Nogometaši Maribora so devetič zmagali v finalu Pokala Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Maribora so devetič zmagali v finalu Pokala Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

V finalu mladinskega pokala je Koper z 2:0 premagal Maribor, v ženskem finalu pa je Pomurje s 7:3 premagalo Radomlje.

Podelitev pokala novemu pokalnemu zmagovalcu
Izvajanje 11-m v finalu Pokala Slovenije 2016
Podlogar znova izenačil, tokrat na 2:2
Vršič zadel za 2:1 iz kota
Podlogar zadel po uigrani kombinaciji
Kabha z glavo Maribor popeljal v vodstvo

Redni del srečanja se je končal z izidom 1:1, dva zadetka sta padla tudi v podaljških, natančneje v drugem podaljšku, ko sta v polno zadela Dare Vršič in Matej Podlogar. Celjani so bili na tekmi sicer nekoliko nevarnejši, proti vratom nasprotnika so sprožili 11 strelov v okvir vrat, Maribor tri manj.

Po letih 1992, 2006 in 2012 smo bili v finalu Pokala Slovenije priča še četrtemu izvajanju enajstmetrovk. Mariborčani so dobili tri 'loterije' v letih 1992, 2012 in letos, Celjani so tri izgubili (2006, 2012 in 2016).

Vodilni zadetek Kabhe izničil Podlogar
Srečanje so bolje začeli Mariborčani, ki so ob izteu 6. minute tudi povedli. Po predložku Marka Jankovića z desne strani je povsem neovirano do strela z glavo prišel Marwan Kabha, ki je žogo spretno preusmeril v gol. Vratar Matic Kotnik je bil povsem nemočen. Toda Celjani se niso kar tako predali. Vzpostavili so ravnovesje na sredini igrišča in v 18. minuti izid po uigrani kombinaciji poravnali. Po domiselno izvedenem prostem strelu je vtekel Matej Podlogar in okroglo usnje spravil za hrbet Jasmina Handanovića. Mariborčani so imeli v prvem polčasu v obrambi težave predvsem na krilih, v 23. minuti je moral na golovi črti pred Sunnyjem Omoregiejem posredovati Rodrigo Defendi, že v naslednji minuti se je po gneči v kazenskem prostoru na drugi strani izkazal vratar Kotnik.

Celjani so bili v zaključku prvega polčasa nevarnejši, po slabe pol ure igre je z razdalje Handanovića v obrambo prisilil Marko Pajač, zadnjo priložnost v prvem polčasu je po predložku Blaža Vrhovca s strelom z glavo zapravil Jure Travner. Branilec je žogo poslal naravnost v dobro postavljenega vratarja Maribora.

Mreži v drugem polčasu obmirovali
Začetek drugega polčasa je bil precej miren, nobena od ekip ni želela pretirano tvegati, v 62. minuti je namesto Pajača v igro pri Celjanih vstopil Nino Pungaršek in že pet minut pozneje nevarno zapretil z diagonalnim strelom z leve strani, a je žogo poslal precej mimo Handanovićevih vrat. Celjani so bili v naslednjih minutah nevarnejši, kmalu zatem se je priložnost ponudila še Lovretu Čirjaku, ki pa je meril naravnost v mariborskega vratarja. Sledile so minute vijoličastih. Najprej je rezervist Dare Vršič s prostega strela žogo zavrtinčil krepko čez gol, v 75. minuti je zapretil še Aleš Mertelj iz protinapada. Veselje mu je preprečil Kotnik. Mariborčani so v zaključku rednega dela srečanja še močneje pritisnili na celjska vrata, v 89. minuti je s prostega strela meril še en rezervist, Milivoje Novaković, a premalo natančno za opreznega Kotnika.

Varovanci Darka Milaniča so se nato v drugi minuti sodnikovega dodatka komaj rešili poraza, ko se je moral v kaosu po predložku iz kota pred vrati z dvojno obrambo izkazati Handanović, ki je najprej ubranil strel Travnerju, nato še Danijelu Miškiću. Zadnji strel rednega dela srečanja je pripadel kapetanu Blažu Vrhovcu, ki je s prostega strela meril previsoko.

Vršič mojstrsko zadel iz kota; izenačil Podlogar
V prvem podaljšku nobena od ekip ni želela pretirano tvegati, v 102. minuti je sicer Damir Hadžić sicer za slab meter po strelu z glavo zgrešil levo vratarjevo vratnico, tri minute pozneje je z razdalje nevarno zapretil še Vršič, Novaković odbite žoge ni uspel pospraviti v mrežo. V drugem podaljšku sta nato zelo hitro padla dva zadetka - po en na vsaki strani. Najprej je v 108. minuti Vršič iz kota mojstrsko zavrtinčil žogo, presenetil vse in jo pospravil v mrežo, toda veselje mariborskih navijačev ni trajalo posebno dolgo, saj je v 111. minuti po predložku z leve strani z glavo še drugič na tekmi zadel Podlogar.

Mertelj zadel za deveto zvezdico
Sledilo je izvajanje strelov z bele točke, kjer so bili uspešnejši Mariborčani. Že v prvi seriji je Željku Filipoviću poskus ubranil Kotnik, a je nato v četrti seriji Handanović s krasno parado ubranil strel De Souse, ki je meril v levi zgornji kot. Na odločitev o pokalnem zmagovalcu so morali gledalci počakati do osme serije, ko je Pungaršek sprožil mimo gola, lovoriko pa je Mariborčanom z natančnim strelom v levo stran potrdil Mertelj.
Izjavi po tekmi

Darko Milanič, trener Maribora: "Videli smo zanimivo tekmo, pravo pokalno, s preobrati in priložnostmi, z našo prevlado v posesti žoge, s hitrimi prehodi ... Fantje si zaslužijo čestitke in si zaslužijo to lovoriko. Pomembna je za delo v prihodnje, da se fantje zbližajo s tistimi, ki držijo pesti zanje, in da gremo s pozitivno energijo naprej. Meni osebno je tako kot fantom pokalna lovorika zelo pomembna."

Robert Pevnik, trener Celja: "Mislim, da smo odigrali odlično tekmo. Prvi polčas je bil izenačen, v drugem smo bili mi boljši, imeli pet, šest priložnosti, igrali smo dobro, ampak je zmanjkalo koncentracije v konici napada. Tudi v podaljšku smo imeli svoje priložnosti, vrnili smo se v igro. Na koncu so bile 11-metrovke, ki jih je Maribor bolje izvajal, zato mu čestitam in želim srečo v Evropi."



Finale pokala Slovenije:

Celje - MARIBOR *8:9 (1:1, 1:1)
Podlogar 18., 111.; Kabha 6., Vršič 108.

Hadžič ; Filipović
Miškić ; Vršič
Vidmajer ; Janković
De Sousa ; Tavares
Vrhovec ; Novaković
Kous ; Kabha
Travner ; Viler
Pungaršek ; Mertelj
* - po 11-metrovkah

Celje: Kotnik, Travner, Klemenčič (89./Klemenčič), Hadžić, Vidmajer, Pajač (62./Pungaršek), Vrhovec, Miškić, Čirjak (109./De Sousa), Podlogar, Omoregie
Maribor: Handanović, Mertelj, Šme, Defendi, Viler, Sallalich (69,/Vršič), Janković, Kabha, Filipović, Bajde (74./Novaković), Mendy (91./Tavares).

Sodnik: Matej Jug

V finalu mladinskega pokala je Koper z 2:0 premagal Maribor, v ženskem finalu pa je Pomurje s 7:3 premagalo Radomlje.

Podelitev pokala novemu pokalnemu zmagovalcu
Izvajanje 11-m v finalu Pokala Slovenije 2016
Podlogar znova izenačil, tokrat na 2:2
Vršič zadel za 2:1 iz kota
Podlogar zadel po uigrani kombinaciji
Kabha z glavo Maribor popeljal v vodstvo