Navijaško sožitje
Navijaško sožitje "vijoličastih" in "modrih" je v sredo zvečer prevevalo Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor:Chelsea, 5. 11. 2014, navijači
Nekateri navijači pa so pokazali tudi zobe, vendar je šlo na srečo za osamljen incident, saj so tisoči navijačev večer preživeli v športnem duhu. Foto: Twitter/Tina Hacler
Maribor:Chelsea, 5. 11. 2014, navijači
5. 11. 2014 - večer z veliko točko za slovensko nogometno zgodovino. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor:Chelsea, 5. 11. 2014, navijači
Tribune v Ljudskem vrtu so pokale po šivih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slavje v Mariboru po remiju s Chelseajem
Handanović in Ibraimi junaka velike točke

Vzdušje v štajerski prestolnici je bilo sicer veselo že od popoldanskih ur, saj so se na Grajskem trgu v središču mesta že začeli zbirati podporniki angleškega nogometnega velikana Chelsea, ki je tokrat gostoval v Mariboru.

Trg so okrasili s svojimi navijaškimi zastavami in pivo je steklo v potokih. Bolj ko se je bližala večerna tekma, bolj je trg postajal "zbirno izhodišče" za stadion Ljudski vrt. Tam so se namreč ustavljali tudi številni Mariborčani, oblečeni v vijoličaste barve in oviti v navijaške šale domačega nogometnega kluba, a tovrstno mešanje ni motilo ne enih ne drugih. Družbe navijačev so se pozdravljale, se tudi fotografirale skupaj, zabavni so bili tudi poskusi učenja posameznih besed v slovenščini.

Le trava je bila še vedno zelena ...
"Odlično se počutim tukaj v Mariboru," nam je vesel razlagal Londončan Agi, sicer ciprskega rodu, ki je v Slovenijo skupaj s prijatelji pripotoval že v ponedeljek ter obiskal še Ljubljano in Bled, na sončni strani Alp pa so se ustavili že letos poleti, ko se je Chelsea pomeril z Olimpijo na prijateljski tekmi.

"Vsi so zelo prijazni, nismo imeli nikakršnih težav. Sosed pri našem hotelu je goreč navijač nogometnega kluba - svojo hišo in avtomobil je odel popolnoma v vijoličasto, okrasil ju je s šali, zastavami. Spil sem pijačo z njim, zelo je bil prijazen, pritoževal se je le, da je trava še vedno zelena - saj veste, zaradi Olimpije," se je posmejal poznavalec Agi.

Nekateri navijali za oba kluba
Navdušenja ni skrival niti Anton iz Sankt Peterburga, ki zaradi ljubezni do "modrih" potuje na vsa mogoča gostovanja Chelseaja po Evropi. "Bil sem v Carigradu, Lizboni, Parizu ... zdaj pa sem tukaj," pojasni. "Všeč mi je stara duša tega mesta. V Pragi je, recimo, veliko početi, veliko je lokalov in klubov ter vsega tega. Ampak raje imam ta mali Maribor, kjer lahko v miru pohajkujem po mestnih ulicah, ker ni gneče, ali pa spijem pivo," pove Rus.

Navijaški klub Chelsea ima sicer svojo "podružnico" tudi v Sloveniji, ki pa je sinoči stiskal pesti za obe moštvi na zelenici. "Pomembno nam je le, da bo tekma dobra, saj tako kot za Chelsea navijamo tudi za Maribor - je vendarle slovenski klub. Super je to, kar so dosegli in da je Liga prvakov prišla tudi k nam, kapo dol fantom," nam je pojasnil Matjaž iz Chelsea Supporters Club Slovenia. "Ozračje je odlično, ni nobenega razloga za sovraštvo med navijači," nam je zatrdil, malo preden se je množica preselila na Ljudski vrt.

Policist moral v bolnišnico
Njegove besede pa se nekaj minut pred tekmo žal niso uresničile, saj je na ploščadi pred južno tribuno nenadoma prišlo do incidenta, ki se je končal s policijskim posredovanjem in potjo v bolnišnico. Skupina domačih navijačev je pred Ljudski vrt prihajala z vzkliki "Maribor", skupina angleških pa jim je odgovorila s "Chelsea". Navijači, ki so že šli skozi varnostno kontrolo, pa so z zgornje ploščadi povzeli "Fuck you, Chelsea, Fuck you", žaljivke so izmenjale strani, nenadoma pa je prišlo do prerivanja na spodnji ploščadi.

Skupina domačih navijačev je gostujoče potisnila proti stadionu, hitro so zapele tudi pesti, kar se je končalo z razbitim nosom in okrvavljenim obrazom angleškega navijača. Posredovali so člani posebne policijske enote, ki so bili v bližini in poskušali pomiriti strasti, kar pa je domače navijače še bolj razjezilo in tarča njihovega napada so tako postali tudi policisti. Proti njim je poletelo več predmetov, med drugim tudi steklenice, ena od njih pa je zadela tudi policista, ki je obležal na tleh.

Pet pridržanih
Na PU Maribor so pozneje pojasnili, da se je pred začetkom tekme skupina 20 angleških navijačev izgubila in zašla na napačen del stadiona. Angleški navijači in nekaj pripadnikov domače navijaške skupine Viol se je steplo, v pretepu pa je enega od policistov v glavo zadela steklenica, zaradi česar je moral poiskati zdravniško pomoč.

Zaradi nasilnega obnašanja so po pretepu pridržali tri osebe, še dve pa po naslednjih dveh incidentih ob stadionu, dodajajo na policiji.

Eksplozija navdušenja na tribunah
Medtem pa so navijači na tribunah že dodobra ogreli glasilke, saj se je nogometni spektakel že začel. Svoje ljubljence so glasno spodbujali ves prvi polčas, a na svoj račun so oboji prišli šele v drugem. Najprej domači v 50. minuti, ko je mrežo zatresel Ibraimi, nato pa še gostujoči, ko je 73. za Chelsea zadel Matić.

Slavje na tribunah ob zadetku Maribora je celemu mestu pokazal tudi oblak dima, ki se je ob tem dvignil s tribune jug, huronsko so pozdravili tudi zgrešeno 11-metrovko Chelseaja v 85. minuti ter končni rezultat 1:1, ki je Mariborčanom prinesel točko, veliko kot zmaga.

V priloženih fotografijah si lahko ogledate nekaj utrinkov iz navijaškega dela bitke med Mariborom in Chelseajem. Če je bilo na zelenici neodločeno, pa je v tem primeru zmaga zagotovo ostala doma.

Slavje v Mariboru po remiju s Chelseajem
Handanović in Ibraimi junaka velike točke