Nekoč zaveznika in sodelavca, zdaj nasprotnika, a tudi soobsojenca, ki jima grozi izgon iz nogometa: Sepp Blatter in Michel Platini. Foto: EPA
Nekoč zaveznika in sodelavca, zdaj nasprotnika, a tudi soobsojenca, ki jima grozi izgon iz nogometa: Sepp Blatter in Michel Platini. Foto: EPA
Michel Platini
Michel Platini, ki je v igralski karieri osvojil vse razen naslova svetovnega prvaka, je po 8 letih vladanja Uefi načrtoval prevzem predsedniškega mesta Fife, a mu jo je zagodel korupcijski škandal iz časov, ko je bil še sodelavec in podpornik Seppa Blatterja. Foto: Reuters

redsedniku Uefe Michelu Platiniju zaradi korupcije dosmrtna prepoved dela v nogometu.

Platinijev odvetnik Thibaud d'Ales je za BBC potrdil, da so preiskovalci Svetovne nogometne zveze predlagali dosmrtno izključitev iz nogometa. Odvetnik d'Ales je priporočilo označil za pretirano in škandalozno. Na podlagi preiskave etične komisije bo Fifino razsodišče o kazni predvidoma odločalo čez mesec dni, v dneh pred božičem.

Greh: Izplačilo milijonov 9 let po opravljenem delu
Michel Platini, igralska legenda 80. let in zdajšnji predsednik Evropske nogometne zveze, in očrnjeni dolgoletni predsednik Fife Sepp Blatter trenutno prestajata 90-dnevni suspenz iz nogometnega sveta, njuni pritožbi pa je razsodišče že zavrnilo.

60-letnemu Platiniju sicer očitajo, da je leta 2011 sprejel nelegalno plačilo v vrednosti dveh milijonov dolarjev od zdaj 79-letnega predsednika Fife Blatterja. Oba sta prepričana, da so obtožbe nesmiselne in neutemeljene, kajti šlo naj bi za povsem legalno plačilo, čeprav zanj nista predložila nobene pisne pogodbe ali zagotovila. Za plačilo sta se dogovorila ustno, na podlagi gentlemanskega dogovora (legalno obvezujoč po švicarskem pravu) med obema, za delo, opravljeno leta 2002, ko je bil Platini Blatterjev svetovalec.

Mogoča tudi krajša 7-letna izključitev
Dosmrtna izključitev iz nogometa
bi pomenilo hud udarec predvsem za Platinija, ki se želi na februarskih volitvah potegovati za predsednika krovne svetovne nogometne zveze in Blatterjevega naslednika, kajti Švicar se je po korupcijskih razkritjih v vrhu Fife odpovedal predsedniški funkciji.

A tudi če Platini (in Blatter) ne bi prejela dosmrtnega suspenza, bi po drugem predlogu bila Francoz in Švicar suspendirana vsaj za 7 let. Na tak dolgoleten izgon iz nogometnega sveta je bil obsojen Čilenec Harold Mayne-Nicholls, član Fifine inšpekcije ter avtor poročila o ustreznosti Rusije in Katarja za gostitelja svetovnih prvenstev v nogometu v letih 2018 in 2022, ki je bil zaradi kršitev načel o nasprotju interesov kaznovan s sedemletnim suspenzom delovanja v nogometu.