Katarci se bodo lahko zdaj v miru pripravljali na svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Katarci se bodo lahko zdaj v miru pripravljali na svetovno prvenstvo. Foto: Reuters

V nepričakovanem zasuku je Garcia o poročilu Fife, ki ga je ta objavila nekaj ur prej, povedal, da so številni podatki in sklepi interpretirani napačno.
Fifa je v poročilu presodila, da v dodelitvi svetovnih prvenstev Rusiji in Katarju ni bilo nič koruptivnega, in tako dokončno potrdila, da bosta svetovni nogometni prvenstvi leta 2018 oziroma 2022 v teh dveh državah.

Takoj po dodelitvi svetovnih prvenstev Rusiji in Katarju leta 2010 se je predvsem na zalivsko državo na Bližnjem vzhodu zgrnil plaz obtožb o korupciji in kupovanju glasov. Hans Joachim Eckert, predsednik Fifine neodvisne etični komisije, je danes v obrazložitvi dolgi 42 strani vse očitke in obtoževanja zavrnil. S tem naj bi se preiskava končala, prav tako ugibanja o morebitnem ponovnem glasovanju.

Sledilo je pravo presenečenje. Garcia, ki je zadevo preiskoval, je poročilo Eckerta postavil pod vprašaj. In to le štiri ure po Fifinem dolgo pričakovanem pisnem pojasnilu.

Etična komisija je sicer na podlagi Garcijevih ugotovitev sklenila, da je bilo sicer storjenih mnogo moralnih in pravnih prekrškov, a noben takšen, da bi bilo treba sprejeti kakršne koli ukrepe. "Obseg dogodkov na kandidaturi v celoti je bil daleč od tega, da bi šli čez mejo, na podlagi katere bi morali ponoviti izbor," je med drugim zapisal Eckert.

Zdaj je pod vprašaj postavljena tudi verodostojnost Eckerta, govorice o korupciji pa so dobile še dodatno rasežnost.