Zgodovinski gol ameriškega kapetana Donovana, ki je v črno ovil Slovenijo. Foto: Reuters
Zgodovinski gol ameriškega kapetana Donovana, ki je v črno ovil Slovenijo. Foto: Reuters
Slavje Američanov
Neverjeten razplet je osrečil ameriške nogometaše in onesrečil slovenske. Foto: Reuters
Jozy Altidore
Jozy Altidore ni mogel verjeti, kakšno priložnost je zapravil v 37. minuti, ko bi bilo bolje, če bi strel v napol prazna vrata prepustil kapetanu Donovanu. Foto: Reuters
Rais Mbohli in Herculez Gomez
Rais Mbohli je bil alžirski in slovenski junak vse do 91. minute, ko ni mogel več zaustaviti 12. strela na svoja vrata. Foto: Reuters

Dvaindvajseti strel Američanov je našel pot mimo sicer odlično razpoloženega Raisa M'Bohli, ki je ob naletu Clinta Dempseyja izpustil žogo, pri kateri je bil prvi kapetan ZDA, ki je mirno poslal žogo v levi kot. ZDA so tako osvojile prvo mesto v skupini C, Slovenija, ki je prav v tistem trenutku končala tekmo v Port Elizabethu, pa odhaja s strtimi srci domov.

M'Bohli je dolgo držal Alžirce v igri, ob koncu so "puščavske lisice" krenile v napad za zmago, a se nato niso pravočasno vrnile v obrambo in "jenkiji" so izkoristili odprti prostor ter s pravim jurišem le zabili zlata vreden gol.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas

"V zadnjih štirih letih smo bili na dolgem potovanju. Šokiran sem. Ponosen sem na svoje fante. Neverjetno!" je bil čustven Donovan, ki si je otiral solze sreče. "Čas se je ustavil, tam nisem mogel zgrešiti. Nismo rekli še zadnje besede!" je nove podvige napovedal 28-letnik iz Kalifornije.

Znova razveljavljen gol ZDA
Razburljiva tekma, polna priložnosti na obeh straneh, se je razživela že v 6. minuti, ko je osamljeni Rafik Džabur z 12 m s silovitim strelom stresel prečko. ZDA so nato prevzele pobudo, kar je prineslo dramo v 20. minuti. Po prodoru Donovana se je Američanom ponudila izredna priložnost, streljal je osamljeni Gomez, čigar strel iz bližine je ukrotil M'Bohli, nato pa je odbito žogo Gomez podal na drugo vratnico, kjer jo je Dempsey poslal v mrežo, a iz prepovedanega položaja.

Dempsey in Altidore zgrešila nemogoče
Četrt ure pozneje je Dempsey je zapravil novo veliko priložnost za Američane, po lepi kombinaciji se je znašel sam pred alžirskim vratarjem, a pod pritiskom ni sprožil pravega strela. Dve minuti pozneje nova zapravljena priložnost - tokrat sta si bila v ključnem trenutku napoti Donovan in Altidore, ki je streljal visoko prek napol praznih vrat. V 40. minuti so sodniki oškodovali "puščavske lisice", ko so dosodili prepovedani položaj, ki ga ni bilo. V nasprotnem primeru bi bila Matmur in Džabur povsem sama pred vrati Tima Howarda.

Vratnica in zgrešena prazna vrata
Clint Dempsey je v 2. delu postal osmoljenec tekme - po izrednem prodoru po sredini je napadalec ZDA najprej s plasiranim strelom zadel desno vratnico, nato pa je odbito žogo namesto v prazno mrežo poslal visoko pod oblake.

Vztrajnost se je izplačala
Napadi ZDA so se valili drug za drugim, M'Bohli pa je blestel iz obrambe v obrambo. Alžirci so grozili predvsem iz protinapadov, kjer so se preveč zapletali s samostojnimi akcijami.

Deset minut pred koncem se je začel zaključni pritisk varovancev Boba Bradleyja, ki se jim je obrestoval v "prekleti" prvi minuti sodnikovega podaljška.

SKUPINA C

ZDA - ALŽIRIJA 1:0 (0:0)
35.827; Donovan 91.

ZDA: Howard, Cherundolo, DeMerit, Bornstein ( 80./Beasley ), Bocanegra, Donovan , Bradley, Edu ( 64./Buddle), Dempsey, Altidore , Gomez ( 46./Feilheiber).

Alžirija:
M'Bohli, Bugera, Hališ, Jahia , Belhadž, Kadir, Jebda , Lacen , Ziani ( 69./Gediura), Džabur ( 65./Gezal), Matmur ( 85./Saifi).

Sodnik:
Frank DE BLEECKERE (Belgija)

SLOVENIJA - ANGLIJA 0:1 (0:1)
36.893; Defoe 23.

Lestvica:                      
ZDA * 3 1 2 0 4:3 5
ANGLIJA * 3 1 2 0 2:1 5
------------------------------
SLOVENIJA 3 1 1 1 3:3 4
ALŽIRIJA 3 0 1 2 0:2 1
* - v osmini finala