Bojan Jokič je na trde bitke, kakršna je bila tekma z Američani, dobro navajen še iz francoske lige, kjer se igra prav tako trdo. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Jokič je na trde bitke, kakršna je bila tekma z Američani, dobro navajen še iz francoske lige, kjer se igra prav tako trdo. Foto: MMC RTV SLO
Sodnik
Sodnik iz Malija je razburjal obe ekipi. Foto: MMC RTV SLO

Slovenci so tako ob koncu tekme imeli tudi nekaj sreče, da niso ostali brez točke. Jokič sicer tako kot vsi slovenski nogometaši v celoti gledano ni bil najbolj zadovoljen s sojenjem, saj meni, da je bil sodnik večino časa na strani Američanov.
Levi bočni branilec v Kekovi četi kljub nekoliko grenkemu priokusu pred sredino tekmo proti Angliji ostaja optimist. "Lahko se zoperstavimo vsakomur. Le odigrati bomo morali tako, kot znamo," je povedal v intervjuju za MMC.

Tekma proti ZDA se je po vašem vodstvu z 2:0 končala z neodločenim izidom 2:2. Žalujete za izgubljenima dvema točkama ali proslavljate osvojeno?
Ne eno ne drugo. Smo profesionalci in navajeni smo na take tekme, čeprav je pustila grenak priokus. Vodili smo 2:0, nato pa prehitro dobili prvi gol in potem še drugega. Škoda, lahko bi že bili v drugem krogu.

Se je bilo v slačilnici težko sprijazniti s tem, da ste iz rok izpustili veliko priložnost?
Normalno, saj so glave še vroče in razmišljaš le o tekmi. Je zelo težko, a nato misli preusmeriš drugam, saj veš, da te čaka še ena tekma. Upamo, da bo Alžirija naredila svoje, mi pa tudi lahko odvzamemo točko Angliji.
Omenili ste, da vas je prvi zadetek ZDA nekako presekal. Verjamete, da bi zmagali, če bi zdržali nekaj več minut na začetku drugega polčasa?
Mislim, da bi lahko, a to je nogomet, nikoli ne veš. Zadetek lahko dobiš v zadnji sekundi ali v zadnjih minutah dva in izgubiš tekmo. Poudaril bi, da so ZDA zelo dobra ekipa, čeprav bi si danes zmago bolj zaslužili mi.

V prvem polčasu ste igrali odlično. Res je, da so si Američani pripravili nekaj priložnosti, a ste zdržali in na odmor odšli z idealno popotnico. V drugem delu kljub boljši igri vaših tekmecev dolgo časa ni kazalo, da bi lahko izenačili. Kako ste videli vse skupaj?
Res je, nekaj časa so oni pritiskali na naš gol, nekaj časa mi na njihovega. To se je vedno menjalo. Mislim, da smo bili enakovredni tekmeci.

Z igriščem ni bilo nobenih težav? V Polokwaneju ste se pritoževali nad umetno travo.
Bilo je boljše. Bila je tudi druga tekma, na prvi je vedno težko igrati. Vsi smo prvič na velikem tekmovanju. Mogoče smo igrali v nekem krču, danes pa tako, kot znamo.

Med četrtkovim treningom ste zamenjali obutev. Zaradi podlage ali zaradi česa drugega?
Preizkusil sem nove kopačke, prvič sem jih imel obute. Toda odločil sem se, da bom raje igral s starimi, na katere sem navajen.

Med pripravami na svetovno prvenstvo se je veliko govorilo o nadmorski višini tu v Johannesburgu. Zdaj je to za vami. Je bilo ob koncu tekme težko dihati?
Ja, kar pa je normalno. Na taki tekmi se veliko teče in bori. Mislim, da se pozna. Ne živimo tukaj in se ne moremo privaditi v tako kratkem času na nadmorsko višino. Privadili smo se že zelo dobro, ne pa še maksimalno. Ni pa to izgovor. Kakor je bilo za nas težko, je bilo tudi za naše tekmece.

So vas Američani s čimer koli presenetili?
Ne, z ničemer. Vedeli smo, da moramo zmagati, če želimo naprej. Zato smo od prve minute začeli igrati, kakor znamo.

Kakšna so bila navodila Matjaža Keka ob polčasu? Kaj vam je naročil za drugega?
Naj bomo mirni in naj še naprej igramo nogomet.

Pred vami je še tekma proti Angliji. Kaj pričakujete od tega srečanja?
Vsaka tekma je tekma zase. Mi bomo šli na igrišče, da zmagamo. Vemo, da so Angleži dobra ekipa in so favoriti na papirju, a na igrišču je to drugače. Igrali smo že proti njim in dokazali, da se lahko kosamo tudi z njimi, tako kot z vsemi velikimi ekipami. Imajo zelo dobre igralce, a mi se s tem ne obremenjujemo. Pokazali smo že, da se lahko po robu postavimo vsakomur.

Na lanski tekmi na Wembleyju ste dobro spoznali Angleže, ogledali ste si tudi njihovo prvo tekmo na svetovnem prvenstvu proti ZDA. Kakšen bo recept za uspeh proti njim?
Še enkrat bom rekel, da moramo odigrati tako, kot znamo. Posebnega recepta ni. Ogledali si bomo še tekmo proti Alžiriji, bili pozorni na prekinitve in akcije, iz katerih dosegajo zadetke.
Iz Johannesburga,