Francesco Finocchio s pokalom, ki ga je Gorici priboril z dvema zadetkoma na finalni tekmi. Foto: Aleš Fevžer
Francesco Finocchio s pokalom, ki ga je Gorici priboril z dvema zadetkoma na finalni tekmi. Foto: Aleš Fevžer
Terror Boys
Navijaška skupina Terror Boys je na Bonifiki proslavila zmago z nogometaši in drugimi obiskovalci srečanja iz Nove Gorice, ki se jih je na koprskem stadionu zbralo lepo število. Upati je, da se bo v prihodnje povečal obisk tudi na domačem stadionu. Foto: Aleš Fevžer
Filippo Boniperti, Gianluca Lapadula, Abel Gigli in Francesco Finocchio
Filippo Boniperti, Gianluca Lapadula, Abel Gigli in Finocchio so si takole dali duška ob poziranju fotografom. Foto: Aleš Fevžer
Finocchio junak finala nogometnega pokala
Finocchio še drugič premagal Handanovića
Finocchio popeljal Gorico v vodstvo

V Novo Gorico je strelec dveh zadetkov na sredni tekmi proti Mariboru (2:0) januarja prišel iz Trapanija na skrajnem severozahodu Sicilije. Jeseni je tam v italijanski drugi ligi zbral štiri nastope in še enega v italijanskem pokalu. V novi majici je v zadnjih dveh mesecih in pol igral na 14 tekmah, na osmih v začetni enajsterici Gorice, na šestih pa kot rezervist.

Na klopi je začel tudi včeraj na Bonifiki, nato pa po vstopu na zelenico v 73. minuti z dvema goloma postal nekoliko nenadejani junak. "Finocchio je že v prvenstvu pokazal nekaj dobrih iger in je bil v dobri formi. Enega izmed dveh krilnih napadalcev smo nameravali zamenjati že prej, Bonipertiju so nato pošle moči, svoje je naredila tudi poškodba. Tako je dobil priložnost Francesco in jo izkoristil na najlepši mogoč način," je po tekmi pripovedoval pomočnik trenerja Gorice Miran Srebrnič.
Krona sezone
V Domžalah (1:1) in Velenju (2:3) je v zadnjem mesecu zatresel mrežo mladenič, ki sta ga s tribun tokrat spremljala tudi starša. Prav njima je posvetil oba zadetka, ki sta belo-modrim prinesla tretjo pokalno lovoriko v samostojni Sloveniji (2001, 2002).

"To sta najpomembnejša gola v moji karieri. Do zdaj nisem osvojil še ničesar," je z nasmeškom na obrazu razlagal Finocchio in nadaljeval: "Zelo sem vesel, osvojeni pokal mi pomeni veliko. Premagati Maribor ni kar tako. Ko sem vstopil na igrišče, sem upal, da bi dosegel zadetek za zmago, da bi dal dva, pa nisem niti sanjal. Ni bilo lahko, Maribor je napadal do konca, po vodstvu z 2:0 pa smo bili lahko vseeno mirnejši. To je krona sezone. V prvenstvu nam morda ni uspelo doseči izidov, ki smo si jih želeli, zdaj je vse lepše. Uspelo nam je iz protinapadov presenetiti Maribor in zasluženo smo zmagali. To je pomembna stvar tudi za prihodnost."

Kakšna so bila navodila trenerja Luigija Apollonija, ko je stekel na igrišče? "Dejal mi je, naj stojim ob strani in se nato prebijam proti vratom. To sem storil dvakrat in dosegel dva zadetka. Imel sem tudi nekaj sreče, da pri drugem branilec ni dobro sprejel žoge."

Tekmo na Bonifiki je v živo spremljal tudi lastnik in predsednik Parme Tommaso Ghirardi, ki je z zasebnim letalom priletel na tržaško letališče Ronchi. Ghirardi se je veselil še drugega velikega uspeha v zadnjih dneh, saj si je v nedeljo s šestim mestom v italijanskem prvenstvu nastopanje v Evropski ligi zagotovila tudi Parma, čeprav je nekaj nejasnosti okrog njene evropske licence. V zadnjih dneh so se pojavili tudi nekateri dvomi, ali lahko kluba, ki tako tesno sodelujeta kot Gorica in Parma, sploh nastopata v istem evropskem tekmovanju. Odgovor bomo dobili kmalu.

Finocchio je pred petimi leti v dresu Italije igral na evropskem prvenstvu do 17 let v Nemčiji. Tekmo proti Franciji je začel v prvi postavi, na dveh pa je nastopil kot rezervist. Tudi v polfinalu, ko so "azzurri" z 0:2 izpadli proti poznejšim prvakom iz dežele gostiteljice EP-ja. Njegov soigralec v reprezentanci je bil tedaj zdajšnji zvezdnik Milana Stephan El Sharaawy. Od leta 2011 je Finocchio član Parme, ki pa ga je redno posojala v druge klube. Preden se je lani poleti preselil v Trapani, je po eno sezono preživel pri italijanskih tretjeligaših Cremoneseju in FeralpiSaloju.

"Veliko fantov iz Gorice sem poznal že prej, saj sem z njimi ali proti njim igral v Italiji. Dobro sem se znašel, ujel sem se tudi s slovenskimi nogometaši. Lepo prvenstvo imate tu. Tudi Rudar, Koper in Zavrč so dobro organizirane ekipe, ki imajo odlične igralce. Že ko sem se pred prihodom pogovarjal s fanti, sem uvidel, da je slovensko prvenstvo precej izenačeno. Nekaj časa smo bili bližje vodilnemu Mariboru in smo upali, da bi se morda lahko borili celo za naslov. Ni nam uspelo, smo pa osvojili pokal, zato smo ravno tako zadovoljni," je še povedal Finocchio.
Drugačen način dojemanja nogometa
O tem, ali ga bomo tudi drugo sezono spremljali na slovenskih zelenicah, ne ve še nič. Več bo znano v prihodnjih tednih. "Lepo bi bilo igrati kvalifikacije za Evropsko ligo in se poskušati uvrstiti v to tekmovanje. Veliko igralcev je posojenih, zato bo treba počakati. Ne odločamo samo mi, odloča tudi Parma," pravi.

In kako bi slovensko prvenstvo primerjal z italijanskimi ligami? "Po mojem mnenju je slovensko prvenstvo na malo višji ravni kot italijanska tretja liga, skoraj na ravni druge lige. V Serie B nastopajo tudi močne ekipe, kot sta, denimo, Palermo in Empoli, za katere igra veliko igralcev, ki imajo izkušnje tudi iz Serie A. Tu je drugačen način dojemanja nogometa. Zaradi večjega števila navijačev so v Italiji večji psihični pritiski na nogometaše, kar se tiče tehničnega znanja, pa mislim, da so v Sloveniji tudi igralci, ki bi lahko igrali v italijanski prvi ligi," je bil zgovoren Finocchio.
V nedeljo Gorico čaka še zadnja tekma v Prvi ligi Telekom Slovenije v Celju, potem sledijo počitnice, nato pa se bodo kmalu znova zbrali, saj bodo hitro na sporedu kvalifikacije za Evropsko ligo. Vmes bo še svetovno prvenstvo, na katerem bo - tako Finocchio - zmagala Brazilija. Po materi ima namreč brazilske korenine.

Finocchio junak finala nogometnega pokala
Finocchio še drugič premagal Handanovića
Finocchio popeljal Gorico v vodstvo