19-letni Jaka Bijol, ki je poleti prestopil v moskovski CSKA in si takoj izboril mesto v prvi postavi ruskega velikana, je eden najmočnejših adutov selektorja Primoža Glihe. Foto: Reuters
19-letni Jaka Bijol, ki je poleti prestopil v moskovski CSKA in si takoj izboril mesto v prvi postavi ruskega velikana, je eden najmočnejših adutov selektorja Primoža Glihe. Foto: Reuters

Izbranci Glihe se bodo najprej 12. oktobra ob 18.00 v Celju pomerili z Bolgarijo, štiri dni pozneje, 16. oktobra, ob 18.45 pa v Dijonu še s Francijo.

Na seznamu so: Luka Janžekovič (Aluminij), Metod Jurhar (Celje), Grega Sorčan (Gorica), Erik Gliha (Aluminij), Luka Badžim (Ankaran), David Brekalo (Bravo), Amadej Brecl (Celje), Timotej Mate (Drava Ptuj), Žiga Lipušček (Gorica), Jon Gorenc Stankovič (Huddersfield Town), Aleksandar Boškovič (Mura), Kristjan Arh Česen (Triglav), Ožbej Kuhar (Triglav), Dejan Petrovič (Aluminij), Matic Vrbanec (Aluminij), Janez Pišek (Celje), Jaka Bijol (CSKA), Adam Gnezda Čerin (Domžale), Jan Humar (Gorica), Jan Repas (SM Caen), Dejan Vokić (Zaglebie Sosnowiec), Jan Mlakar (Maribor) in Alen Ožbolt (Lokomotiv Plovdiv).

Za drugim mestom zaostajamo dve točki
"Smo drugi na lestvici, za najboljšimi drugouvrščenimi reprezentancami v drugih kvalifikacijskih skupinah pa trenutno zaostajamo za dve točki. Za napredovanje v dodatne kvalifikacije se bojujemo skupaj z Avstrijo, Poljsko, Bosno in Hercegovino, Slovaško in Norveško. Obstajajo torej možnosti za napredovanje, vendar se je treba zavedati, da imamo tudi določene težave,"
je povedal Gliha.

Gliha verjame v končni uspeh
Selektor se zaveda težavnosti naloge, še posebno, ker Matic Vrbanec, Amadej Brecl, Ožbej Kuhar in Žiga Lipušček niso popolnoma zdravi, Martin Kramarič pa je že nekaj časa poškodovan in bo z zelenic odsoten še mesec dni. Kljub temu pa z optimizmom pričakuje tekmi in verjame v končni uspeh. "Želel bi še poudariti, da sta moštveni duh in pripadnost te generacije izjemna oziroma tako visoka, kot je ni bilo še v nobeni drugi generaciji, ki sem jo vodil," je še povedal Gliha.

Na EP, ki bo leta 2019 v Italiji in San Marinu, bodo napredovali zmagovalci devetih skupin, štiri najboljše drugouvrščene pa bodo igrale dodatne kvalifikacije za zadnji dve mesti.

Slovenija na drugem mestu
Slovenija je po osmih tekmah na drugem mestu skupine 9. Za vodilno Francijo, ki ima tekmo več, zaostaja 13 točk. Kazahstan je s tekmo več od Slovenije tretji, Bolgarija je s tekmo manj četrta z osmimi točkami, pri repu pa sta s po štirimi točkami Luksemburg in Črna gora.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2019 (U-21)
SKUPINA 9
Petek, 12. oktobra:
SLOVENIJA - BOLGARIJA (ob 18.00, Celje)
ČRNA GORA - LUKSEMBURG
Torek, 16. oktobra:
FRANCIJA - SLOVENIJA (ob 18.45, Dijon)
ČRNA GORA - KAZAHSTAN
LUKSEMBURG - BOLGARIJA

Lestvica:                            
FRANCIJA            9  9 0 0 23:5  27
SLOVENIJA           8  4 2 2 12:10 14
KAZAHSTAN           9  2 4 3 12:13 10
BOLGARIJA           8  2 3 3  9:9   9
ČRNA GORA           8  1 2 5  7:14  5
LUKSEMBURG          8  1 1 6  6:18  4