Benjamin Verbič in Kevin Kampl v dvoboju na torkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Verbič in Kevin Kampl v dvoboju na torkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Bezjak: Imamo veliko možnosti za napredovanje
Sneg in nemški sodnik nista preprečila zgodovinskega uspeha

"Spomnim se, da sem takrat gledal tekmo s staršema, podrobnosti pa mi niso ostale v glavi. Seveda smo navijali. Neverjetno je, da zdaj tudi sam igram za Slovenijo. Upajmo, da se bo pravljica ponovila. Z žrebom sem bil zadovoljen, vem pa, da ima Ukrajina dobro ekipo in zelo dobre igralce, čeprav ne spremljam preveč podrobno ukrajinskega nogometa," je nogometaš Bayerja pripovedoval na Brdu ob ponedeljkovem zboru reprezentance.

Na svoji nogometni poti se je že nekajkrat srečal z moštvi iz Ukrajine. Zanimivo je, da je 24. februarja 2011 prvo priložnost v prvi ekipi moštva iz Leverkusna dočakal proti Metalistu iz Harkova. Sloviti trener Jupp Heynckes, evropski prvak z Realom in Bayernom, je tedaj 20-letnega Kampla na povratni tekmi 1/16 finala Evropske lige na zelenico poslal v drugem polčasu, tako da je debitantske minute v evropskih tekmovanjih okusil ob velikem nemškem zvezdniku Michaelu Ballacku.

Septembra istega leta se je na Ptuju veselil zmage reprezentance do 21 let nad Ukrajino z 2:0 (strelca sta bila Dejan Lazarević in Enej Jelenič) v kvalifikacijah za Euro 2013. Vso tekmo je odigral tudi slabo leto pozneje v Kijevu, ko so Slovenci izgubili z 2:0, a kvalifikacije vseeno končali pred Ukrajinci.

Konopljanka že igral v Sloveniji
V enih kvalifikacijah prej, ko je Ukrajina 14. oktobra 2009 v Celju z Jevgenom Konopljanko slavila z 0:2, Kampla še ni bilo zraven, bil pa je, denimo, Josip Iličić. Na povratni tekmi 7. septembra 2010, ki je bilo hkrati zadnje srečanje kvalifikacij, so Slovenci v gosteh iztržili remi 0:0. Andreja Jarmolenka je že takrat spoznal Andraž Struna.

Slovenskih spominov na Ukrajino s tem še ni konec. Še kako dobro jo poznajo udeleženci evropskega prvenstva U-19 leta 2009, ki je potekalo prav v tej državi. Slovenija je na prvi tekmi v Donjecku proti gostiteljem in poznejšim prvakom osvojila edino točko (0:0). Od zdajšnjih reprezentantov je na tistem prvenstvu nastopil le Lazarević.
Rekonvalescent iz Köbenhavna pripravljen
Verbič v reprezentanci predstavlja še nekoliko mlajšo generacijo igralcev od omenjenih Kampla, Lazarevića in Reneja Krhina, ki so vsi po vrsti letnik 1990. Leto rojstva 1993 si deli z Janom Oblakom, najmlajši član izbrane vrste pa je Luka Krajnc, ki je septembra dopolnil 21 let. Kot je ob objavi seznama reprezentantov prejšnji teden napovedal selektor Srečko Katanec, mu bo rekonvalescent po poškodbi Verbič - če ne drugače - prišel prav na treningih, kjer bodo poskušali simulirati igro Ukrajine.

"Selektor me je poklical in se pozanimal, kako poteka moja rehabilitacija. Že pred dvema tednoma sem bil pripravljen, da bi lahko igral skoraj vso tekmo. Mislim, da sem že v dobri formi, videli bomo, kako se bom odzval na treningih. Je pa tako, da ko ekipa igra dobro, se je težko vrniti v prvo postavo po daljši odsotnosti. V nedeljo sem bil kar malo razočaran oziroma jezen, ker sem na mestnem derbiju proti Bröndbyju (0:0) igral samo pet minut. Res sta bila izjemna kulisa in poln stadion. Na roko mi ni šel niti splet okoliščin, saj je naš napadalec dobil rdeči karton in sem vedel, da ne bom dobil veliko priložnosti. A v tej sezoni bo še en derbi in upam, da bom takrat igral več," nam je predvčerajšnjim dejal zgovorni član Köbenhavna.

Poskušal si bo naložiti čim manj pritiska
Verbič je bil ob prvi slovenski nogometni pravljici res še majhen otrok, toda kot sam pravi, se spomni občutkov, ko so doma pred televizorjem spremljali tekmo iz Ukrajine: "Spomnim se tistega gola, ki ga nihče ni videl (na zasneženi zelenici v Kijevu so igrali z belo žogo, op. a.). Moje sanje so bile, da bi kdaj sodeloval pri čem takšnem. Upam, da bom lahko prispeval svoj delež k novemu velikemu uspehu. Med pripravami na ta težak dvoboj si bom poskušal naložiti čim manj pritiska in se čim manj obremenjevati."
"Bojni načrt" je začel kovati že na letališču v Frankfurtu, kjer je srečal Nejca Pečnika, ki je v domovino prihajal iz Japonske.

Bezjak: Imamo veliko možnosti za napredovanje
Sneg in nemški sodnik nista preprečila zgodovinskega uspeha