foto: EPA

Katalonci so se s petimi zmagami v evropskem superpokalu izenačili z Milanom, najboljši so bili tudi v letih 1993, 1998, 2009 in 2011. Ko je Barca povedla s 4:1 v 52. minuti, je vse kazalo na gladko zmago evropskih prvakov, a žilavi Andaluzijci so se vrnili v igro in izsilili podaljšek.
Za najboljšega igralca tekme je bil izbran Lionel Messi, ki je dvakrat zadel s prostim strelom, tudi v 115. minuti je izvedel prosti strel, po katerem je Pedro dosegel odločilni zadetek.
Banega dosegel najhitrejši gol v evropskem superpokalu

Izjemen začetek je na stadionu Borisa Paičadzeja uspel Sevilli. V 3. minuti je Ever Banega mojstrsko izvedel prosti strel z 20 metrov z leve strani. Igralci v živem zidu Barcelone niso skočili, Banega pa je žogo zavrtinčil prek njih v mrežo, Marc Andre ter Stegen je obstal na golovi črti. To je bil tudi najhitrejši zadetek v evropskem superpokalu.
Messi dvakrat zadel s prostega strela
Katalonci so hitro odgovorili. V 7. minuti je Grzegorz Krychowiak tik pred kazenskim prostorom podrl Luisa Suareza. Messi je z levico poslal žogo prek živega zidu v desni zgornji kot, vratar Beto se je iztegnil, vendar je bil prekratek.
Po četrt ure igre je Poljak Krychowiak 22 metrov od vrat naredil prekršek nad Ivanom Rakitićem. Messi je znova sijajno izvedel prosti strel, žogo je znova poslal z levico prek živega zidu in odbila se je od vratnice v mrežo. Beto je bil znova prekratek.
Rafinha še pred odmorom povišal na 3:1
Barca je po vodstvo popolnoma prevzela nadzor nad igro. V 28. minuti je Jeremy Mathieu prodrl po levi strani in podal pred vrata, kjer je Suarez le še podstavil nogo. Zadetek za 3:1 ni veljal, saj naj bi bil Urugvajec v prepovedanem položaju.
V predzadnji minuti prvega polčasa je Suarez nevarno streljal, Betu je žogo z nogo uspelo odbiti, a je znova prišla do urugvajskega napadalca, ki jo je poslal pred vrata, kjer je Rafinha z levico z bližine povišal na 3:1.
Po golu Suareza Sevilla v izgubljenem položaju
Zalet s konca prvega dela je Barcelona prenesla tudi v drugi polčas. V 52. minuti je branilec Benoit Tremoulinas žogo podal naravnost do Sergia Busquetsa, ki je takoj zaposlil Suareza. Napadalec je neoviran z desnico poslal žogo med nogama Beta v mrežo.
Trije goli Seville v 24 minutah
Ko je že vse kazalo na gladko zmago Barcelone, se je Sevilla v 57. minuti vrnila v igro. Vitolo je podal pred vrata, Mathieu je bil prekratzek v skoku, kar je izkoristil Jose Antonio Reyes in z bližine z desnico znižal na 4:2.
Andaluzijci so dobili nov zagon. V 72. minuti je Tremoulinas podal pred vrata, kjer je Mathieu potegnil Vitola za dres. Sodnik William Collum najprej ni videl prekrška, a mu je sodnik za golom signaliziral, zato je pokazal na belo točko. Kevin Gameiro je z močnim strelom z desno nogo ukanil nemočnega ter Stegna.
Devet minut pred koncem sta lepo akcijo izvedla rezervista Seville. Ciro Immobile je preigral Marca Bartraja in pred vrati našel osamljenega Jevgena Konopljanko, ki je popolnoma neoviran z bližine izenačil na 4:4. Izjemna vrnitev odpisane Seville.
V 89. minuti je bila blizu zmage Barcelona, saj je Messi s prostega strela zadel zunanji del vratnice.
Je Pedro zadel na eni zadnjih tekem za Barco?
Razburljiv je bil predvsem zaključek podaljška. V 115. minuti je Messi izvedel prosti strel z 18 metrov, Vitola je žoga zadela v roko in se odbila nazaj do argentinskega velemojstra. Pritekel je Pedro (v 93. minuti je zamenjal Javierja Mascherana), ki jo je iz bližine poslal pod prečko. Morda je bila to ena izmed zadnjih tekem Pedra za Barco, saj je zelo blizu odhodu k Manchester Unitedu.
Koke in Rami zapravila veliki priložnosti za 5:5
Po zadetku je imela Sevilla še dve lepi priložnosti za novo izenačenje. Najprej je v 118. minuti Banega podal v kazenski prostor, do strela z glavo je popolnoma neoviran prišel Coke, a je žogo poslal za las mimo vratnice.
V 122. minuti je Immobile z desne strani podal pred vrata, žoga je šla mimo vseh branilcev Barcelone, na daljši vratnici pa je branilec Rami podstavil koleno in žoga je zletela mimo praznih vrat. Trener Unai Emery se je prijel za glavo, sodnik Collum pa je odpiskal konec razburljive tekme.
Četrti korak do ponovitve leta 2009
Barcelona ne skriva želje, da bi ponovila šest lovorik iz leta 2009. Barca ima že v rokah zmage v Ligi prvakov, španskemu prvenstvu, pokalu in evropski superpokal, sledi še obračun domačega superpokala z Athleticom konec tedna, pozimi pa še klubsko svetovno prvenstvo.

Evropski superpokal, Tbilisi:
BARCELONA - Sevilla * 5:4 (4:4, 3:1)
54.550; Messi 7., 16., Rafinha 44., Suarez 52., Pedro 115.; Banega 3., Reyes 57., Gameiro 72./11-m, Konopljanka 81.
* - po podaljšku

Barcelona: ter Stegen, Dani Alves , Pique, Mascherano ( 93./Pedro ), Mathieu , Busquets , Rakitić, Iniesta ( 63./Sergi Roberto), Messi, Suarez, Rafinha ( 78./Bartra).

Sevilla: Beto, Coke , Rami, Krychowiak , Tremoulinas, Banega , Iborra ( 80./Mariano), Vitolo, Krohn-Dehli , Reyes ( 68./Konopljanka), Gameiro ( 79./Immobile ).

Sodnik: William Collum (Škotska)