Generalni sekretar združenja delodajalcev Igor Antauer meni, da bi podaljšanje pogajanj vodilo do boljšega predloga. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Generalni sekretar združenja delodajalcev Igor Antauer meni, da bi podaljšanje pogajanj vodilo do boljšega predloga. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije namerava na pogajanjih o reformi trga dela predlagati podaljšanje roka za razpravo. Po dozdajšnjih načrtih je sicer predvideno, da bi predlog reforme trga dela že 15. januarja obravnavali na odboru DZ-ju za delo, družino, socialne zadeve in invalide. To pa se delodajalski strani ne zdi smiselno. Nekatere stvari, tako tehnične kot vsebinske, je pred pogajanji treba razčistiti, je povedal generalni sekretar združenja Igor Antauer.

"Iskreno upam, in kolikor poznam ministra, mislim, da bo to zagovarjal na jutrišnjem (koalicijskem) usklajevanju. Mislim, da je to dobro sporočilo, in upam, da bomo razčistili tudi nekatere nejasnosti, ki jih vse tri strani drugače razumejo, ter tako prišli do nečesa, kar bo bolje, kot se nam ta trenutek zdi," je povedal Antauer, ki meni, da hitenje nobeni strani ne bo prineslo nobene dodane vrednosti.

Ministrstvo za delo je delodajalski in sindikalni strani sicer posredovalo predloge zakonskih dopolnil, vendar Antauer meni, da analiza amandmajev zahteva čas in da je treba narediti primerjave.

"Ne glede na to, da smo vsak dan v tej materiji, je treba te zadeve primerjavi in preigrati, kakšna bi bila mogoča reakcija. Navsezadnje zadeve končajo na sodišču, in če je rezultat zelo nejasen, to ne bo dobro," je še povedal Antauer.

Večja prožnost pri dopustih
Predstavnik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je povedal, da so nekateri amandmaji tehnične narave, nekateri pa vnašajo spremembe skladno z dozdajšnjimi pogajanji.

Ena takšnih sprememb je omejevanje letnega dopusta, ki naj bi bil omejen na 35 dni. Vendar je v novem predlogu predvidena prožnost na področju kolektivnih pogodb za posebne pogoje dela, po katerih bi bilo mogoče določanje dopusta tudi nad to mejo.

Med novimi predlogi je tudi kompromisni predlog, da bi zaposlovanje za določen čas namesto s kvotami (delodajalci so nasprotovali predlogu, da bi lahko podjetja za določen čas zaposlila največ 15 odstotkov vseh zaposlenih) omejili z uvedbo odpravnin, delodajalec pa bi moral za zaposlenega za določen čas plačati višji prispevek za zavarovanje za primer brezposelnosti.