Matjaž Kek bo na širši seznam uvrstil od 28 do 30 nogometašev. Foto: Reuters
Matjaž Kek bo na širši seznam uvrstil od 28 do 30 nogometašev. Foto: Reuters
Zlatko Dedič in Milivoje Novakovič
Zlatko Dedič in Milivoje Novakovič bosta tudi na svetovnem prvenstvu tvorila udarni slovenski napad. Foto: MMC RTV SLO
Južna Afrika
Slovenski navijači v teh dneh urejajo vizume za pot v Južno Afriko. V Ljubljani jih bodo lahko uredili še 25. in 26. maja ter 7. in 8. junija. Foto: MMC RTV SLO
Stadion Petra Mokabe
Stadion Petra Mokabe v Polokwaneju bo 13. junija gostil tekmo Slovenija - Alžirija. Foto: Reuters
Boštjan Gasser
"Team menedžer" slovenske reprezentance Boštjan Gasser bo v nedeljo v družbi predsednika Nogometne zveze Slovenije Ivana Simiča odpotoval na še zadnji ogled pripravljalne baze v Johannesburgu. Foto: MMC RTV SLO

23. maja bo namreč na končne priprave v Brunico odpeljal odpravo 26 nogometašev, ki se bo že dva dni prej predstavila na Brdu pri Kranju. 23-erica, ki bo Slovenijo zastopala na svetovnem prvenstvu, pa bo znana najpozneje 4. junija, ko bo Fifa objavila končne sezname vseh 32 reprezentanc. S Kekom smo se pogovarjali o zadnjih dilemah pred prvo selekcijo, v katero lahko uvrsti do 30 nogometašev.
V torek je zadnji dan za oddajo seznama 30 reprezentantov. Kdaj ga boste Mednarodni nogometni zvezi poslali vi - tisti dan ali že kakšen dan prej?
Takrat, ko je treba. 11. maja ga bom poslal Fifi, potem pa ga bo Fifa objavila na svoji spletni strani.

Kdaj bo za imena izvedela javnost?
Pravočasno.

Sprašujem zato, ker je, denimo, alžirski selektor že objavil svoje izbrance.
Zakaj vedno gledamo, kaj delajo drugi? Povedano je bilo že, kateri so datumi, in mi se jih bomo držali.

Koliko nogometašev bo na vašem seznamu? 30 ali kakšen manj?
Verjetno kakšen manj. Od 28 do 30.

Veliko je ugibanj, koliko igralcev iz slovenske lige bo na spisku. Lahko poveste kaj več?
O imenih ne govorim, to sem že nekajkrat rekel. Dovolj zgovoren podatek je že ta, da sta slovensko ligo zaznamovala Miran Pavlin in Milan Osterc. Bo pa na seznamu tudi kakšno ime iz slovenske lige.

Na priprave v Brunico boste odpeljali 26 nogometašev. Kdaj bo jasno, kdo bo odpadel? Po testiranjih, kajne?
Po testiranjih, individualnih treningih in zdravniških pregledih. 21. maja popoldne na predstavitvi reprezentance na Brdu pri Kranju bo vse jasno in 26-erica znana.

Imate veliko dilem pri tem, koga uvrstiti na seznam?
Ne, bolj ali manj je že vse v glavi. Večino igralcev še čakajo klubske obveznosti, zato nočem prehitevati. Vem, da je vam, medijem, to zanimivo, a nekih revolucionarnih novosti ne bo. Ve se, katero je jedro reprezentance. Gotovo pa bo kakšno novo ime na širšem spisku. Svetovno prvenstvo ni čas za neko eksperimentiranje.

Dejali ste, da boste v Južno Afriko popeljali tri vratarje, po osem branilcev in vezistov ter štiri napadalce.
To je neko osnovno razmišljanje. Težko je vse nogometaše kvalificirati po igralnih mestih. Iskali se bodo predvsem univerzalci, kar je logično. Če pride do kakšnih težav, je dobro imeti take igralce. Pri veznih igralcih bodo štirje ofenzivno naravnani, torej tisti, ki lahko igrajo na krilu, t. i. "wingerji". Štirje vezisti bodo imeli torej izrazito ofenzivne karakteristike, zato pravzaprav ne moremo govoriti le o štirih napadalcih.

Nekatere vnete spremljevalce slovenske reprezentance na spletnih forumih je presenetilo, da boste na seznam uvrstili osem branilcev.
Tudi tu lahko govorimo o vezistih, ki imajo bolj branilske naloge in so bolj defenzivni vezni igralci. Vedno se moraš zavedati, da ne moreš na svetovno prvenstvo peljati osem napadalcev. Nekakšen koncept ekipa mora imeti. Vem, da je velika "gužva" pri napadalcih, toda ne moremo pomagati. Izbereš tiste, ki so in ki ti tudi "pašejo" v taktični načrt. Jasno je, da ne bomo spreminjali sistema. Igrali bomo z dvema klasičnima napadalcema in dvema ofenzivnima "wingerjema".

Je morda kakšna dilema tudi pri vratarjih?
Ne bom govoril o imenih, to hočem najprej rešiti s fanti. Ne bi rad, da neke zadeve izvedo iz medijev. To je naša stvar, potem pa je zadosti časa, da izvedo tudi mediji.

Kako ste v stikih z reprezentanti? Jih pogosto pokličete?
Ves čas sem v stiku z njimi, prav tako s trenerji, "team menedžerjem". Komuniciranje je prioriteta. Pomembno je, da sta urejeni tudi logistika in organizacija. Ukvarjamo se z zdravniškimi pregledi, testiranji in individualnimi načrti za tiste, ki so ali bodo prej končali državna prvenstva.

Kako ste preživeli zadnje dni? Katere tekme ste si ogledali v živo?
Včeraj sem bil v Mariboru. Ne bi govoril natančno o tem, kod vse sem hodil. V glavnem, igralce spremljam res podrobno. Veliko smo se pogovarjali in pogledali tudi kakšen trening. Čeprav so imeli v klubih različne minutaže, bi jaz vseeno rad, da bi bili v Brunicu vsi skupaj vsaj približno na enaki ravni. To pomeni, da bodo morali nekateri kar veliko delati. Za vsakega posebej smo izdelali poseben načrt, je pa kar nekaj igralcev, ki bodo prvenstvo končali komaj 15. ali 16. maja.

Se že ve, kdo bo tekmec na prijateljski tekmi 29. maja v Brunicu?
Ena izmed regionalnih ekip s tistega konca. Gotovo bomo našli primernega tekmeca. 21. maja bo vse jasno.

V enem izmed intervjujev ste dejali, da tudi vi zbirate sličice Panini. Ste že napolnili album?
Ne še, nekaj mi jih še manjka, predvsem Slovenci (smeh). A 23. maja bodo Slovenci kompletni, če se malce pošalim. Sin mi pomaga, toda jaz bom igralce raje gledal v živo.