Josep Guardiola je bil z igro svojih varovancev na San Siru zadovoljen. Priznal je, da je manjkala le pika na i: zadetek v gosteh. Foto: Reuters
Josep Guardiola je bil z igro svojih varovancev na San Siru zadovoljen. Priznal je, da je manjkala le pika na i: zadetek v gosteh. Foto: Reuters

Če hočeš biti prvak, moraš uspešno prestati vse preizkušnje. To nam je v preteklosti že uspelo in uspelo nam bo tudi v prihodnje. Ključ do uspeha je boljša igra iz tekme v tekmo, druge poti enostavno ni.

Pep Guardiola, trener Barcelone
Lionel Messi
Lionel Messi se tokrat ni vpisal med strelce, je pa proti vratom nasprotnika sprožil več strelov (6) kot celotna ekipa Milana. Foto: Reuters

Svojim varovancem bi rad čestital za predstavo. V prvem polčasu smo veliko bolj trpeli kot v nadaljevanju, še posebej pa se je s pokrivanjem Messija izkazal Luca Antonini.

Massimiliano Allegri, trener Milana
Zlatan Ibrahimović je v 20. minuti zapravil najlepšo priložnost na tekmi, ko se je iz oči v oči znašel z nekdanjim soigralcem pri Barceloni Victorjem Valdesom. Foto: Reuters

Španski nogomet poznam zelo dobro, zlasti Real, in prepričan sem, da v polfinalu nobena od ekip ne bo favorit. Pripravljeni smo na bitko.

Jupp Heynckes, trener Bayerna
Mario Gomez
Mario Gomez je na Velodromu v Ligi prvakov prvič dosegel zadetek zunaj kazenskega prostora. Prav tako je 26-letni napadalec iz Riedlingena zadel več golov v Ligi prvakov kot kateri koli drug nemški nogometaš (22). Foto: Reuters
Arjen Robben je zadnjih sedem zadetkov v Ligi prvakov dosegel v izločilnih bojih. Foto: Reuters

Dvoboj evropskih velikanov je v prvem polčasu postregel z odlično igro na obeh straneh, kopico priložnosti in številnimi nevarnimi akcijami, v nadaljevanju pa je raven igre nekoliko padla. Gostitelji so ustavili nalete Lionela Messija in Barcelone, ki pa še nikoli v zgodovini Lige prvakov ni izpadla, potem ko je prvo tekmo v gosteh odigrala z 0:0.

Na drugi četrtfinalni tekmi je Bayern brez večjih težav z 2:0 slavil na Velodromu, kjer so nogometaši Marseilla svoje navijače razočarali z anemično igro in s številnimi napakami, ki so jih Bavarci pridno izkoristili. Bayern je z nogo in pol že v polfinalu Lige prvakov, kjer jih čakata dva težka obračuna z madridskim Realom.

Antonini odlično pokrival Messija
"Svojim varovancem bi rad čestital za predstavo. V prvem polčasu smo veliko bolj trpeli kot v nadaljevanju, še posebej pa se je s pokrivanjem Messija izkazal Luca Antonini," je takoj po tekmi novinarjem dejal trener 7-kratnega evropskega prvaka Massimiliano Allegri. Messi se je s soigralci trudil predreti dobro postavljeno obrambo 'rossonerov', nekajkrat mu je to tudi uspelo, a se mreža ni zatresla. Barcelona je na vrata Christiana Abbiatija sprožila 18 strelov, Milan je proti vratom Victorja Valdesa ustrelil le 6-krat.

Brez zadetka prvič po 30 tekmah
Mnogi nogometni navdušenci so pričakovali vsaj en zadetek Kataloncev, a v Ligi prvakov Barceloni zadetka ni uspelo doseči prvič po novembru leta 2009 (od tedaj so odigrali 30 tekem), ko so z 0:0 remizirali proti Rubinu iz Kazana. "Tekmo smo odigrali skozi dve fazi - obrambno in napadalno. V drugem polčasu smo igrali precej bolje, tudi v prvem smo si priigrali nekaj zelo lepih priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili, a smo vseeno pridobili veliko samozavesti," je dodal Allegri.

Na San Siru vedo, kaj morajo storiti
Pri Milanu so imeli kar nekaj težav s sestavljanjem ekipe, saj je kar nekaj nogometašev, ki so poškodovani oziroma niso v vrhunski fizični pripravljenosti. "V postavo sem uvrstil kar nekaj igralcev, ki so se vračali po poškodbi in na srečanju sem jih bil primoran zamenjati, saj še niso pripravljeni na igranje celotne tekme. Od rezervistov se je najbolje izkazal Stephan El Shaarawy. Je zelo dober nogometaš, ki je Barceloni povzročal nemalo preglavic," je še povedal 44-letnik iz Livorna in sklenil: "Končni izid je pravičen, zdaj vemo, da se lahko v Barceloni uvrstimo v polfinale. Kljub vsemu je trenutno zelo težko napovedati naše možnosti za uvrstitev med najboljše štiri ekipe v Evropi."

Katalonci so prišli igrat nogomet
"To, da je Milan z nocojšnjim rezultatom tako zadovoljen, je vsekakor za nas velik kompliment. Na prvi tekmi nikoli ne igraš na neodločen izid brez zadetkov, in edina stvar, ki nam je danes manjkala, je bil zadetek v gosteh," je po tekmi na novinarski konferenci prvo izjavo podal trener Barcelone Pep Guardiola. Nadaljeval je: "Mislim, da si za predstavo moji varovanci zaslužijo vse pohvale. Prišli smo sem igrat nogomet. Igralcem lahko le čestitam, da so proti Milanovim vratom sprožili 18 strelov."

Prvak mora prestati vse preizkušnje
Barcelona je v zadnjih nekaj letih zagotovo prvo ime Lige prvakov. Ekipa s Camp Noua je od leta 2006 osvojila kar tri naslove evropskega prvaka, zato Guardiola pred povratnim obračunom ne čuti posebnega pritiska. "Če hočeš biti prvak, moraš uspešno prestati vse preizkušnje. To nam je v preteklosti že uspelo in uspelo nam bo tudi v prihodnje. Ključ do uspeha je boljša igra iz tekme v tekmo, druge poti enostavno ni," je povedal Guardiola, ki je, zanimivo, v obrambni vrsti Milana spremljal nekdanjega soigralca pri Brescii Danieleja Bonero.

O igri nasprotnika je dejal: "Na začetku so si priigrali nekaj priložnosti, vključno s tisto, v kateri se je Zlatan Ibrahimović iz oči v oči znašel z Victorjem Valdesom, a na celi tekmi praktično niso ustrelili proti našim vratom."

Pep upa na bučno podporo s tribun
Štirikratni evropski prvaki se zavedajo, da bodo morali na povratnem srečanju še kako garati, tekmo pa bodo morali enostavno dobiti, sicer bodo izpadli. "Povratna tekma bo zelo težka, saj ima Milan zelo kakovostno moštvo, toda vsi vemo, kaj moramo storiti, da se uvrstimo v polfinale. Tekmo moramo dobiti in zato bomo potrebovali podporo polnega stadiona. Na Camp Nouu nam neodločen izid ne koristi," je sklenil 41-letnik.

Heynckes pripravljen na bitko z Realom
Precej manj skrbi ima pred povratnim četrtfinalnim obračunom trener Bayerna Jupp Heynckes, ki se je s svojo ekipo tako rekoč že uvrstil v polfinale. Res je, da se v nogometu lahko zgodi marsikaj, a možnosti, da bodo nogometaši Marseilla v Münchnu mrežo ohranili nedotaknjeno in hkrati zadeli vsaj dva zadetka, so zelo majhne. "Pred tekmo sem igralcem dejal, da ima Marseille zelo robustno ekipo. Edino pripombo, ki jo imam, je pet rumenih kartonov, ki smo jih prejeli v srečanju, ki smo ga gladko dobili," je povedal trener Bavarcev in dodal: "Akcijo za prvi gol smo izvedli vrhunsko. Philipp Lahm je dobil žogo, ki smo jo po sredini prenesli mimo treh branilcev. Zaradi takšnih potez v zadnjem času dosegamo izjemne rezultate." Vsi že govorijo o polfinalnem obračunu z Realom, teme se je dotaknil tudi Heynckes.

"Fantastično bi bilo, če bi se v polfinalu srečali z Realom. Tam imam še vedno veliko prijateljev, ko sem bil trener v sezoni 1997/98. Španski nogomet poznam zelo dobro, zlasti Real, in prepričan sem, da v polfinalu nobena od ekip ne bo favorit. Pripravljeni smo na bitko," je sklenil 66-letnik, ki je na Velodromu šele prvič v bogati trenerski karieri svojo ekipo vodil proti francoskemu predstavniku.

Najslabše jo je odnesel Deschamps
V najslabšem položaju se je po odigranih tekmah v sredo znašel trener Marseilla Didier Deschamps. "Po domačem porazu smo se znašli v nezavidljivem položaju. Bayern je zares močna ekipa, v napadu so izjemni. Še vedno imamo nekaj možnosti za napredovanje, ki pa so minimalne. Za pripravo na povratni obračun imamo teden dni časa, dali bomo vse od sebe, a se zavedamo, da Bayern doma igra odlično," je bil kratek nekdanji kapetan francoske izbrane vrste, s katero je osvojil naslova evropskega in svetovnega prvaka.

Če hočeš biti prvak, moraš uspešno prestati vse preizkušnje. To nam je v preteklosti že uspelo in uspelo nam bo tudi v prihodnje. Ključ do uspeha je boljša igra iz tekme v tekmo, druge poti enostavno ni.

Pep Guardiola, trener Barcelone

Svojim varovancem bi rad čestital za predstavo. V prvem polčasu smo veliko bolj trpeli kot v nadaljevanju, še posebej pa se je s pokrivanjem Messija izkazal Luca Antonini.

Massimiliano Allegri, trener Milana

Španski nogomet poznam zelo dobro, zlasti Real, in prepričan sem, da v polfinalu nobena od ekip ne bo favorit. Pripravljeni smo na bitko.

Jupp Heynckes, trener Bayerna