Nogometaši Atletica slavijo drugi evropski superpokal v zgodovini. Pred dvema letoma so ugnali Inter. Foto: Reuters
Nogometaši Atletica slavijo drugi evropski superpokal v zgodovini. Pred dvema letoma so ugnali Inter. Foto: Reuters
Falcao
"Veličastni Radamel Falcao," pišejo španski mediji o 26-letnem napadalcu iz Kolumbije, ki so mu navijači vzdevek Tiger še v časih River Plata nadeli zaradi popolne kombinacije delovnega značaja, tehničnega talenta in neverjetnega občutka za gol. Falcao mreže trese z glavo in obema nogama. Leta 2011 je Porto pripeljal do naslova v Evropski ligi z rekordnimi 17 goli, sezono pozneje Atletico z 12. Foto: BoBo
Falcao
Falcao je takole mojstrsko povišal vodstvo in utrdil prepričanja številnih, da je najboljši klasični napadalec na svetu. V prvem polčasu je sprožil pet strelov, trikrat žogo poslal v mrežo, dvakrat v okvir vrat. V 53 nastopih za Atletico je dosegel kar 42 golov. Foto: Reuters
Fernando Torres
Fernando Torres je otrok Atletica, tokrat pa je ostal v globoki senci "devetice" na nasprotni strani. Foto: Reuters

Fantastični kolumbijski napadalec je pred očmi slovenskega sodnika Damirja Skomine uprizoril nepozaben prvi polčas (0:3), po katerem je bil zmagovalec jasen. Po 35 letih in Terryju McDermottu (Liverpool) je postal prvi igralec s hat-trickom v finalih evropskih superpokalov in edini, ki mu je to uspelo v 45 minutah.

Nepozabnih 45 minut: trikrat v mrežo, dvakrat v okvir vrat
V šesti minuti je po lepi podaji Gabija v prazen prostor spodkopal žogo prek Petra Čecha in od vratnice povedel Špance v vodstvo, prednost pa povišal v 19. minuti. Z natančno odmerjenim diagonalnim strelom z 12 metrov z levico Čechu ni pustil nobenih možnosti.

V 45. minuti je sledil nov protinapad Atletica, Falcao pa je po podaji Arde Turana žogo s strelom po tleh zlahka poslal mimo Čecha. Ob tem je še dvakrat zatresel okvir vrat! V četrti minuti je po podaji Luisa Filipeja z leve strani pred Chelseajev gol zadel prečko, znova pa zapretil v 36. minuti, ko je po sicer spregledanem nedovoljenem položaju Turana po podaji pred gol in slabo zadeti žogi Adriana zadel še vratnico.

Atletico se je poigraval s Chelseajem, Adrian Lopez, Koke in Turan pa so Falcaa z lahkoto zalagali z uporabnimi žogami.

Miranda postavil piko na i
Piko na i in zadnji žebelj v krsto nerazigranih Londončanov je postavil in zabil Miranda, ko je v 60. minuti po akciji s prostega strela in podaji Maria Suareza žogo še četrtič v Čechovo mrežo poslal branilec Miranda. Londončanom je častni zadetek po prekinitvi s strelom po tleh z bližine prinesel Gary Cahill v 74. minuti. V 90. minuti je po podaji Emreja pred gol za avtogol skorajda poskrbel David Luiz, a se je žoga odbila od vratnice.

Tekmo sodila slovenska ekipa
Tekmo je odsodila slovenska sodniška ekipa na čelu s Skomino. 36-letniku sta kot stranska sodnika pomagala Primož Arhar in Matej Žunič, Matej Jug in Slavko Vinčič sta delovala kot dodatna sodnika, Bojan Ul pa je bil v vlogi četrtega sodnika. Razen spregledanega prepovedanega položaja v prvem polčasu so tekmo odsodili brez večjih pripomb.

Tekma je bila zadnjič odigrana v Monacu, v prihodnje se bo selila po Evropi.

Evropski superpokal, Monaco
Chelsea - ATLETICO MADRID 1:4 (0:3)
Cahill 74.; Falcao 6., 19., 45., Miranda 60.

Chelsea: Čech; Ivanović, Cahill, David Luiz, Cole (90./Bertrand); Mikel, Lampard, Ramires (46./Oscar), Mata (82./Sturridge), Hazard; Torres.
Atletico: Courtois; Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis; Lopez (56./Rodriguez), Suarez, Gabi, Koke (82./R. Garcia); Turan, Falcao (87./Emre).

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)