Španski reprezentanti so se v odprtih avtobusih popeljali po ulicah Madrida. Foto: EPA
Španski reprezentanti so se v odprtih avtobusih popeljali po ulicah Madrida. Foto: EPA
Vicente del Bosque in Iker Casillas
Vicente del Bosque in Iker Casillas sta ponosno pokazala pokal, ki so ga Španci osvojili prvič v svoji zgodovini. Foto: Reuters
Jose Luis Rodríguez Zapatero, Jesus Navas, Andres Iniesta, Vicente del Bosque, Iker Casillas, Fernando Llorente
Španski predsednik vlade Jose Luis Rodríguez Zapatero je sprejel španske heroje, ki so mu poklonili dres s podpisi. Foto: EPA
Sprejemi za najboljše nogometaše sveta

Španska nogometna reprezentanca se je kmalu po koncu finala 19. SP-ja odpravila proti domu, kjer jih je na letališču Barajas v Madridu v veliki vročini (živo srebro se je povzpelo do 40 stopinj Celzija) pozdravilo več sto letaliških delavcev s španskimi zastavami in vzkliki "prvaki!".
Kralj in predsednik vlade sprejela junake
Utrujene nogometaše so odpeljali v hotel, da so si nekoliko spočili, preden jih je sprejel španski kralj Juan Carlos, ki se zaradi okrevanja po operaciji ni mogel udeležiti finala v Johannesburgu. "Vi ste lep primer za nove generacije z vašim pristopom in moštevnim duhom, premagali ste vse ovire. Izpolnili ste naše največje sanje," je povedal kralj.
Nove nogometne prvake je nato sprejel španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, potem pa so se na odprtem avtobusu podali na ulice španske prestolnice in pozdravili čim več svojih navijačev, po ocenah mestnih oblasti se je zbralo milijon ljudi.

Množice hladili tudi gasilci
Zabava se je začela okoli osme ure zvečer na posebej zgrajenem odru na nabrežju reke Manzanares, kjer se je zbralo na tisoče navijačev. Igralci so mahali z zastavami, oblečeni so bili v rdeče majice z napisi svetovni prvaki. Gasilci so polivali množice z mrzlo vodo, saj je podnevi temperatura v Madridu presegla 40 stopinj Celzija.


Guardiola dal dopust osmerici
Osem članov španskega nogometnega prvaka Barcelone, ki so z reprezentanco Španije sodelovali na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki, bo dobilo dodaten dopust. Svežih prvakov klub ne bo silil na avgustovsko turnejo v Aziji. Upoštevajoč Davida Villo, ki bo jeseni prvič oblekel dres Barcelone, so imeli španski prvaki na jugu Afrike osem igralcev. Le vratar Victor Valdes ni igral, medtem ko so imeli Carles Puyol, Gerard Pique, Sergio Busquets, Xavi, Anders Iniesta, Pedro Rodriguez in Villa ključne vloge pri osvojitvi naslova prvakov. Trener Pep Guardiola se je odločil, da bo vsem članom reprezentance omogočil počitek in jih ne bo vzel na azijsko turnejo, ko bo Barcelona med 2. in 8. avgustom igrala nekaj prijateljskih tekem v Južni Koreji in na Kitajskem.

Sprejemi za najboljše nogometaše sveta