Branko Zupan svetovno prvenstvo v Južni Afriki na prizorišču spremlja kot strokovni komentator TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Branko Zupan svetovno prvenstvo v Južni Afriki na prizorišču spremlja kot strokovni komentator TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Branko Zupan in Robert Koren
Zupan in Robert Koren v petek v studiu TV Slovenija v Johannesburgu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski nogometaši
Slovenski nogometaši imajo po mnenju Zupana lepe možnosti za dober izid na prvi tekmi. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji odlični vratar, ki je med letoma 1993 in 1996 zbral tudi osem nastopov za slovensko člansko reprezentanco, je pred leti med drugim vodil izbrano vrsto U-21 in z njo največji uspeh dosegel leta 2005, ko jo je popeljal v dodatne kvalifikacije za nastop na EP-ju 2006. Poznejšim evropskim prvakom Nizozemcem so se takrat dobro upirali Samir Handanovič, Marko Šuler, Bojan Jokič, Valter Birsa, Nejc Pečnik, Dalibor Stevanovič in Branko Ilič.



Branko, en dan je še do tekme med Slovenijo in Alžirijo. Glede na to, da dobro poznate slovenske fante, kako se po vašem mnenju spopadajo s pritiski, ki pred tako pomembno tekmo verjetno obstajajo?
S pritiski se po mojem mnenju niti ne ukvarjajo toliko, ker so v svojem svetu priprav in dela s trenerjem. Za zdaj še bolj v blagi obliki občutijo te pritiske. Prave bodo občutili na sami tekmi in po tekmi glede na njen razplet.

Kako sprostiti igralce pred njihovim največjim izpitom v karieri? Trenerji v takih trenutkih uporabljate kakšne posebne tehnike?
To je različno od trenerja do trenerja in je odvisno tudi od strokovne ekipe. Odvisno je, ali sodelujejo tudi kakšni psihologi in sociologi. Drugače pa je pri tem vedno pomembna stabilnost trenerja, da je dobro preučil tekmeca, da zna igralcem dobro razporediti njihove vloge, pravilno izbrati igralce in ekipo nekako povezati v homogeno celoto, ki je zelo prepričljiva tudi na igrišču. To da igralcu največjo samozavest.

V zadnjih dneh ste si do zaprtja ogledali nekaj treningov naše reprezentance. Kaj je opazilo vaše strokovno oko?
Matjaž Kek s strokovnim štabom nadaljuje delo z načinom in pristopom k treningom, ki sta bila značilna že skozi vse kvalifikacijsko obdobje. To pomeni, da ogromen poudarek daje dinamični tehniki in taktičnemu organiziranju moštva. Slovenska reprezentanca ima zdaj prepoznavno igro in koncept. Zelo k temu pripomore to, da so ti igralci že vrsto let - še iz mlajših selekcij - skupaj, da so dobro uigrani. Ta uigranost se zdaj lahko samo še stopnjuje. Tekmi z Alžirci je v teh dneh prilagojena določena taktična priprava igralcev, kar se tiče prekinitev in določenih taktičnih manevrov, denimo, ali jih bo napadal visoko ali nižje in s katerimi igralci bo kako kaj kombiniral. Tako da, če bi bili na teh treningih določeni strokovnjaki iz Alžirije, bi lahko te stvari zaznali. Mislim, da predvsem s tem namenom zapira ta del treninga, da ima pregled nad tem, da ni kdo iz alžirske, ameriške ali angleške reprezentance ob igrišču in dobi vpogled v neposredno pripravo na tekmo.

Nogometaši so si šele v petek prvič ogledali videoposnetke s tekem Alžirije. Je s tem selektor želel, da so osredotočeni sami nase in se ne preveč obremenjujejo z Alžirci ali je to običajna praksa?
Najprej je treba narediti vse, da je v slovenski reprezentanci vse na optimumu. Potem ko je nekako precej razjasnjeno, kdo, kako in kaj bo igral, pa se selektor, po moji oceni pravilno, ukvarja z Alžirci. Tiste ključne informacije in posnetke s tekem, ki mu jih pripravlja določena ekipa, bodo igralci dobili. Poudariti je treba nekaj ključnih elementov, kako Alžirci delujejo. To bo dovolj. Ključno bo, da bomo mi izvajali kontinuiran pritisk in s tem prisilili tekmeca v napake.

Vi ste pregledali veliko videomateriala o Alžircih. Kaj ste videli oziroma kako bi analizirali njihovo igro?
Alžirci so me po eni strani presenetili s tem, da vseeno poskušajo precej igrati, in to kontinuirano igrati. Trudijo se imeti žogo čim več v posesti. Imajo pa težave, ko delajo prehod v zaključek napada, ker napadalca ne uspeta zadržati žog in v sodelovanju z veznimi igralci izpeljati zaključka napada. Igra pa veliko tudi zadnja vrsta. Pogosto namreč vračajo žogo v zadnjo vrsto, jo držijo v posesti in niso toliko nevarni za gol. Imajo pa tudi nekaj težav v svoji postavitvi v zadnji vrsti, ker se zelo slabo medsebojno varujejo. Tu jaz vidim največjo priložnost, ker Novakovič je mojster, da izvleče centralne branilce in da gre potem žoga za hrbet Birsi, Kirmu ali Dediču. Mislim, da imamo tu zelo veliko prednost, ker prav na tak način smo dosegali največ golov v kvalifikacijah.

Kdo izmed igralcev vas je najbolj navdušil? Na koga bo treba biti najbolj pozoren?
Dva igralca, to sta Ziani in Belhadž. Kar je zanimivo, je to, da drugi igralci nekako poskušajo slediti nekim trendom in se trudijo, ampak ta dva igralca sta najbolj udarna. Ziani se prosto giba po igrišču. Kar zna biti presenečenje v določenem momentu tekme, je to, da njihov selektor v samem procesu igre menja sistem igre, tako da so lahko v nekem trenutku zelo nevarni po globini igrišča. Skozi tako postavitev bodo lahko na momente izvajali večji pritisk na naš gol, obenem pa so takrat tudi bolj odprti in ranljivi po bokih.

So res nevarni iz kotov in prostih strelov, kot je v intervjuju za MMC dejal Srečko Katanec?
Verjetno so do njegove tekme uigrali več kot to, kar sem jaz videl. Tekme z Emirati mi ni uspelo videti. Niso imeli nekih ekstra uigranih prekinitev, gre za direktpredložek in potem skok. Ni vmesnih podaj ali prenosov žoge na drugo vratnico in zavrnjene žoge. Odigrajo z direktno podajo, imajo pa tam solidne skakalce, ki so kar suvereni v skoku in verjetno je to največja nevarnost.

Bojan Prašnikar meni, da so slabši v obrambi in da bi lahko Slovenci izkoristili luknje v njej, ko izgubijo žogo. Se tudi vam zdi tako?
Ja, predvsem bodo imeli težave s tem, da izgubijo žogo, ko se izvaja konkreten pritisk. To se dogaja zato, ker se veliko poigravajo z žogo v zadnji vrsti. Obenem pa imajo težave pri dolgih podajah, tudi vratarja, na svoje napadalce. Tu vedno zamujajo v skoku. Nekako ne uspejo biti dovolj blizu igralca, če pa pridejo v kontakt, to večkrat naredijo s prekrškom. Kombinacija dveh napadalcev, ki jo imamo mi, je zelo primerna za igro proti Alžircem. Glede na vse podatke, ki jih imam o naših in Alžircih, mislim, da smo na tej tekmi v prednosti, čeprav ne gre izkjučiti samega ambienta, prve tekme in tudi forme posameznika, ki lahko v eni ali drugi reprezentanci pretehta in z neko ekstra razpoloženostjo tudi odloči tekmo.

Bojan je prav tako omenil, da nimajo radi, če se jim tekmec postavi po robu z agresivno igro. Je to lahko slovenski adut?
Agresivna igra je v sodobnem nogometu pomembna predvsem v smislu oženja prostora. Agresija se usmeri v to, da več igralcev napade žogo z ustreznim varovanjem. Zaradi takega delovanja na igrišču ima lahko vsaka reprezentanca, tudi angleška, težave. Slovenska reprezentanca to organiziranost ima, vprašanje je samo, v kakšnem tempu in kakšnih ponovitvah jim bo skozi vso tekmo to uspelo ponavljati in s tem uspelo Alžirce izigrati tako, da bodo imeli težave v pokrivanju.

Uvrstitev na svetovno prvenstvo je gotovo velik uspeh, toda vendarle: kje so še slovenske rezerve?
Rezerve so, in to velike, še pri vseh reprezentancah. Kar sem se uspel v karieri ukvarjati s tem, kje in kako biti boljši, je to področje, kjer igralec potegne iz sebe še neki maksimum v svoji ideji igre in v ustvarjalnem sodelovanju več igralcev. To pomeni, da ni vse izvajanje strogo šablonsko. Poglejmo tekmo proti Slovakom. Birsa je igral na desni strani, v trenutku udarca za zadetek je bil skoraj na levi. To pomeni, da je tak navdih posameznega igralca, ki doda nekaj svojega, lahko na takih tekmah ključen. Tu je tudi primer Pečnika, ki, ko je šel v igro, se je naenkrat pojavil v sredini, skakal na visoko odbito žogo in dosegel zlata vreden zadetek proti Rusiji. Rezerve so v tem ustvarjalnem pristopu posameznikov, ker se jih spodbuja in so tudi sami take narave, da sami iščejo neke dodatke. Take stvari, ki se na sami tekmi dogajajo in ki se jih ne more predvideti, so največje rezerve, ki jih vidim. Za to je potreben tudi nekoliko drugačen, poseben trening.

V zadnjem trenutku je postalo jasno, da bo lahko že na prvi tekmi za Alžirijo igral tudi Nadir Belhadž. Lahko to kakor koli zmede slovensko reprezentanco?
Tik pred tekmo to vsekakor ni najbolj ugodna novica, čeprav se vsi trudijo to vzeti čim bolj normalno in profesionalno. Ampak dejstvo je, da je Belhadž eden izmed igralcev, ki je dodana vrednost za alžirsko ekipo. Toda pomembno je, kako bo videti slovenska reprezentanca. Videli bomo, ali ji bo uspelo biti na ravni tekme proti Rusiji. Treba bo dodati še nekaj več, saj se igra v drugačnih razmerah. Alžirci bodo imeli tudi nekaj več podpore s tribun, zato bo zelo pomemben začetni pristop k tekmi, ki pa se ga ne da sprovocirati tik pred tekmo, ampak bo rezultat priprav in tekmovalne forme. Ta pa se pridobiva predvsem skozi tekme.

Alžirski selektor je v četrtek odpisal kapetana Jazida Mansurija, ki naj ne bi bil dovolj dobro pripravljen. Kakšen se je vam zdel na posnetkih pripravljalnih tekem?
Podrobnih podatkov o njegovi pripravi nimam. Opaziti je, da selektor stopnjuje neko tekmovalno napetost znotraj igralcev, ker poudarja, da bo moral biti pristop vseh na najvišji mogoči ravni. Nepripravljenost tega igralca je verjetno izkoristil, da je dal jasno vedeti, tudi prek javnosti, da na tej tekmi ni kaj kalkulirati in da se mora iti takoj na začetku na polno. Zdaj se že gre neko svojo igro, ki je predvsem namenjena kot opozorilo igralcem, in je že neka usmeritev, kaj pričakuje od njih.

Spoznali ste podnebne razmere v Južni Afriki. Ustrezajo naši reprezentanci?
Razmere niso enake kot doma, to zdaj vsi poudarjajo. V športu, predvsem pa v nogometu, pa je tako, da je neka širina nekoga, da se ne 'vpiči' ravno v razmere, v pomoč, da se bo ukvarjal s stvarmi, ki so res bistvene v igri. Tu gre res za neko izkušenost, raven tudi širšega razumevanja in pristopov v profesionalnem športu. Razmere ne bodo tako strašen zalogaj. Če pa bo šlo tu za to, da bo pri nekaterih pomembnost tega dogodka sprožila tremo, skrbi ali strahove, potem bodo razmere še toliko bolj vplivale na vse skupaj. Fantje so veliko naredili že z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo, to je res samo ena enkratna priložnost, da ta reprezentanca testira, kaj še lahko izboljša in kje še ima rezerve. Na teh tekmah se bodo pridobile izkušnje za nadgradnjo in upam, da se bo tudi izšlo tako, kot načrtujejo v reprezentančnem krogu in pričakujemo tudi mi.
Si upate napovedati izid nedeljske tekme?
Točnega izida ne bi napovedal, kar se pa tiče zmage ali neodločenega izida, mislim, da je Slovenija bližje zmagi. Neodločen rezultat bi moral biti res splet nekih čudnih okoliščin -prekinitev ali izključenih igralcev, ki se v nogometu lahko dogodijo. Če se ne bodo dogajale kakšne neprijetnosti, da bi recimo Alžirija imela nekaj svojih minut dosegla en gol ali dva in zapadla v neki delirij na stadionu, se za Slovenijo ne gre bati. Če bo igrala svojo igro in nadzirala potek tekme, je na tem srečanju zelo blizu zmage.
Iz Johannesburga,