Matjaž Kek je še naprej tako kot praktično vsi v reprezentanci izjemno sproščen. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek je še naprej tako kot praktično vsi v reprezentanci izjemno sproščen. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska reprezentanca
Mediji bodo v naslednjem mesecu spremljali vsak korak slovenskih reprezentantov. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek po NY Timesu za MMC

"Že trikrat sem se 'prešvical' in trikrat posušil. Sam sebi že smrdim," je "muke" nogometašev na Brdu pri Kranju najbolj slikovito opisal Suad Filekovič. Ko smo Keka prosili za kratek pogovor, se je tudi njemu že mudilo domov. Večina nogometašev je takrat iz kongresnega centra namreč že odšla, slovenski selektor pa je moral ustreči še prošnji novinarja uglednega ameriškega časnika New York Times. Nato si je vzel čas tudi za MMC.

Matjaž, pravkar ste imeli intervju z novinarjem New York Timesa. Je podobnih želja iz tujih medijev v teh dneh veliko?
Ja, kar nekaj jih je bilo v zadnjem času. Vsem poskušam dopovedati, kako simpatična, majhna dežela je Slovenija in kako ponosni so ljudje v tej deželi.

Danes ste sprejeli odločitev, katere štiri nogometaše boste pustili doma. Je bila odločitev težka?
Vsaka odločitev, ko moraš nekoga izločiti iz neke skupine, je težka. Predvsem zato, ker vem, kako so si vsi fantje, ki so bili v širšem izboru, želeli v Južno Afriko.

Na podlagi česa ste sprejeli to odločitev?
To so stvari, ki se dotikajo reprezentance. To so interne stvari. Morate me razumeti, da ne mislim in da ne bi bilo pošteno vsega skupaj razlagati. Stojim za to odločitvijo. Fantom sem to osebno povedal. So stvari, za katere vem, da lahko koga zelo prizadenejo. Tako je pač včasih kruto v športu.

Verjetno bo odločitev težka tudi pri črtanju naslednjih treh igralcev?
Še težja oziroma enako težka. Vedno moraš pač nekoga diskvalificirati oziroma prečrtati.

Imate morda že oblikovano 23-erico v glavi ali še ne?
To so vprašanja, ki zanimajo vse. Ampak saj pravim: gre za stvar, ki se dotika nas, in ko bo čas za to, naj najprej za to izvedo fantje, potem pa ste tu mediji. Vi na televiziji pa ste tako ali tako vedno eni izmed prvih (smeh).

Kakšen je zdaj program za naprej? Če se ne motim, imajo fantje danes prosto, spustili ste jih domov, k družinam. Kdaj se znova zberete?
V nedeljo potujemo proti Brunicu, zvečer že treniramo in potem se začne tale ritem, ki smo si ga zastavili, oziroma tale program dela.

Torej finala Lige prvakov ne boste gledali skupaj?
Ne, to je stvar, ki se dotika njihovega prostega časa. Gre seveda za izjemno pomemben dogodek, dogodek, ki je v tem trenutku okupiral vso evropsko, pa tudi svetovno javnost. Gre za dve veliki ekipi in jaz bom užival v tem finalu.

V torek ste omenili piknik prihodnjo nedeljo. Ali ta piknik res bo?
Ne, to so naša običajna druženja. Gre za to, da mnogi vprašajo, kakšen je naš "team building". Naš največji "team building" in največje zadovoljstvo je druženje z družinami in prijatelji. Mislim, da nam da to izjemno pozitivno energijo. Ampak znova so to stvari, ki se dotikajo reprezentance, in ne mislim na dolgo in široko razpravljati o njih.

Torej vas še naprej zanima samo delo, delo in še enkrat delo?
Samo to me zanima. Saj ste bili na treningu in ste videli, za kaj gre (smeh).

Matjaž Kek po NY Timesu za MMC