Sevilla je tako po izločitvi Fiorentine slavila napredovanje v četrti finale Evropske lige/Pokala Uefe, kjer ima doslej stoodstotni izkupiček. Leta 2006 je s 4:0 premagala Middlesbrough, leto pozneje je ubranila naslov po
Sevilla je tako po izločitvi Fiorentine slavila napredovanje v četrti finale Evropske lige/Pokala Uefe, kjer ima doslej stoodstotni izkupiček. Leta 2006 je s 4:0 premagala Middlesbrough, leto pozneje je ubranila naslov po "loteriji" proti Espanyolu, lani pa je vnovič dvignila pokal Uefe po novi uspešni "loteriji" proti Benfici. Foto: Reuters
Dnipro Dnipropetrovsk
Dnipro Dnipropetrovsk je že vse obdobje samostojne Ukrajine tretji klub države, ki pa sploh še ni postal ukrajinski prvak niti ni osvojil enega ukrajinskega pokala, saj sta Šahtar in Dinamo Kijev premočna. A leta 1918 ustanovljeni "bojevniki luči" niso brez lovorik: v izjemno močnem prvenstvu nekdanje Sovjetske zveze so v 80. letih doživeli zlato obdobje. Leta 1983 in 1988 so postali sovjetski prvaki, leta 1989 pa še osvojili pokal. Foto: Reuters
Trener Dnipra Miron Markevič in Artem Fedecki (Dnipro Dnipropetrovsk)
Dnipro je lani poleti doživel razočaranje, ko je hitro izpadel v kvalifikacijah za Ligo prvakov proti Köbenhavnu, v skupinskem delu Evropske lige pa je v skupini z Interjem napredoval v izločilne boje s samo eno zmago! Evropska pravljica se je začela v izločilnih bojih, ko je dobil vse štiri domače tekme, v gosteh pa trikrat remiziral, klonil pa le pred Ajaxom. Foto: Reuters
Carlos Bacca
Veliki adut Seville je napadalna igra, v katere konici je glavno orožje Kolumbijec Carlos Bacca (5 golov v Evropski ligi). Andaluzijci so na zadnjih sedmih izočilnih tekmah EL-ja dosegli vsaj po dva gola! Foto: EPA
Nacionalni stadion v Varšavi, glavnemu mestu Poljske
Odločitev o novem (starem) prvaku Evropske lige bo padla na Nacionalnem stadionu v Varšavi, ki bo na finalni tekmi sprejel 56.826 gledalcev. Kdo bo dvignil pokal Uefe, bosta lahko v neposrednem prenosu spremljali tudi na TV SLO 2 in MMC-jevem portalu. Foto: EPA
Sevilla v vlogi favorita v finalu Evropske lige

V vsakem primeru se bo pisala zgodovina: Sevilla ima namreč priložnost, da kot prvi klub četrtič osvojil Evropsko ligo oz. nekdanji Pokal Uefa, Dnipro Dnipropetrovsk pa senzacionalno dvigne sploh prvo mednarodno lovoriko. Hkrati pa je tu še izredno mikavna nagrada Evropske nogometne zveze - neposredna uvrstitev v skupinski del Lige prvakov 2015/16.

Lahko prekosijo Juventus, Inter in Liverpool
"Ne moremo mimo tega, da lahko pišemo zgodovino. Seveda smo hvaležni za takšno priložnost,"
se izziva veseli trener Seville Unai Emery, ki je že lani osvojil Evropsko ligo. Sevilla je bila takrat v finalu v Torinu večino tekme podrejena Benfici, a nato izvrstno izvajala kazenske strele, Jan Oblak ni zmogel razbiti uroka Bele Guttmana in Andaluzijci so po 2006 in 2007 še tretjič dvignili pokal Uefe. Po zdaj rekordne tri zmage v "evropski drugi ligi" imajo ob Sevilli še Juventus, Inter in Liverpool.

Kljub izgubi treh nosilcev znova v finalu
"To za nas ne bi smel biti pritisk, morali bi izpeljati svoj načrt. Vse skupaj bo za nas bolj motivacija, sanje, ki jih lahko uresničimo," je dodal strateg Seville, ki je v La Ligi zasedla 5. mesto in v zadnjem krogu ostala brez prvenstvene možnosti za preboj v Ligo prvakov. V primerjavi s prejšnjo sezono so "rdeče-beli" izgubil Ivana Rakitića, Alberta Morena in Federica Fazia, branilci naslova pa se, da je Dnipro spoštovanja vredna ekipa, tudi zaradi tekmecev, ki jih je izločil na poti do finala.

Dnipro nanizal Olympiakos, Ajax, Brugge in Napoli
"Če premagaš ekipe, kot so Olympiakos, Ajax, Club Brugge in Napoli, ki je bil favorit, potem ko je izločil Wolfsburg, si zaslužiš biti v finalu,"
je še poudaril Emery, ki v finalu zaradi poškodbe ne more računati na lanskega prvega junaka portugalskega vratarja Beta. V udarni postavi Seville bodo pogrešali še Nica Pareja.

Dnipro Dnipropetrovsk je z omenjenimi skalpi presenetil kopico uglednih evropskih klubov in popolnoma zasluženo prvič igra v finalu. Moštvo Mirona Markeviča je dokazalo, da zna igrati pomembne tekme, ne nazadnje je to dokazal prav dvoboj z Napolijem (1:1 v gosteh in 1:0 doma), pri čemer je oba gola dosegel Evhen Seleznjov. V boj za evropsko lovoriko bo šla predvidoma enaka enajsterica, kot je je bila usodna za favorizirane Italijane. Že dlje časa sta pri tretjem klubu Ukrajine poškodovana Roman Zozulja in Sergij Kravčenko.

Velik čustveni naboj - igrali bodo za Ukrajino
Klub, ki zaradi vojnih razmer v Ukrajini igra z velikim čustvenim zanosom, računa, da bo ponovil slavje Šahtarja Donecka iz leta 2009. "Vemo, da bo z nami celotna Ukrajina. Igrali bomo zanjo," je veliki naboj potrdil trener Markevič.

Športni in politični ponos spornega lastnika
Milijonski Dnipropetrovsk, ki leži ob bregovih Dnipra (Dnepra po rusko) je lani tudi doživelo nekaj nemirnih dni, a se je zaradi oddaljenosti od vzhoda države uspešno izognil vojni. Pri tem je imel ključno vlogo lastnik Dnipra Igor Kolomoiski, ki je ustanovil in financiral provladno milico ter več prostovoljskih bataljonov. Njegova milica je poskrbela za mir in trdno proukrajinsko usmerjenost industrijske pokrajine Dnipro. A letos marca se je ostro sprl z novimi oblastmi v Kijevu, zaradi česar ga je predsednik Petro Porošenko odstavil kot guvernerja pokrajine, zato zdaj klubski uspeh Dnipra prinaša tudi notranjepolitične točke.

"To so težki časi za našo državo in za nas osebno. Upamo, da bo športni uspeh navdihnil naše junake, ki branijo našo domovino pred sovražniki," je po besedah Artem Fedecki duh, v katerem gredo "avtsajderji" v Varšavo, kjer bodo tudi s številčno navijaško podporo izzvali napovedi, stavnice in predvsem Sevillo.

EVROPSKA LIGA
FINALE, Varšava
Sreda ob 20.45:
DNIPRO DNIPROPETROVSK - SEVILLA

Verjetni postavi:

Dnipro: Bojko; Fedeckij, Čeberjačko, Douglas, Matos; Kankava, Fedorčuk; Lučkevič, Rotan, Knopljanka; Seleznjov.

Sevilla: Rico; Coke, Kolodziejczak, Carrico, Tremoulinas; Krychowiak, M'Bia; Vidal, Banega, Vito; Bacca.

Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)

Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Sevilla v vlogi favorita v finalu Evropske lige