Trenutek, ki je bržkone odločil tekmo. Thomas Müller je matiral Sergia Romera. Foto: Reuters
Trenutek, ki je bržkone odločil tekmo. Thomas Müller je matiral Sergia Romera. Foto: Reuters
Diego Maradona in Lionel Messi
Velika nogometaša Diego Maradona in Lionel Messi sta doživela bridek poraz, ki ju bo preganjal do konca njunih življenj. Foto: Reuters
Nemci
Neizmerno veselje Nemcev, ki so po veličastni zmagi nad Angleži v osmini finala znova uprizorili zgodovinsko predstavo. Foto: EPA
Miro Klose
Miroslav Klose je dosegel že 14. gol na svetovnih prvenstvih, s čimer le še za enega zaostaja za rekorderjem Ronaldom. Foto: EPA
Argentina
Gonzalo Higuain, Lionel Messi in Carlos Tevez so se težko sprijaznili z dejstvom, da že v 3. minuti zaostajajo. Foto: EPA
Nemški navijači
"Nasvidenje Maradona" so nemški navijači po koncu tekme sporočili argentinskemu selektorju. Foto: Reuters

Črn scenarij za Argentince je v 3. minuti napovedal Thomas Müller, ki je po predložku Bastiana Schweinsteigerja z glavo premagal Sergia Romera. Nemci so v nadaljevanju dokaj uspešno ustavljali najmočnejše argentinske adute z Lionelom Messijem na čelu, v 68. minuti pa zabili še drugi gol, potem ko je argentinsko obrambo z izjemno podajo iz igre vrgel Müller, tako da Miroslavu Kloseju ni bilo težko zadeti prazne mreže. Grogirane Argentince sta dotolkla Arne Friedrich in še drugič Klose. Argentina je pred prvenstvom veljala za - morda - prvega favorita, zdaj pa jo je doletela usoda največjega tekmeca Brazilije, a v mnogo, mnogo hujši obliki.

Napaki Otamendija vzrok za gol
Kakšen začetek Nemcev! Nicolas Otamendi je na levi strani, kakšnih 35 metrov stran od vrat, napravil prekršek nad Lukasom Podolskim. S prostega strela je podal Bastian Schweinsteiger, v kazenskem prostoru pa je Müller usšel Otamendiju in toliko spremenil smer žogi, da se je ta od noge Romera odbila v mrežo. Nemčija je tudi po zadetku nizala nevarne akcije, medtem ko Argentinci nikakor niso prišli do svoje igre.

Klose imel na nogi vodstvo z 2:0
Nemci bi v 23. minuti lahko povišali na 2:0. Po napaki Gabriela Heinzeja je žoga prišla do Müllerja, ki je na sredini kazenskega prostora našel samega Kloseja, a je ta sprožil čez vrata. "Elf" je bil v prve pol ure nevarnejši nasprotnik, medtem ko so imeli "gavči" žogo več v nogah, a so se vse njihove akcije končale že pred nemškim kazenskim prostorom.

Argentinski gol iz ofsajda
V zadnji tretjini 1. polčasa je Argentina postajala vse nevarnejša. Poskus Gonzala Higuaina je ustavil Manuel Neuer. V 36. minuti se je njegova mreža po strelu Carlosa Teveza zatresla, a so bili pred tem kar štirje (!) Argentinci v nedovoljenem položaju. Statistika prvega polčasa priča o rahli terenski premoči Argentine: posest žoge - 56:44 in streli v okvir vrat - 2:1.

Pritisk ni obrodil sadov
Gavči so po prihodu iz slačilnic močno pritisnili. Angel Di Maria je v 48. minuti s silovitim strelom z okoli 25 metrov za kakšen meter zgrešil nemška vrata. Argentinski pritisk je v nadaljevanju nekoliko popustil, tako da so nekaj nevarnih akcij izpeljali tudi Nemci. Argentina je bila v "3. četrtini" občutno boljši nasprotnik, a je bila njena premoč jalova.

Klose zadel v jubilejnem 100. nastopu
Kazen je prišla v 68. minuti. V glavni vlogi znova Müller, ki je na robu kazenskega prostora padel na tla, kljub temu pa sijajno v ogenj poslal Podolskega, ki je na drugi vratnici nesebično podal do Kloseja, ta pa je v svojem 100. nastopu za Nemčijo žogo le potisnil v prazno mrežo.

Slalom "Schweinija" v slogu Maradone
A najhujše je šele sledilo. V 74. minuti je namreč Schweinsteiger po levi strani prodrl v kazenski prostor, pri čemer je preigral tri (!) Argentince, nato pa podal žogo do branilca (!) Friedricha, ki je z dobrega metra poslal žogo za vratnico v mrežo. Akcija, ki je pomenila popolno ponižanje Argentine! Piko na i gala predstavi Nemčije je v 89. postavil Klose, potem ko je z diagonalnim strelom končal protinapad za drugi najhujši poraz Argentine na svetovnih prvenstvih. Hujši je bil le tisti na prvenstvu leta 1958, ko je "gavče" s 6:1 premagala tedanja Češkoslovaška.

Za igralca tekme ste v MMC-jevem glasovanju izbrali Thomasa Müllerja (37 %).


Podoživite tekmo še enkrat: 1. polčas in 2. polčas.

Müller ni našel ustreznih besed
"To je noro. Težko je najti besede, ki bi lahko opisale ta razplet. Upam, da se Nemčija zdaj trese in prav je tako," je bil presrečen Müller, čigar veselje je zagotovo veliko. Schweinsteiger pa je dodal: "Zdaj nas bržkone čaka Španija, ki je po mojem mnenju najboljša reprezentanca na svetu, a dovolj smo dobri tudi zanje." Selektor Joachim Löw meni, da so njegovi varovanci igrali skoraj perfektno: "Izid je neverjeten, saj je Argentina močna v obrambi."

Tevez: Ko delaš takšne napake, greš domov
Morda bi bila močna z Walterjem Samuelom. Tokrat si je zadnja vrsta privoščila preveč napak, česar se zaveda tudi Tevez: "Imeli smo slabo tekmo. Ko narediš takšne napake, greš domov."

ČETRTFINALE

NEMČIJA - Argentina (B) 4:0 (1:0)
64.100; Müller 3., Klose 68., 89., Friedrich 74.

Nemčija: Neuer, Friedrich, Mertesacker, Boateng (72. Jansen), Lahm, Khedira (78. Kroos), Schweinsteiger, Müller (84. Trochowski), Özil, Podolski, Klose.

Argentina: Romero, Otamendi (70. Pastore), Demichelis, Burdisso, Heinze, Mascherano , Di Maria (75. Kun Agüero), Maxi Rodriguez, Messi, Higuain, Tevez.


Sodnik: Ravšan IRMATOV (UZB)

Statistika

Nemčija

Argentina

streli 2018
streli v okvir vrat76
prekrški2014
posest žoge5446
koti54
pretečeni kilometri100,5106,9



Paragvaj - ŠPANIJA (D) 0:1 (0:0)
55.359; Villa 83.

NIZOZEMSKA
- Brazilija (C) 2:1 (0:1)
40.186; Sneijder 53., 68.; Robinho 10.
RK: Felipe Melo 73./Brazilija

URUGVAJ - Gana (A) * 5:3 (0:1)
84.017; Forlan 55.; Muntari 45.+2
* - po streljanju 11-m