Samir Handanović je postal uradni najboljši vratar Italije v letu 2011. Za njim so se zvrstili Abbiati, De Sanctis, Buffon ... Foto: EPA
Samir Handanović je postal uradni najboljši vratar Italije v letu 2011. Za njim so se zvrstili Abbiati, De Sanctis, Buffon ... Foto: EPA
Samir Handanović (Udinese)
"Sarma" je v moštvu, kot je Udinese, vreden tudi 20 točk na sezono, je ena od laskavih ocen, ki kroži med strokovnimi komentantorji Serie A, kjer imajo dobre in odlične vratarje še posebej v čislih. Foto: EPA

V izboru, ki se ga je prijelo ime "italijanski oskarji", je sodelovalo več kot pet tisoč glasovalcev, vsi po vrsti pa so dejavni v nogometu v Italiji, zaradi česar imajo priznanja še toliko večjo težo.

Kapetan Slovenije in nepogrešljivi član Udineseja je v izboru za najboljšega vratarja za seboj pustil tako Christiana Abbiatija iz Milana kot nekdanjega soigralca Morgana De Sanctisa iz Napolija.

Samirja Handanovića smo v športni redakciji MMC-ja izbrali za športno osebnost leta 2011. Daljši novoletni intervju v dveh delih si lahko preberete tukaj: 1. del in 2. del.

"Sarma" sanja o lovorikah, a predvsem trdo dela
"Naša skrivnost? Presenetili smo vse, tudi sebe. Naša skrivnost sta trener Francesco Guidolin in trdo delo," je "Sarma" odgovoril na vprašanje o vzrokih za izredne uspehe za italijanske razmere majhnega Udineseja. "V karieri vsak igralec upa na postopno napredovanje. Tudi jaz upam, da bom zmagal in osvojil nekaj velikega. Ne vem, če že letos, zdaj moram misliti samo na svoje delo," je 27-letni Ljubljančan priznal, da sanjo o osvojitvi kakšne velike lovorike.

Moštvo leta: MilanNapoliUdinese
Za najboljšega trenerja je bil razglašen strateg italijanskih prvakov Massimiliano Allegri. Na slavnostni podelitvi je klub leta postal Udinese, Alessandro del Piero in Fabio Cannavaro pa sta prejela nagradi za uspešni karieri. Skupno je daleč največ glasov prejel nepredvidljivi švedski napadalec Zlatan Ibrahimović, ki je kot nosilec šampionskega Milana postal uradno najboljši nogometaš Apeninskega polotoka. Najboljšo enajsterico skoraj v celoti sestavljajo igralci Milana, Napolija in Udineseja.

MOŠTVO LETA 2011

Vratar:
Handanović (Udinese)

Branilci: Maggio (Napoli), Ranocchia (Inter)/Nesta (Milan), T.Silva (Milan), Armero (Udinese)

Vezisti: Hamšik (Napoli), Motta (Inter)/Marchisio (Juventus), Boateng (Milan)

Napadalci: Di Natale (Udinese), Cavani (Napoli), Ibrahimović (Milan)

* - Ranocchia in Nesta ter Motta in Marchisio so prejeli po enako število glasov

Najboljši vratarji v Serie A od leta 1997 naprej:
1997 Angelo Peruzzi (Juventus)
1998 Angelo Peruzzi (Juventus)
1999 Gianluigi Buffon (Parma)
2000 Francesco Toldo (Fiorentina)
2001 Gianluigi Buffon (Parma)
2002 Gianluigi Buffon (Juventus)
2003 Gianluigi Buffon (Juventus)
2004 Gianluigi Buffon (Juventus)
2005 Gianluigi Buffon (Juventus)
2006 Gianluigi Buffon (Juventus)
2007 Angelo Peruzzi (Lazio)
2008 Gianluigi Buffon (Juventus)
2009 Julio Cesar (Inter)
2010 Julio Cesar (Inter)
2011 Samir Handanović (Udinese)