Domžalčani so dvema naslovoma državnega prvaka dodali še pokalno lovoriko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domžalčani so dvema naslovoma državnega prvaka dodali še pokalno lovoriko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Damir Pekič
Mariborčan Damir Pekič je pokopal svoj matični klub. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Birjukov
Darko Birjukov in njegovi fantje se bodo v nedeljo v zadnjem krogu državnega prvenstva znova pomerili z Mariborčani. Tekma bo štela zgolj za prestiž. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor
Zračni dvoboji pred domžalskimi vrati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Mezga
Dejan Mezga je v 63. minuti izenačil na 3:3. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jevnica
V ženski konkurenci je pokal odšel v Jevnico. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Čeh
Aleš Čeh, kapetan Olimpijinih "veteranov". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zadetki s finala pokala

Ko je bil v 76. minuti jubilejnega 20. finala slovenskega pokala zaradi drugega rumenega kartona izključen Teinović, se je tehtnica kljub izidu 3:3 nagnila na mariborsko stran. Toda hladen tuš za branilce naslova in šestkratne pokalne prvake je prišel že malo pozneje, saj je Pekič je po podaji s kota in zmedi v kazenskem prostoru vijoličastih dosegel še drugi zadetek na tekmi, na koncu usoden za njegov nekdanji klub.

Domžalčani so se tako Mariborčanom oddolžili za lanski poraz v finalu, hkrati pa so jim preprečili, da bi osvojili dvojno krono. Trener Darko Milanič je v Stožicah nastopal s precej oslabljeno ekipo, v kateri je manjkalo osem igralcev. Tik pred odhodom v Ljubljano se je poškodoval še standardni član obrambe Nejc Potokar, kar se je Mariboru še kako poznalo.

Evrogol Juninha razveljavljen
Mreža Mariborčanov se je sicer zatresla že v 3. minuti, ko je Mateja Radana s prostega strela premagal Juninho. A Brazilec ne bi smel neposredno udariti proti vratom, ampak podati, zato je sodnik Damir Skomina zadetek razveljavil.

Filipović izkoristil predložek Majerja
Mariborčani so si prvo priložnost priigrali v 14. minuti, ko je Dejan Mezga po globinski podaji ušel 'ofsajd' zanki, nato preigral še vratarja Nejca Vidmarja, a mu je veselje preprečil Ivan Knezović, ki je žogo izbil v kot. In prav po akciji s kota je Maribor povedel. Aleš Majer je poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Željko Filipović, ki je z glavo matiral Vidmarja.

Juninho poskrbel za izenačenje
Veselje Štajercev je bilo kratkotrajno, saj je razpoloženi Juninho v 22. minuti izenačil. Brazilec je žogo po povratni podaji Mata Šimunovića s polvolejem poslal za levo Radanovo vratnico. Domžalčani so bili v 33. minuti blizu vodstva, a je strel Marka Drevenška le za las zgrešil desno Radanovo vratnico.

Pekič popravil napako
V 37. minuti je Skomina nekoliko presenetljivo pokazal na belo točko za Domžale, potem ko naj bi Marcos Tavares v kazenskem prostoru za dres potegnil Knezovića. K žogi je pristopil Damir Pekič, a je Radan njegov poskus odbil v prečko. Le 12 sekund pozneje se je mariborska mreža še drugič zatresla. Podaja po kotu z desne strani je skozi "gozd nog" prišla do Pekiča, ki jo je z nekaj metrov poslal za hrbet Radana.

Uvod v finale je predstavljala ponovitev prvega pokalnega finala, v katerem je leta 1992 Maribor premagal Olimpijo. Tokrat so se veterani obeh ekip razšli z remijem (1:1). Zadela sta Ermin Šiljak za Olimpijo in Marko Križanič za Maribor.

Berič odgovoril na Šimunovićev gol
Domžale so v 6. minuti nadaljevanja povišale vodstvo. Levji delež sta prispevala Juninho in Mitja Zatkovič, ki sta kot za stavo preigravala mariborsko obrambo. Ta je naposled izbila žogo, a le do Šimunovića, ki jo je z roba kazenskega prostora poslal v mrežo. Maribor je kmalu ujel priključek. Vidmar je najprej ustavil prodor Beriča, vendar je bil že malo pozneje brez moči. Po dobljenem zračnem dvoboju Aleksandra Rajčeviča je žoga prišla do Roberta Beriča, ki je zadel levi spodnji kot Vidmarjevih vrat.

Mezga natančen z enajstmetrovke
Zadetek je dal krila vijoličastim, ki so v 63. minuti izenačili. Darko Zec je s prekrškom ustavil prodirajočega Beriča, tako da je Skomina pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je s strelom za desno vratnico izkoristil Dejan Mezga. Vidmar je bil blizu.

Teinović izključen, Pekič v polno
V 76. minuti je kazalo, da se je tehtnica dokončno prevesila na stran Maribora, saj je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Dalibor Teinović. A zgodilo se je prav nasprotno. Po podaji s kota in "biljardu" v kazenskem prostoru vijoličastih je žogo v mrežo pospravil Pekič. Do konca je sledil silovit pritisk Maribora, ki pa ni obrodil sadov.

IZJAVI PO TEKMI

Darko Birjukov, trener Domžal: "Uresničila se je napoved, da bo to praznik nogometa, oboji smo pokazali, da smo najboljši moštvi in zasluženo v finalu. Veseli smo, da smo zmagali, toda dejansko sta obe ekipi prikazali kakovostno igro, v kateri ni nič manjkalo. Zelo sem vesel tudi zato, ker so fantje garali celo tekmo in na koncu zmagali. Vidite, koliko pomeni fantom ta lovorika. Ta pokal je manjkal Domžalam in sem res vesel."

Darko Milanič, trener Maribora: "Iskrene čestitke Domžalam za pokal. Za nami je čudovita tekma, v kateri je bilo vsega veliko, dobre igre, zadetkov, a na žalost nam ni uspelo. Ponosen sem na to, kako so fantje odigrali, prav zaradi tega bi si želel biti zmagovalec. Vendar je bila dobra tekma in to nam daje veliko tudi za novo sezono."

Iskrice med Violami in Green Dragonsi
Nekaj ur pred tekmo sta se na Prešernovem trgu v incident (video) zapletli navijaški skupini Maribora (Viole) in Olimpije (Green Dragonsi). Pretep je preprečila policija, ki je nekaj deset oseb pridržala.

POKAL HERVIS, finale

DOMŽALE - Maribor 4:3 (2:1)
6.015; Juninho 22., Pekič 38., 78., Šimunović 51.; Filipović 15., Berič 55., Mezga 63./11-m
RK: Teinović 76./Domžale
Domžale: Vidmar , Apatič, Zec (70. Topić), Knezović, Elsner, Teinović , Drevenšek, Šimunović, Juninho, Pekič (80. Smukavec ), Zatkovič (89. Hanžič).

Maribor: Radan , Viler, Vidović, Rajčevič , Majer (83. Velikonja), Rešek , Cvijanović (82. Črnic), Filipović , Mezga, Tavares , Berič.

Sodnik: Damir Skomina (Koper)

Dozdajšnji zmagovalci pokala:
1992:
Maribor
1993: SCT Olimpija
1994: Maribor Branik
1995: Mura
1996: SCT Olimpija
1997: Maribor Branik
1998: Rudar
1999: Maribor Teatanic
2000: SCT Olimpija
2001: Hit Gorica
2002: Hit Gorica
2003: Vega Olimpija
2004: Maribor Pivovarna Laško
2005: CMC Publikum
2006: Anet Koper
2007: Koper
2008: Interblock
2009: Interblock
2010: Maribor
2011: Domžale

FINALE POKALA NZS (Ž), finale

Ivančna gorica:
Krka - JEVNICA 2:4 (1:1)

Zadetki s finala pokala