82. minuta - obramba Jasmina Handanovića po nevarnem poskusu iz mrtvega kota. Foto: BoBo
82. minuta - obramba Jasmina Handanovića po nevarnem poskusu iz mrtvega kota. Foto: BoBo
Jesualdo Ferreira
Jesualdo Ferreira, trener Panathinaikosa, je na novinarski konferenci "grdo" gledal: "Ponavljam, da bo šele analiza pokazala, zakaj je bil rezultat takšen, kot je bil. Ne morem verjeti, da smo odigrali tako slabo. Raven igre je padla in preprosto se ni dalo tega izboljšati v danem trenutku. Igra je bila slaba in takšnega rezultata nisem pričakoval. Pomembno pa je, da ostanemo v teh težkih časih skupaj, da pozabimo na težave, ki jih je imela ekipa. Smo v zelo težkem obdobju, izgubili smo samozavest in seveda ne bežim od svoje odgovornosti. Ni res, da vztrajam vseskozi v isti postavi, danes smo na primer igrali z dvema napadalcema, ampak se ni obneslo. Razlogov za slabo igro je več. Igralci, ki so pozneje prišli v ekipo, se še niso vklopili, imeli smo nekaj poškodb. Potreben je čas, ekipa se mora postaviti na noge, moštvo se mora začutiti." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Četrtkov večer obarvan vijoličasto
Mariborčani v velikem slogu nadigrali Panathinaikos

Dežurni kritiki tokrat niso dobili nove kosti za glodanje. 34-letni Ljubljančan na tekmi proti Panathinaikosu (3:0) ni imel veliko dela, a je v drugem polčasu vseeno dvakrat dobro posredoval ob nevarnih poskusih Grkov. Po srečanju je spregovoril za MMC.


Jasmin, kakšen je vaš prvi komentar prve zmage Maribora v Evropski ligi?
Po tem, kar smo pokazali na igrišču, je visoka zmaga definitivno zaslužena. Igrali smo zrelo, pametno, kompaktno, tekmecu nismo dali preveč priložnosti. Mi smo svoje izkoristili. Poznajo se izkušnje, ki smo jih nabrali lani, in trdo delo celega kluba. Rezultat ni mogel izostati.

Je bila to najboljša predstava Maribora, odkar ste v klubu?
Res je bila. Celotna ekipa je odigrala odlično. Zaslužili smo si uspeh, temu primerni pa so tudi občutki po tekmi.

Je Maribor tako dober ali je bil tudi Panathinaikos slabši, kot ste pričakovali?
Pripravili smo se na njihovo igro. Vemo, kako igrajo - da puščajo kar nekaj prostora, da se napadalci ne vračajo veliko v obrambo, ker te zadeve prepuščajo vezni vrsti in obrambi. Ko so videli, da tako ne bo šlo, je bilo mogoče že prepozno. Maribor je v tem trenutku dober. Moramo iti stopničko za stopničko. Zdaj moramo zmagati najprej v nedeljo proti Gorici, potem pa se pripraviti naprej za Evropo.

Na evropskih tekmah ste vi osebno prvič ostali nepremagani v Ljudskem vrtu.
To je zasluga celotne ekipe. Dobro smo stali na igrišču in tekmecu nismo dopuščali preveč prostora. Tudi zame je veliko priznanje, da sem zadržal "nulo" v Evropi. Delo se obrestuje.

V zadnjem času ste slišali kar nekaj kritik, denimo zaradi mahanja z rokami ob zadetku Dinama, tudi na reprezentančni tekmi proti Švici so nekateri menili, da bi lahko bolje posredovali pri zadetkih.
V športu so vzponi in padci, včasih preprosto nimaš najboljšega dne. Včasih ekipa ne diha tako, kot mora dihati. Kritike so bile, sprejel sem jih, a sem vedno gledal proti naslednji tekmi. Kar zadeva reprezentanco, je pač tako, da je ob porazu vratar prvi na udaru.

Pri tem mislim tudi na spletne forume in komentarje. To berete, vas to prizadene?
Tega ne berem, mi pa včasih kdo kaj pove. Vsakdo je upravičen do svojega mnenja, in če mu tako odgovarja, nimam nič s tem.

Je Maribor nocoj šel bolj sproščeno v tekmo kot proti Dinamu, ko ste morali zmagati?
Gotovo se to delno pozna, ampak vseeno smo se zavedali, kaj nas čaka in kaj lahko pridobimo z zmago. Tako smo tudi odgovorili na igrišču.

Trener Darko Milanič je bil zadovoljen, da ste bili osredotočeni do konca in niste dopustili tekmecu, da bi lahko razmišljal o preobratu. Je k temu pripomogla tudi boljša fizična pripravljenost? Po prvi menjavi je moral seči v 81. minuti.
Potek tekme je bil pač tak, da smo šele takrat opravili prvo menjavo. Ni bilo potrebe za menjave. Fizično so nas v klubu dobro pripravili, poznajo pa se evropske izkušnje od lani. To imaš v glavi in poskušaš popraviti ter ne dopustiti, da bi se to, kar se je dogajalo lani, letos še enkrat.

Zdaj ste na prvem mestu v skupini J. So ambicije narasle?
Vsak športnik mora imeti apetite. Tudi mi jih imamo. K temu težimo in naredili bomo vse, da jih uresničimo.

Ste spremljali Lazio, ko je igral v Ljudskem vrtu proti Muri?
Sem, nismo pa se še nič pripravljali na njih. Najprej nas čakata Gorica in Koper. Ni nam treba prehitevati stvari.

Vseeno pa lahko kaj poveste o Laziu. Kakšna se vam je zdela rimska ekipa?
Mislim, da v Mariboru nismo videli pravega obraza Lazia. Mislim, da so Muro malo podcenili, igrali so toliko, kot so morali. Za Italijane je značilno, da taktično zelo dobro igrajo, disciplinirano, ne tvegajo. Gotovo imajo kakovost. Vsi poznamo Hernanesa, Kloseja, da ne naštevam naprej. So zelo močna ekipa. Dobro jih bomo analizirali in se dobro pripravili na njih.

Lahko Maribor odnese vse tri točke iz Rima?
Bomo videli. Odvisno bo tudi od dnevne forme.

Četrtkov večer obarvan vijoličasto
Mariborčani v velikem slogu nadigrali Panathinaikos