Joao Havelange je bil predsednik Fife med letoma 1974 in 1998. Foto: EPA
Joao Havelange je bil predsednik Fife med letoma 1974 in 1998. Foto: EPA
Sepp Blatter
Poročilo bremeni tudi Seppa Blatterja, a mu očita le "nerodno" ravnanje. Foto: EPA

Etična komisija pri Fifi je namreč v končani preiskavi, ki so jo sprožili v povezavi z nepravilnostmi že bankrotirane švicarske marketinške agencije ISL pri zakupu televizijskih pravic za svetovna prvenstva, naletela na šokantna razkritja, da je bil Havelange na seznamu omenjene agencije kot prejemnik (nedovoljenih) denarnih zneskov v času od 1974 do 1998, ko je bil predsednik Fife, in tudi vse do leta 2000, ko ni bil več na položaju.

Blatterjevo ravnanje nerodno, ne pa kriminalno
Predsedujoči etični komisiji nemški sodnik Hans-Joachim Eckert je takratno Brazilčevo ravnanje označil za moralno in etično povsem nesprejemljivo. Havelange, ki je slabega zdravja, je klonil pod težo očitkov in storil pričakovano potezo. Njegov naslednik na predsedniškem stolčku, zdaj 77-letni Švicar Sepp Blatter, je po razkritjih iz poročila etične komisije vedel za predhodnikova sporna ravnanja, natančno naj bi bil seznanjen z izplačilom poldrugega milijona švicarskih frankov prek agencije ISL Havelangeu.

Kljub tem razkritjem pa lahko Švicar še mirno spi. V poročilu so namreč Blatterjevo ravnanje označili za "nerodno", vendar pa ne "kriminalno". Blatter je tako pozdravil objavo poročila: "Z zadovoljstvom lahko ugotovim, da se je s poročilom potrdilo, da moje ravnanje v ničemer ni bilo sporno."

Komisija je z objavo poročila sklenila svoje delo in ne bo sprožila nobenih pravnih ukrepov, glede na to, da odkrite nepravilnosti sodijo v obdobje, ko etični kodeks še ni veljal. Havelange je sicer svojo odstopno izjavo podal že 18. aprila.