Pred stadionom Camp Nou je posebno mesto, kjer se na Tita Vilanovo lahko spomnijo tudi navijači. Foto: EPA
Pred stadionom Camp Nou je posebno mesto, kjer se na Tita Vilanovo lahko spomnijo tudi navijači. Foto: EPA
Nogometaši Barcelone so se spomnili nekdanjega trenerja. Foto: EPA

45-letni Francesc Tito Vilanova se je zadnji dve leti bojeval z rakom obušesne slinavke. Zaradi zahrbtne bolezni je po lanski sezoni, ko je Katalonce popeljal do naslova španskega prvaka z rekordom 100 osvojenih točk, odstopil z mesta glavnega trenerja. Dolgo se je Vilanova bojeval, naposled pa je boj tragično izgubil. Vilanova je bil vsa leta delovanja v Barceloni pomočnik Pepa Guardiole, ko je katalonskega velikana popeljal kar do 14 lovorik, nato pa je Pepa tudi nasledil na mestu glavnega trenerja.

"Ti trenutki so zelo težki. Dve leti in pol je bil Tito za nas vzor, bojeval se je do zadnjega dne. Pokazal nam je moč, vseskozi je kazal pogumen obraz. Prijateljem in družini pošiljamo našo moč. Izjemna oseba nas je zapustila, težko je prenesti takšen udarec," je za Barca TV povedal kapetan Barcelone Carles Puyol.

Na stadionu, kjer je klub uredil posebno mesto v spomin na Vilanovo, so se zbrali vsi nogometaši, naslednik Tita Gerardo Tata Martino, predsednik kluba Josep Bartomeu in športni direktor Andoni Zubizarreta, prišli pa so tudi drugi vplivni Katalonci, na čelu s predsednikom Arturom Masom, tudi vodstvo mestnega tekmeca Espanyola. Zbrani so se vpisali v knjigo sožalja, mu pred portretom namenili minuto molka, pod delom glavne tribune stadiona Camp Nou pa se nekdanjega trenerja lahko spomnijo tudi navijači. Pogreb bo v ponedeljek.

Sožalje Titovi družini so prek družbenih omrežij izrekli vsi evropski velikani, Vilanove pa so se spomnili tudi številni nogometaši in trenerji. Vse tekme španskega prvenstva se bodo začele z minuto molka, prav tako nekatere druge po Evropi. Nogometaši Bayerna, ki jih zdaj vodi Guardiola, so na tekmi Bundeslige nosili črne trakove.