Francesco Totti, simbol Rome, pred osmimi leti, ko je Roma v Ligi prvakov izločila Real. Foto: Reuters
Francesco Totti, simbol Rome, pred osmimi leti, ko je Roma v Ligi prvakov izločila Real. Foto: Reuters
Giorgio Marchetti
Žreb osmine finala Lige prvakov se je poigral s favoriti. Foto: EPA
Gianni Infantino in Javier Zanetti
Generalni sekretar Uefe Gianni Infantino in ambasador finala v Milanu Javier Zanetti sta izžrebala pare. Foto: EPA
Thiago Silva
Thiago Silva je marca dosegel odločilni zadetek v 114. minuti. Foto: Reuters
Barcelona - Arsenal
Barcelona in Arsenal se bosta v izločilnih bojih srečala že tretjič v zadnjih petih letih. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Atletico je v sezoni 2013/14 presenetljivo igral v finalu Lige prvakov, vendar je bil Real boljši in je slavil svoj deseti naslov evropskih prvakov. Foto: EPA

Roma, ki se je za napredovanje borila z Bayerjem in ji je zadostovalo le šest točk, je imela že v predtekmovanju opraviti s španskim velikanom, saj je igrala z Barcelono. Način, kako je Barcelona zmagala s 6:1, je vsem tekmecem nagnal strah v kosti. Takšne Barcelone preprosto ni mogoče ustaviti. Roma se lahko tolaži, da Real vsaj za zdaj ni tako močan kot Barcelona in da bo do februarja, ko bodo prve tekme, nekaj igralcev pozdravilo svoje poškodbe.
Tekmeca se dobro poznata, osemkrat sta se srečala v Ligi prvakov v tem stoletju. Roma ima lepe spomine na sezono 2007/08, ko je Real izločila v osmini finala, obe tekmi pa je dobila z 2:1. Toda kot ugotavlja Gazzetta dello Sport, Francesco Totti je imel takrat osem let manj ...
Garcia: Vsi igralci se že veselijo tega velikega izziva
"V tem obračunu je Real v vlogi favorita. Odigrati bomo morali dve popolni tekmi, če se želimo prebiti v četrtfinale. Upam na poln Olimpico na prvi tekmi, navijači bodo res prišli na svoj račun v tej sezoni, saj so si že lahko ogledali tudi Barcelono. Lani smo se srečali z Realom na prijateljski tekmi poleti, a izločilni boji Lige prvakov so nekaj popolnoma drugega. Vsi igralci se že veselijo tega velikega izziva, do februarja se morajo pozdraviti tudi vsi poškodovani nogometaši," je povedal trener Rome Rudi Garcia, ki je bil v nedeljo zadovoljen s točko v Neaplju proti Napoliju (0:0).

Müller se veseli gostovanja na novem stadionu
Juventus, ki se po slabem štartu v Serie A pobira (zdaj je četrti), je za nasprotnika dobil petkratnega evropskega prvaka, ekipo Bayerna. Leta 2013 so Bavarci Juventus izločili v četrtfinalu in z Juppom Heynckesom na klopi osvojili trojno krono vključno s krono evropskega prvaka. Lani je bila zgodba drugačna, saj je v finalu igral Juventus, pri katerem je v napadu nekdanji Bayernov as Mario Mandžukić.
Žreb je vsekakor težak za obe ekipi. Bayernov trener Pep Guardiola ga je ocenil: "To je bil najtežji mogoči žreb - poleg Paris SG-ja. Juventus je v lanski sezoni igral v finalu in je vsekakor ena izmed najboljših ekip v Evropi. Zadnja štiri leta so prevladovali v Italiji. Februarja moramo biti že v polni pripravljenosti, ujeti moramo pravi ritem."
Bayernovega napadalca Thomasa Müllerja hrabri statistika: "V Ligi prvakov smo imeli vedno dobre izkušnje z Juventusom. Posebej se veselim, da bom lahko igral na Juventusovem stadionu." Bayernova prednost je tudi povratna tekma, ki bo na Allianz Areni.
Vidal proti nekdanjim soigralcem
Arturo Vidal je med letoma 2011 in 2015 igral za staro damo. "V Torinu imam še veliko prijateljev. Seveda bi bilo precej lepše, če bi se pomerili šele v finalu. Juventus je po težavah na začetku letošnje sezone postal zelo močan. Taktično so vsi igralci izjemni," je pojasnil Čilenec.
Nedved: Nihče ni nedotakljiv
"Čaka nas eden izmed glavnih favoritov za zmago v Ligi prvakov. Vsekakor bomo imeli tudi mi svoje priložnosti. Še dva meseca sta do prve tekme, veliko se še lahko zgodi v tem času. Takrat moramo biti maksimalno pripravljeni, nihče ni nedotakljiv v nogometu," je poudaril podpredsednik Juventusa Pavel Nedved, ki je 19. oktobra 2004 še na starem stadionu Delle Alpi odločil tekmo skupinskega dela proti Bavarcem (1:0).

Blanc: Chelsea ima precej težav, vendar ekipa je odlična
Chelsea in Paris SG sta stara znanca v Ligi prvakov. V sezoni 2013/14 so Parižani prvo tekmo na Parku princev dobili s 3:1, a so povratno tekmo na Stamford Bridgeu dobili Londončani z 2:0, tri minute pred koncem je odločilni zadetek dosegel Demba Ba. V lanski sezoni je bilo v Parizu 1:1, na povratni tekmi pa po 90 minutah prav tako 1:1, po podaljšku pa 2:2, v 114. minuti je z glavo odločil Thiago Silva.

"Januar bo zelo naporen za nas, zato še ne razmišljamo o teh dveh tekmah. V lanski sezoni smo dokazali, da smo zelo konkurenčni v Ligi prvakov. Chelsea ima precej težav, vendar ekipa je odlična in tudi trener je sijajen," je pojasnil trener Parižanov Laurent Blanc.

Soler: Smo branilci naslova in favoriti proti Arsenalu
Barcelona je trn v peti Arsenala. V finalu Lige prvakov maja 2006 v Parizu so Katalonci slavili z 2:1, v izločilnih bojih pa so topničarje ugnali tudi v letih 2010 in 2011. Izbranci Arsena Wengerja so zasedli prvo mesto na lestvici Premier lige v nedeljo in želijo pustiti pečat tudi v Ligi prvakov, čeprav so se med 16 najboljših prebili skozi šivankino uho.

"Arsenal in Barcelona imata precej podoben slog igre. Obetata se dve izenačeni tekmi, maksimalno spoštujemo Londončane. Naši igralci so navajeni igrati pod velikim pritiskom, a mi smo branilci naslova in smo favoriti tudi v tem obračunu," je razlagal direktor Barce Albert Soler.

Sekretar Arsenala David Miles je bil previdnejši: "Težko bi se izognili močnemu tekmecu na tem žrebu. Na obeh tekmah moramo prikazati odlično igro, če želimo konkurirati evropskim prvakom. Barcelona ima Messija, Neymarja in Suareza, vendar tudi mi imamo odlične nogometaše."

Atletico favorit za zmago že na prvi tekmi
Jan Oblak je lahko z žrebom kar zadovoljen, saj bo njegov Atletico Madrid pot med najboljšo osmerico evropskih ekip iskal proti PSV Eindhovnu, ki je "preživel" v skupini, v kateri se je moral od Lige prvakov posloviti Manchester United.
"Veseli smo, da smo tretje leto zapored v izločilnih bojih. PSV je močna ekipa z bogato zgodovino in gotovo nam ne bo lahko," je bil prvi odziv na žreb predstavnikov kluba. Branilec PSV-ja Jeffrey Bruma se zaveda, kdo ima večje možnosti (na stavnicah je že za prvo tekmo v Eindhovnu favorit Atletico): "Atletico je sijajna ekipa z nekaj fantastičnimi igralci. Na papirju so boljša ekipa, seveda pa nismo brez možnosti. Žreb bi bil lahko tudi slabši. Morda je prednost, da smo v vlogi avtsajderja, čeprav dvomim, da bo trener, kot je Diego Simeone, dopustil kakšno podcenjevanje. So ekipa, v kateri vsak gara drug za drugega, teče drug za drugega in v kateri vsak popravlja napake soigralcev."

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme

Torek, 16. februarja, ob 20.45:

PARIS SG - CHELSEA
BENFICA - ZENIT

Sreda, 17. februarja, ob 20.45:

GENT - WOLFSBURG
ROMA - REAL MADRID

Torek, 23. februarja, ob 20.45:

ARSENAL - BARCELONA
JUVENTUS - BAYERN

Sreda, 24. februarja, ob 20.45:

PSV EINDHOVEN - ATLETICO MADRID
DINAMO KIJEV - MANCHESTER CITY

Povratne tekme bodo 8., 9., 15. in 16. marca.