Nogomet
Moussa Dembele
Moussa Dembele, strelec treh zadetkov v Domžalah, ima izkušnje iz Premier lige (Fulham), trenutno pa igra za Celtic. Kako močno mlado izbrano vrsto ima Francija, pove že podatek, da se je gledalcem ob Kamniški Bistrici predstavil tudi Lucas Hernandez, ki je maja lani za Atletico odigral zadnjih deset minut podaljška v finalu Lige prvakov proti Realu! Foto: www.alesfevzer.com
       Fenomenalen občutek je bil, ko smo zadeli in povedli proti Francozom. Poskušali smo dati vse od sebe, nismo se obremenjevali z izidom. Pokazati smo želeli najboljše, kar znamo, žal nam ni najbolje uspelo. Do konca imamo še nekaj tekem in upamo, da bomo nabrali čim več točk.       
 Žan Žužek
       Želeli smo pokazati več, a takšno je realno stanje. Francozi imajo zelo kakovostne igralce, ki igrajo na najvišji evropski ravni. Tudi če ne bi prejeli rdečega kartona, bi bilo zelo težko. So močnejši, hitrejši in taktično boljši od nas. Takšne tekme so za nas zelo dobra šola, iz njih lahko potegnemo več kot iz kakšne zmage.       
 Jan Mlakar
VIDEO
Mladi Slovenci povedli, a...

Dodaj v

Gliha: Ne vem, ali lahko iz teh fantov izvlečemo več kot toliko

Po polovici kvalifikacij mladi reprezentanti na drugem mestu
14. november 2017 ob 19:04
Domžale - MMC RTV SLO

"Če bi v nedeljo gledali naš 'Športni pregled', jim ne bi bilo nič jasno," je dejal Primož Gliha, ko je primerjal mlade Francoze, ki igrajo v Ligi prvakov, s fanti iz Ankarana, Triglava in Aluminija.

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v ponedeljek doživela prvi poraz v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2019, ki ga bosta gostila Italija in San Marino. Francozi so bili v Domžalah boljši s 3:1. Po polovici kvalifikacij je Slovenija z desetimi točkami na drugem mestu v skupini 9, najboljši štirje drugouvrščeni iz devetih skupin bodo igrali v dodatnih kvalifikacijah.

"Strah te je, ko gledaš njihove priimke"
"Nabiramo točke, a z veliko muko. Učimo se. Ne vem, ali lahko iz teh fantov izvlečemo več kot toliko. Igra je takšna, kakršna je. Mi nismo sposobni razvijati neke igre, ti fantje igrajo v Ankaranu, Triglavu in Aluminiju, ki v prvi ligi skupaj niso osvojili toliko točk, kot jih je Maribor. Iz Maribora imamo enega igralca, iz Olimpije nobenega, tisti iz Domžal v klubu sedijo na klopi. Mogoče bi lahko danes izvlekli tudi točko, vodili smo z 1:0. Te je pa strah, ko gledaš njihove priimke. Bodimo realni, to ni naša liga. Začnejo mleti in te meljejo. Samo vprašanje časa je, koliko časa boš ostal osredotočen. Mi nismo bili osredotočeni v tisti 37. minuti, ko smo prejeli rdeči karton, in takrat se je tekma končala,"
je po dvoboju proti Franciji v svojem slogu pripovedoval selektor Gliha.

Zadovoljen je predvsem s srečanjem proti Črni gori v Podgorici prejšnji mesec, ko je Slovenija zmagala s 3:1. Obžaluje pa, da jim štiri dni prej ni uspelo osvojiti treh točk tudi v Luksemburgu: "Tam smo imeli še v 87. minuti dobljeno tekmo, potem smo prejeli zadetek za 1:1. Če bi bili že tedaj tako zreli, kot smo zdaj, bi bilo drugače. Tekma v Črni gori je ekipo gotovo naredila veliko zrelejšo, kot je bila pred začetkom kvalifikacij."

"V kazenskem prostoru ne sme biti kontakta"
Kljub temu se je po besedah Glihe tudi proti Francozom pripetila nepotrebna napaka. V 34. minuti je Žan Žužek v kazenskem prostoru nepravilno ustavil Mousso Dembeleja, gostje pa so z 11-metrovke izenačili. "Ne vem, ali je bila 11-metrovka upravičeno dosojena, toda ko sem fante o tem vprašal v slačilnici, so vsi rekli, da ni bilo prekrška. Pa sem jim odvrnil: 'Kako ga ni bilo, če ga je sodnik dosodil?' Šest mesecev fantom razlagam eno in isto ter jim kažem videoposnetke: v kazenskem prostoru ne sme biti kontakta s tekmečevim igralcem! Žužek je nepravilno reagiral in mu je zdaj žal. To je čustvena napaka, ki jo storiš, ko je prisoten neki naboj. To je tako kot na izpitu za avtomobil, ko greš čez rdečo luč in rečeš: 'Joj, nisem videl.' Škoda, da naredimo tako diletantsko napako, ki je ne smemo narediti, sploh ker igralec ni šel proti golu. Če se fantje teh stvari ne bodo naučili do 20. leta, bodo težko postali profesionalci. Težko ga bo trener v klubu uvrstil v člansko ekipo, če naredi takšno napako."

Gliha tudi sicer ni bil navdušen nad sojenjem Italijana Marca Guide. Poleg omenjene sporne 11-metrovke mu je očital še, da ni dosodil prekrška nad Martinom Kramaričem v kazenskem prostoru Francije, v protinapadu, ki je sledil, pa je strogo pokazal rdeči karton Galu Primcu. "Ne bom se spuščal v to, ali je bil to rdeči ali rumeni karton. Zame so tekmo danes odločili sodniki. Svojemu kolegu na francoski klopi sem ob polčasu rekel: 'Vodite s 3:1, imamo igralca manj. Prosim, recite sodniku, naj začne soditi korektno.'"

V dodatnih kvalifikacijah edinkrat leta 2005
Slovenci bodo marca kvalifikacije nadaljevali v Bolgariji, končali pa jih bodo oktobra v Franciji. Do zdaj se je mlada reprezentanca le enkrat uvrstila v dodatne kvalifikacije, jeseni leta 2005 je izpadla proti Nizozemski. Pod vodstvom Branka Zupana so tedaj v njej med drugim igrali Samir Handanović, Valter Birsa, Bojan Jokić, Nejc Pečnik, Branko Ilić, Dalibor Stevanović, Miran Burgić, Dejan Kelhar in Rok Kronaveter.

M. R.
Prijavi napako
Komentarji
itak
# 14.11.2017 ob 19:15
No Gliha tale pristop je pa cist zgrešen ...
drop dead
# 14.11.2017 ob 19:15
Mislim kaj tak človek s tako luzersko mentaliteto sploh še dela na trenerskem stolčku.
Lesinar
# 14.11.2017 ob 19:09
Ali z drugimi besedami povedano: "Ma lejte...dons usi igrajo nogomet...mi mamo kar mamo...nismo optimalni tko da...f f fantje ne igrajo...zdej a je to realno lejte....bo stroka ucenila..."
naš človek
# 14.11.2017 ob 19:33
To je vse res, ampak trener nima kaj o tem razmišljat in še manj razlagat novinarjem in fantom. Če ga je strah, naj si najde drugo službo in prepusti delo nekomu, ki igra nogomet enostavno 11 na 11.
genniuuss
# 14.11.2017 ob 19:31
pa bom še enkrat napisal,
pišem iz izkušenj,

v tujini je resda selekcija večja, ampak tam igrajo res najboljši,
izbrani po kriterijih ki veljajo za nogomet, pač niso amaterji ampak profesionalci,
pri nas pa igrajo fantje katere so sforsirali trenerji katere starši zalagajo,
tekom sezon z dodatnimi treningi, sponzorstvom in so pripravljeni tudi plačati,
da njihovi otroci igrajo v prvi enajsterki, ostali talentirani otroci to gledajo,
in pri petnajstih, šesnajstih jim pa poči film in odnehajo,
kdo bo pa to gledal deset let non stop,
tako da pa potem ostanejo povprečneži in potem govorijo ti isti trenerji,
da je to to, da ne morejo nič narediti,
seveda ker ste pridne, delavne že prej nagnali.
weylakuc
# 14.11.2017 ob 19:33
Kakšen klošar moraš biti da Igralca starega okoli 20 let takole javno po medijih ponižuješ ker je naredil napako... jao to ni normalno.
oslič
# 14.11.2017 ob 19:55
sramota... pa kaki trener je to? koga je on sploh treniral? tri mesece koper, in koga še? kakšen klošar.... pedagog pa tak.... nepismen človek
zmajmun
# 14.11.2017 ob 19:42
sej tud če je vse res, in če smo res tolk nesposobni kot gliha govori, (v kar dvomim, saj smo vendar drugi v skupini)
pa ne moreš tega naglas povedat p***a

Kaj če bi učiteljica matematike v osnovni šoli rekla svojim učencem da bosta Lara pa Aleksander oba itak 5 pisala, Marko, in Kristina bosta mogoče spacala neki za 3, ostali pa itak niste zmožni dojet pitagore...
Bryan Robson
# 14.11.2017 ob 20:22
Primož Gliha je svojevrsten in svojeglav človek. Že kot igralec je bil tak, "paklen" in neugoden, a vrhunski v tistem času. Kot trener mi je bil najbolj poznan po temu, da je bil zelo dosleden, predvsem pri forsiranju svojega sina. Vendar mu moram priznati, da je Erik zelo napredoval in bil eden boljših mladih igralcev dokler je še igral pri Ankaranu. Sedaj je v Italiji in upam, da bo napredoval in predvsem igral.
Z nekaterimi stvarmi, ki jih je Gliha povedal se ne strinjam. Se pa popolnoma strinjam z njim, da je porazno tole: "ti fantje igrajo v Ankaranu, Triglavu in Aluminiju, ki v prvi ligi skupaj niso osvojili toliko točk, kot jih je Maribor. Iz Maribora imamo enega igralca, iz Olimpije nobenega, tisti iz Domžal v klubu sedijo na klopi.
Kljub temu, da se recimo Domžale na veliko hvali s svojo mladinsko šolo je dejstvo, da nihče ne razvija igralcev v slovenskih klubih in jim ne daje priložnosti pri prehodu v člansko ekipo. Najboljše mladince nemudoma prodajo za drobiž, preostali pa se izgubijo. Potem zadeve krpajo z Ibričićem, Kirmom, Ibraimijem, Milićem, Širokim .... da ne govorimo o Mariboru in Olimpiji. Prva liga enostavno ni več razvojna liga, ampak je liga za preprodajo. Škoda ...
slaya
# 14.11.2017 ob 19:36
Sicer se pa spomni, ko je gliha pred leti, mislim, da v času svetovnega prvenstva 2012, po medijih grozil takratnemu trenerju Olimpije, ker njegov sin ni dovolj igral. In ta človek zdaj vodi reprezentanco.
qoiquratz
# 14.11.2017 ob 21:09
Glihe se spomnim samo po treh golih Hrvatom in to je to! Vedno vodi selekcijo h kateri paše njegov sin. In tole direktno pljuvanje po lastnem igralcu, ki daje najboljše od sebe, ... za bruhat. Proti vsem nasprotnikom igra s petimi v obrambi in zahteva nabite žoge naprej in tek do onemoglosti. Tokrat je igral celo z dvojno obrambo. Nobene ideje, postavitve, ... Dokler bodo takšni "strokovnjaki" vodili našo mladino bo šlo le še navzdol. Trenutno drugo mesto seveda ni slabo, ko pa sešteješ nasprotnike in igro, ki so jo prikazali pa ...
To, da igralci igrajo v zelo povprečnih klubih (celo za naše razmere), nekateri ne igrajo nič, seveda drži, ampak te igralce je klical in te ima na razpolago. Če meni, da z njimi ne more narediti ničesar, naj da odpoved in prostor komu, ki bo znal, oz., vsaj imel vizijo in strategijo.
Da so Francozi dve klasi boljši, ni skrivnost, skrbi pa, da enako igramo proti vsem nasprotnikom, tudi slabšim od sebe. Že ves čas opažam zaničevanje igralcev, ki jih ima na razpolago in si jih je izbral sam. Samokritika ne obstaja-samozavest serijsko.
JURE
# 14.11.2017 ob 20:14
Gliha je navaden šarlatan. Že v prejšnji generaciji je igral neke prek vez, vse samo da njegov sinček igra. Res porazna selektorska izbira.
naš človek
# 14.11.2017 ob 19:35
@slaya
Ventura je zdaj dokazal, da je nesposoben. Kdaj ima to opraviti s Srečkovo (ne)sposobnostjo, pa ne vem.
kopibrejk
# 14.11.2017 ob 20:13
Če Gliha ne ve, bo morda vedel kdo drug na njegovem mestu. Simple as that. Ali so pač super rezultati iz preteklosti jamstvo, da nihče ne zna in ne ve boje kot on?
me4uall
# 14.11.2017 ob 20:55
""Gliha: Ne vem, ali lahko iz teh fantov izvlečemo več kot toliko?""

Zelo enostavno.

Če ne veš niti tega, potem moraš svoje delo prepustiti nekomu, ki bo to vedel!
slaya
# 14.11.2017 ob 19:32
Gliha naj neha izvajat nepotizem v reprezentanci.

Sicer pa kavč selektorji v svojem običnem zagonu. Pred enim mesecem so razlagali kje vse naši igrajo po kakšnih klubih in da bi morali doseči s člansko reprezentanco več, sedaj, po neuvrstitvi Italije, v katere klubih igra večina naših igračin, zavijajo krivine v druge pogovore in še zdaj ponavljajo, da je Srečko nesposoben in neumen.
slaya
# 15.11.2017 ob 00:09
Mal sem pomešal datume, pa sem zdaj malo pobrskal po spominu.

Ta Primož Gliha je pred leti, mislim da v času SP 2010 ali EP 2012, izvajal v medijih pritisk na trenerja U-15 pri Olimpiji, P. Zvera, ker njegov sin ni dobil dovolj priložnosti. No, tak je ta Gliha. Kdor ima malo raziskovalnega navdiha si lahko to sam najde, preveri, v časopisu Dnenvik je bila takrat novica s to tematiko.
Southpaw
# 14.11.2017 ob 21:46
genniuuss

Odlično napisano.
Sam sem šel točno skozi tako selekcijo. Ne rečem, da sem si sam zaslužil igranje profesionalnega nogometa, ampak veliko vrstnikov, ki so bili boljši od tistih, ki so bili izbrani pa si to je zaslužilo, a so obupali prav zaradi tega "financiranja" staršev in forsiranja trenerjev.
To je naša Slovenija, če maš veze si lahko v prvi 11 reprezentance ali pa predsednik države.
SF0100
# 14.11.2017 ob 20:45
Samo, da igrata velemojstra
Erik Gliha in Luka BadžimV reprezentanci ju forsira selektor Gliha v klubu pa trener Badžim. Naključje?
Fantje mi pravijo, da brez fotrov ne bi pumpala žoge in če pogledam njuno karirro brez fotrov, jim verjamem.

Radenko, kaj pa ti meniš o tem?
NoriGoban
# 14.11.2017 ob 20:11
"jeseni leta 2005 je izpadla proti Nizozemski"

Dobro se spomnimo te tekme! Klaaaas Huuuntelaaaar je bil krvnik slovenske mlade repke! Se dobro da so clani uspesnejsi! Saj so svoj cas pokorili celo veliko Rusijo!
johndeer
# 14.11.2017 ob 21:07
V pogodbi, ki jo podpisuje trener državne reprezentance bi morala biti vključena klavzula: "V kolikor kot trener ne verjamete v svojo ekipo, ne verjamete niti v svoje strokovno delo. Po 'tem in tem členu', vrnite vsa dosedanja izplačila s strani zveze." V nogometu pa sploh, ker je izbira igralcev tudi v SLO precejšnja,
Lublanski
# 14.11.2017 ob 20:44
E.. moj Gliha, Gliha ..

Sramota pa predvsem za predsednika NZS, ki dovoli da se v ospredje rine veze in poznanstva namesto talentov .. sami sebi jamo kopljejo, nam pa demonstrirajo sranje od nogometa ..
Benten
# 14.11.2017 ob 20:55
Ok, to sta dva, kaj pa ostalih 9 ali 15?
tomjaz11
# 15.11.2017 ob 12:34
Gliha selektor in njegov pomočnik Jermaniš, kjer je tudi pomočnik Badžima pri Ankranu.
sarcasmotron
# 15.11.2017 ob 07:34
Škoda, da nimata z Badžimom več sinov, bi mogoče boljše šlo, ne Gliha?

Ta tip je isti kot Katanec, s tem, da je mel Katanec vsaj nekaj uspehov v karieri. Po kakem ključu je Gliha prišel do te funkcije, mi nikoli ne bo jasno. Čim prej čim dlje stran od vseh reprezentanc, če bi radi najboljše za naš nogomet.
genniuuss
# 14.11.2017 ob 20:58
Samo, da igrata velemojstra
Erik Gliha in Luka BadžimV reprezentanci ju forsira selektor Gliha v klubu pa trener Badžim. Naključje?
Fantje mi pravijo, da brez fotrov ne bi pumpala žoge in če pogledam njuno karirro brez fotrov, jim verjamem.

Radenko, kaj pa ti meniš o tem?


točno to,
dva povprečneža z minutažo messija,
pa nekj mora ratat, če ne drugega dobita na samozavesti,
ker vesta da ne bosta menjana,
ampak sta še vedno povprečneža brez dodane vrednosti,
ti ki so to imeli so pa že obupal, ker niso dobili priložnosti.
SF0100
# 14.11.2017 ob 20:41
S tabo ne
gispa
# 14.11.2017 ob 20:32
@Bryan Robson

Se strinjam, ampak veš kaj bi slovenski navijači vse radi imeli? Rezultate, redno igranje mladih igralcev, redno igranje bolj izkušenih igralcev, povečan obisk tekem, prenose po TV, pir na stadionih, sponzorje, denar, kvalitetne okrepitve, kvalitetne trenerje, nacionalno zavest, nogometaše, ki niso na -ić, zmage, lepo igro, manj drvarjenja, manj napak in še bi lahko našteval...

Že nekatere od stvari, ki sem jih naštel ne pašejo skupaj... Vse to in še več bi radi imeli v našem nogometu, na tekme pa ne hodi noben. Ko zrihtajo prenose, ni gledanosti. Ko končno zaigra kakšen mulec, ga pa takoj skritizirate.
zmagoviti
# 14.11.2017 ob 23:32
Njegov intelekt je zelo omejen, to se vidi na kilometre, tak je bil že kot igralec...kdo pri nas selekcionira trenerje ne vem, vidi pa se da "gliha vkup štriha"...
Benten
# 14.11.2017 ob 20:26
Roko na srce je večina stvari, ki jih je povedal, resnica. Samo povedal je pač na svoj način, ki marsikomu ni všeč. Enako kot Katanec.
robby
# 15.11.2017 ob 22:18
Noja...ce nisi sposoben pa prepusti to delo nekomu katerega ni strah od imen nasprotnikov....saj nemorem verjet kake luzerje inamo kot selektorje. ...
pleskar
# 14.11.2017 ob 22:39
Na kratko povedano: toliko kot v Sloveniji vlagamo v nogomet - toliko imamo...toliko denarja-toliko muzike :)
pr123
# 14.11.2017 ob 20:20
Italijanov je okrog 30x več kot Slovencev. V Italiji je nogomet med mladino z naskokom najbolj prakticiran šport. V Sloveniji so okolja, kjer se več otrok ukvarja s kakšnim drugim športom, kot z nogometom. Na en slovenski talent jih torej pride minimalno 50 italijanskih.
Če torej slovenski trener nogometa izjavi, da je potencial slovenske reprezentance manjši kot potencial francoske ali italijanske, je to verjetno čista resnica. Verjetno je komu to težko priznati, ampak to ni problem trenerjev?
johnsmith
# 15.11.2017 ob 07:59
Gliha ima prav. Igrati proti selekciji Afrike in Francije skupaj z tretjeligaškimi igralci je misija nemogoče. NEstrokovne blodnje kavčarjev so pač daleč od realnosti. Povedal je pač, da je potrebno prilagoditi apetite svojim sposobnostim, ampak za nekatere, ki živijo v oblakih tega pač ne razumejo.
QUENDI
# 14.11.2017 ob 21:08
.....Gliha je čisto prav povedal.....a to se ne naredi pred javnostjo.....
17
# 15.11.2017 ob 09:04
se strinjam z gliho. žal smo po imenih daleč zadaj s to ekipo in več ne moremo nardit!
gispa
# 14.11.2017 ob 20:02
Ne branim Glihe, ampak slovenski ''nogometni'' človek mora res paziti kaj reče v kamero, saj se potem komentatorji na vsako besedo preveč čustveno navežejo in začnejo udrihati po osebi ter pametovati. Glede na to koliko nas je nogometnih navdušencev v Sloveniji, je slabo, da so stadioni skoraj prazni in če bi se ''navijači'' malo skupaj zbrali, bi lahko skupaj izboljšali slovenski nogomet. Če bi mi prvi pokazali interes, bi ga tudi sponzorji, mediji itd. But this ain't gonna happen...

@oslič
Povej mi kateri nivo inteligence si uporabil v svojem zadnjem komentarju.
Bobrock
# 14.11.2017 ob 20:56
Lesinar
Ma lej ti si pa že mal dolgočasen s tem Katancem
Kazalo