Francija na zadnjih dveh tekmah ni prejela gola. Foto: Reuters
Francija na zadnjih dveh tekmah ni prejela gola. Foto: Reuters
Francija napada drugo krono, Hrvaška prvo
Navijaški utrip v Zagrebu dan pred finalom
V Franciji in na Hrvaškem se stopnjuje vročica pred finalom

Pred 20 leti so se v polfinalu istih tekmecev zrušile hrvaške sanje o naslovu. "Kockaste" je takrat po vodstvu z dvema zadetkoma pokopal Lilian Thuram, za katerega sta bila to edina gola v 142 tekmah za francosko reprezentanco. Galski petelini imajo boleče spomine na zadnja dva finala na velikih tekmovanjih. Leta 2006 so jih v boju za naslov premagali Italijani, pred dvema letoma pa jim je boleč poraz v finalu EP-ja v Parizu zadala Portugalska.

Pozor na dvoboj Kante - Modrić
Hrvaška je v podaljških na zadnjih treh obračunih odigrala še dodatnih 90 minut, Francozi so imeli dan odmora več, toda na utrujenosti "vatrenih" ne morejo graditi svoje strategije. Hrvati so v podaljšku proti Angliji v nasprotju s pričakovanji prestavili v višjo hitrost. Gonilo vsega je bil Luka Modrić, ki pa bo tokrat imel na drugi strani največjo oviro doslej - N'Gola Kanteja. Njegovo razbijanje nasprotnikovih napadov, ki je bilo še posebej brezhibno proti Belgiji, daje obrambi še dodaten čas za organizacijo, in to Francozi s pridom izkoriščajo.

Veliko zanimanje za ogled finala na Hrvaškem vlada tudi v Sloveniji, Slovenske železnice so od hrvaških zaprosile za dodatne vagone za nedeljski vlak iz Ljubljane do Zagreba.


Deschamps piše doktorat

Deschamps odkrito priznava, da ga še vedno peče finalni poraz v Parizu izpred dveh let. Kapetan zmagovalne ekipe izpred 20 let to ne vidi kot oviro, ampak dodatno spodbudo za svoje nogometaše. To bi bila krona njegove šestletne kariere na francoski klopi, ki kljub 52 zmagam na 82 tekmah ni bila postlana z rožicami. Očitali so mu pomanjkanje taktičnega znanja in medlost v motivacijskem pristopu, toda Deschamps je preživel in v nedeljo dela doktorsko disertacijo. Z zmago bi postal šele tretji po Brazilcu Mariu Zagallu in Nemcu Franzu Beckenbauerju, ki bi osvojil naslov svetovnega prvaka tako kot igralec kot selektor.

Pogba: Nismo favoriti
"Hrvaško igro narekujeta Modrić in Rakitić, ki sta tehnično izjemno močna. No, mislim, da ima selektor aduta v rokavu," pravi napadalec Antoine Griezmann in dodaja: "Komaj čakamo nedeljo. Videli smo, kaj se dogaja v domovini. Tako na Hrvaškem kot v Franciji vlada prava norija. V Francijo se želim vrniti s pokalom." Previdnejši je poleg Kanteja drugi steber sredine Paul Pogba: "Nismo favoriti, saj še nič nismo naredili. Hrvati niti enkrat niso psihološko padli. Ne vem, ali so v prednosti ali ne, ker so v izločilnih bojih odigrali 90 minut več od nas, zavedam pa se, da gorijo od želje, da nas premagajo."

Rakitić: Z nami igra štiri in pol milijona ljudi
Hrvati proti fizično močnejšim tekmecem računajo tudi na svoj voljni trenutek. "Nemogoče je opisati vso to srečo ljudi, ki nas spremlja od prvega dne. Ta ponos, enotnost ... Vsi skupaj smo si to zaslužili. Ne gre samo za 23 igralcev, selektorja in strokovni štab. Z nami v tem trenutku igra štiri in pol milijona ljudi," pravi Ivan Rakitić. "Ni vse v napadu, mi uživamo v načinu, s katerim krijemo hrbet eden drugemu, se mečemo na glavo v obrambi. To je Hrvaška, ko igra skupaj. Zato bomo svetovni prvaki," je še povedal Rakitić.

Seveda vsi hočejo biti del zgodovinskega trenutka. V petek so v pol ure razgrabili 1.230 vstopnic za ogled finala, ki so jih dodatno dobili na Hrvaški nogometni zvezi. Cveti črni trg. Cene se gibljejo od 2.000 pa vse do vrtoglavih 10.000 evrov za vstopnico prve kategorije.
Lahko bi prodali še 10.000 dresov ... če bi jih imeli
Poleg vstopnic za finale je na Hrvaškem umetnost dobiti tudi originalni dres hrvaške nogometne reprezentance. V eni izmed znanih zagrebških športnih trgovin, so povedali, da so zaloge hitro razprodali ter da bi lahko prodali še 10.000 dresov, če bi jih imeli. Novi hrvaški dres s črnimi in modrimi kvadratki na spletni trgovinah doseže ceno tudi do 500 evrov.

FINALE, Moskva - Lužniki

Nedelja ob 17.00 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju):
FRANCIJA - HRVAŠKA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez, Pogba, Kante, Matuidi, Mbappe, Giroud, Griezmann.

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Brozović, Modrić, Rebić, Perišić, Mandžukić.

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)

Francija napada drugo krono, Hrvaška prvo
Navijaški utrip v Zagrebu dan pred finalom
V Franciji in na Hrvaškem se stopnjuje vročica pred finalom